Πόλεμος στην Ουκρανία – ΟΗΕ: Η Ρωσία απεβλήθη από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Πόλεμος στην Ουκρανία – ΟΗΕ: Η Ρωσία απεβλήθη από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Συνολικά 93 χώρες ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσης της Ρωσίας από το σώμα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία απεβλήθη από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προχώρησε σε ψηφοφορία μετά από αίτημα δυτικών χωρών να ανασταλεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Συνολικά 93 χώρες ψήφισαν υπέρ της απομάκρυνσης της Ρωσίας από το σώμα. Επίσης, 24 χώρες ψήφισαν κατά της απομάκρυνσης της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων η Λευκορωσία, η Κίνα, το Ιράκ και η Συρία, ενώ 58 απείχαν. Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ κατηγόρησε τη Ρωσία για «φρικτές» βιαιότητες. Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας καταδίκασε την ψηφοφορία.

Παρά τις πιέσεις που ασκούσε η Μόσχα τις τελευταίες εβδομάδες ώστε κάποιες χώρες να καταψηφίσουν την πρόταση, πολλές αφρικανικές, όπως η Νότια Αφρική και η Σενεγάλη, επέλεξαν την αποχή θεωρώντας ότι το ψήφισμα αποπομπής της Ρωσίας προκαταβάλει τα «αποτελέσματα της ερευνητικής επιτροπής» που συγκροτήθηκε στις αρχές Μαρτίου από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την ίδια στάση, της αποχής, επέλεξαν η Βραζιλία, το Μεξικό και η Ινδία, τρεις χώρες που είναι αυτό το διάστημα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αντιθέτως, η Χιλή ψήφισε υπέρ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται αφότου οι χώρες της G7 καταδίκασαν το μακελειό στην Μπούκα από τα στρατεύματα της Μόσχας.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι είναι ευγνώμων σε όλα τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ για την αποβολή της Ρωσίας.

Σημειώνεται επίσης ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι υπάρχουν όλο και περισσότερες αξιόπιστες αναφορές για βασανιστήρια, βιασμούς και δολοφονίες από τους Ρώσους στρατιώτες στην Ουκρανία. 

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η απόφαση της αποβολής της από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι παράνομη και με πολιτικά κίνητρα.

Εντείνεται η απομόνωση

Σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι μόνο μια συμβολική κίνηση αλλά εντείνει την «απομόνωση» της Μόσχας στη διεθνή σκηνή.

Η Ρωσία ήταν μέλος του Συμβουλίου από το 2006, ανά διαστήματα, επειδή στα μέλη επιτρέπονται μόνο δύο συνεχόμενες θητείες. Η τρέχουσα θητεία της θα έληγε το 2023. Η Ουκρανία είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου αυτήν την περίοδο.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση υπενθυμίζει ότι η τελευταία «μπορεί να αναστείλει τα δικαιώματα ενός μέλους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που διαπράττει κατάφωρες και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Εκφράζει επίσης τη «βαθιά ανησυχία» της Γενικής Συνέλευσης για την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία και τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για παραβιάσεις, κάποιες φορές «συστηματικές» των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ιδρύθηκε το 2006 και αποτελείται από 47 μέλη που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση. Εκτός από την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξετάζει επίσης τακτικά την κατάστασή τους στις χώρες μέλη του ΟΗΕ.

Η σημερινή ήταν η τρίτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία που η Γενική Συνέλευση πήρε θέση. Στις 2 Μαρτίου, σε μια ιστορική ψηφοφορία, 141 χώρες μέλη καταδίκασαν την εισβολή, 5 ψήφισαν κατά της πρότασης (Ρωσία, Λευκορωσία, Συρία, Βόρεια Κορέα και Ερυθραία) και 35 απείχαν.

Στις 24 Μαρτίου η Γενική Συνέλευση ζήτησε επίσης να μην παρεμποδίζεται η ανθρωπιστική βοήθεια και να προστατευθούν οι άμαχοι στην Ουκρανία. Σε αυτήν την ψηφοφορία 140 χώρες ψήφισαν υπέρ, 5 κατά (οι ίδιες με την ψηφοφορία της 2ας Μαρτίου) και 38 απείχαν.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT