Βρετανία: Ούτε στερλίνα στην εφορία από τη σύζυγο του Σουνάκ

Βρετανία: Ούτε στερλίνα στην εφορία από τη σύζυγο του Σουνάκ

Η Ακσάτα Μέρτι απαλλάσσεται από τη φορολογία ως μόνιμη κάτοικος εξωτερικού.

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Μόνιμη κάτοικος εξωτερικού δηλώνει η πολυεκατομμυριούχος σύζυγος του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό να πληρώνει φόρο εισοδήματος για τα μερίσματα που εξασφαλίζει από την επιχείρηση του πατέρα της.

Η Ακσάτα Μέρτι λαμβάνει 11,5 εκατ. στερλίνες ετησίως ως μερίσματα για το μερίδιο που κατέχει στον ινδικό κολοσσό των ψηφιακών υπηρεσιών Infosys. Δηλώνοντας, όμως, μόνιμη κάτοικος εξωτερικού, η Μέρτι δεν φορολογείται για τα εισοδήματά της αυτά, εφόσον προέρχονται από χώρα εκτός Βρετανίας. Η σύζυγος του υπουργού Οικονομικών είναι κόρη του Ινδού δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Infosys, ενώ η αξία του μεριδίου της με ποσοστό 0,93% στην εταιρεία εκτιμάται στα 690 εκατ. στερλίνες.

Εκπρόσωπος της κ. Μέρτι υπογράμμισε ότι η σύζυγος του υπουργού Οικονομικών είναι καθ’ όλα νόμιμη, καθώς η Ινδία δεν επιτρέπει στους πολίτες της να κατέχουν δεύτερο διαβατήριο. Η Μέρτι είναι έτσι αλλοδαπή στα μάτια του βρετανικού νόμου και δεν υποχρεούται να φορολογείται για αμοιβές προερχόμενες από το εξωτερικό. Η αποκάλυψη από την εφημερίδα Independent έγινε μία ημέρα αφότου ο Ρίσι Σουνάκ και η Μέρτι δώρισαν περισσότερες από 100.000 στερλίνες στο οικοτροφείο όπου φοίτησε ο Σουνάκ, το διάσημο Ουιντσέστερ Κόλετζ.

Σε χθεσινές δηλώσεις της για την υπόθεση, η σκιώδης υπουργός Οικονομικών του Εργατικού Κόμματος, Τούλιπ Σιντίκ, είπε: «Ο υπουργός έχει διακριθεί για τις αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις του εις βάρος των Βρετανών. Είναι αδιανόητο ότι την ίδια στιγμή η οικογένειά του επωφελείται από παραθυράκια της φορολογικής νομοθεσίας. Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου σκέψης των Τόρις και των δύο μέτρων και σταθμών που εφαρμόζουν για τους ίδιους και την κοινωνία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT