Τριγμοί στο κυβερνών κόμμα της Τουρκίας

Τριγμοί στο κυβερνών κόμμα της Τουρκίας

Σε παραίτηση εξωθήθηκε ο πιο πιστός σύμμαχος του προέδρου Ερντογάν, Ετέμ Σαντσάκ, διαμαρτυρόμενος για τη σύσφιγξη των σχέσεων της Τουρκίας με τους παραδοσιακούς συμμάχους της εν μέσω ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Σε παραίτηση εξωθήθηκε ο πιο πιστός σύμμαχος του προέδρου Ερντογάν, Ετέμ Σαντσάκ, διαμαρτυρόμενος για τη σύσφιγξη των σχέσεων της Τουρκίας με τους παραδοσιακούς συμμάχους της εν μέσω ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο επιχειρηματίας Σαντσάκ, που υπήρξε μαοϊκός στα νιάτα του, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το κυβερνών κόμμα AKP κατέκτησε την εξουσία «χάρη στη στήριξη των ΗΠΑ». Ο Σαντσάκ, γνωστός για τα αντινατοϊκά του αισθήματα, δεν έχει πάψει να επαινεί τη Ρωσία του Πούτιν. Ο παραιτηθείς εντάσσεται σε άτυπη φράξια στελεχών του AKP, η οποία ασπάζεται τις θεωρίες του «ευρασιατισμού», τη μεγάλη συμμαχία Τουρκίας, Ρωσίας, Κίνας εναντίον της Δύσης.

Ο Σαντσάκ, πάλαι ποτέ στενός σύμμαχος του Ερντογάν, υποστηρίζει ότι το ΑΚΡ οφείλει τις επιτυχίες του στη στήριξη των ΗΠΑ.

Ο Σαντσάκ υπήρξε από τους στενότερους συνεργάτες του Ερντογάν και σχεδόν καθημερινός προσκεκλημένος στο προεδρικό ανάκτορο της Αγκυρας. Περιγράφοντας τον εαυτό του, ο Σαντσάκ δήλωνε «στρατιώτης» του Ερντογάν. Ο 64χρονος επιχειρηματίας, μεγαλομέτοχος του κατασκευαστή αρμάτων μάχης BMC και ιδιοκτήτης μέσων ενημέρωσης, έχει προσωπική περιουσία που εκτιμάται στα 45 εκατ. ευρώ. Το 2015, ο Σαντσάκ δήλωνε έτοιμος να «θυσιάσει τη μάνα, τον πατέρα, τη σύζυγο και τα παιδιά του» για λογαριασμό του «ρεΐς» (αρχηγού).

Το τελευταίο αντινατοϊκό του ξέσπασμα σημειώθηκε, όμως, στη χειρότερη δυνατή στιγμή, κατά την οποία η Αγκυρα επιδιώκει την αναθέρμανση των σχέσεών της με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Το λεκτικό ατόπημα του Σαντσάκ έδωσε την ευκαιρία στην κεμαλική αντιπολίτευση να ζητήσει τη διενέργεια έρευνας για να διαπιστωθεί εάν ο Ερντογάν είναι πράκτορας της Ουάσιγκτον.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT