Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό εξέταση μέτρα για πετρέλαιο, αέριο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό εξέταση μέτρα για πετρέλαιο, αέριο

Στις αντιδράσεις της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για την ανεπάρκεια του πέμπτου πακέτου κυρώσεων που παρουσίασε προχθές η Κομισιόν επιχείρησαν να απαντήσουν χθες, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε.

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Στις αντιδράσεις της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για την ανεπάρκεια του πέμπτου πακέτου κυρώσεων που παρουσίασε προχθές η Κομισιόν επιχείρησαν να απαντήσουν χθες, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. Η πολύωρη συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών (Coreper II) δεν οδήγησε σε έγκριση της πρότασης της Επιτροπής. Το Coreper II θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα.

«Θα χρειαστούν μέτρα για το [ρωσικό] πετρέλαιο και το αέριο αργά ή γρήγορα», είπε στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Πρέπει να εξαλείψουμε την εξάρτησή μας από ρωσικά ορυκτά καύσιμα το ταχύτερο δυνατόν», είπε ο κ. Μισέλ, εστιάζοντας στην αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών και στην κοινή προμήθεια αερίου για να τεθούν υπό έλεγχο οι τιμές.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι «δεν πρέπει να κατευθύνονται ευρωπαϊκά χρήματα προς τη Ρωσία σε καμία μορφή». Η κ. Φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε ότι «τώρα πρέπει να εξετάσουμε το πετρέλαιο» και τρόπους για να περιοριστεί η πρόσβαση της Ρωσίας στα έσοδα από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, μέσω της χρήσης ανοιχτών καταπιστευτικών λογαριασμών.

Για πόλεμο μεγάλης διάρκειας προειδοποιεί ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

O ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι η Ε.Ε. έχει παράσχει στρατιωτική βοήθεια 1 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, αλλά τα κράτη-μέλη έχουν πληρώσει 35 δισ. ευρώ στη Ρωσία για ορυκτά καύσιμα από την αρχή της εισβολής.

Ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες σήμερα για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, παρότρυνε την Ευρώπη να κάνει ακόμα περισσότερα. «Εκτιμώ την ενίσχυση του πέμπτου πακέτου κυρώσεων της Ε.Ε., αλλά θα χρειαστεί εμπάργκο στο πετρέλαιο και το αέριο και η διακοπή πρόσβασης στο SWIFT όλων των ρωσικών τραπεζών για να σταματήσουμε τον Πούτιν», δήλωσε.

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ο Πούτιν έχει παραιτηθεί από τη φιλοδοξία του να ελέγξει όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για πόλεμο μεγάλης διάρκειας».

Τέλος, σύμφωνα με διαρροή, η Κομισιόν προσανατολίζεται στην υιοθέτηση των γνωμών της για τη δυνατότητα ένταξης της Ουκρανίας, της Γεωργίας και της Μολδαβίας έως το πρώτο μισό του Ιουνίου, ώστε να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT