Γαλλία: Στην τελική ευθεία για τις κάλπες

Γαλλία: Στην τελική ευθεία για τις κάλπες

Επιθέσεις γοητείας των Γάλλων υποψηφίων προς ψηφοφόρους πριν από τον α΄ γύρο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Επαίνους για τον προκάτοχό του, Νικολά Σαρκοζί, περιείχε η συνέντευξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Le Figaro. Με αυτή την κίνησή του ο Μακρόν κατάφερε ακόμη ένα πλήγμα στο κεντροδεξιό γκωλικό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικανοί», η υποψήφια πρόεδρος του οποίου, Βαλερί Πεκρές, αναμένεται να βρεθεί στην πέμπτη θέση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων στις εκλογές της Κυριακής, πίσω από τον ακροδεξιό Ερίκ Ζεμούρ. «Είμαι υποχρεωμένος να υποστηρίξω τις θέσεις του Νικολά Σαρκοζί, όπως την αξία που απέδιδε στην εργασία και την αριστεία, στην καλύτερη φύλαξη των συνόρων μας, στη μεταρρύθμιση της Συνθήκης Σένγκεν και στην καταπολέμηση των δικτύων παράνομης μετανάστευσης», αναφέρει στη συνέντευξή του ο πρόεδρος Μακρόν.

Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την εκλογική δυναμική της, η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού και θεωρούμενη ως επικρατέστερη για να αναδειχθεί στον δεύτερο γύρο, Μαρίν Λεπέν, προχώρησε χθες σε εμπρηστικές προτάσεις για καθολική απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας και την επιβολή χρηματικού προστίμου στις γυναίκες παραβάτες. Αξιοσημείωτη υπήρξε η ισορροπία που πέτυχε η Λεπέν στην πρότασή της λέγοντας: «Δεν προτείνω η αστυνομία να σταματάει τις γυναίκες στον δρόμο. Μπορούμε να επιβάλλουμε πρόστιμο, όπως γίνεται για την αποφυγή χρήσης ζώνης ασφαλείας. Τα τελευταία 20 χρόνια η μαντίλα έγινε στολή των ισλαμιστών με στόχο να επιδεικνύουν την ισχύ τους».

Φλερτ με το Δημόσιο

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Μακρόν να λαμβάνει το 26,5%, τη Λεπέν το 21,5% και τον Μελανσόν το 16% των ψήφων.

Από τη μεριά του, ο υποψήφιος του αριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», Ζαν-Λικ Μελανσόν, δηλώνει «έτοιμος να κυβερνήσει» και καλεί τους «δημόσιους λειτουργούς, γεμάτους ευφυΐα και τεχνογνωσία», να τον ακολουθήσουν. Στις πρόσφατες ομιλίες του, ο πρώην τροτσκιστής και σημερινός υποψήφιος πρόεδρος έχει εκφράσει την εκτίμηση και τον σεβασμό που τρέφει στο διπλωματικό σώμα, στη σχολή δημόσιας διοίκησης και στους αποφοίτους της, και «σε κάθε θεσμό της δημοκρατίας υποταγμένο στον νόμο, στους νομοθέτες και στον λαό». Ο Μελανσόν –όπως και όλη η γαλλική αντιπολίτευση– έχει επιτεθεί επανειλημμένως τις τελευταίες εβδομάδες κατά του Γάλλου προέδρου και της επιλογής του Μεγάρου των Ηλυσίων να προσλάβει το παγκοσμίως διάσημο γραφείο συμβούλων McKinsey, προκειμένου να συμβουλεύσει την κυβέρνηση σε θέματα επικοινωνίας αλλά και κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Ερευνα για τη McKinsey

Υστερα από κοινοβουλευτική έρευνα διάρκειας τεσσάρων μηνών, ειδική επιτροπή της Γερουσίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση Μακρόν υπέγραψε συμβόλαια αξίας 2,4 δισ. ευρώ με εταιρείες συμβούλων από το 2018 σχετικά με την εκπόνηση σχεδίων για θέματα από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού μέχρι και τον ψηφιακό εκσυχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών. Οι γερουσιαστές επισήμαναν στην έκθεσή τους ότι η εταιρεία McKinsey δεν πλήρωσε εταιρικούς φόρους στη Γαλλία τα τελευταία δέκα χρόνια.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για την Κυριακή εμφανίζουν τον Μακρόν να λαμβάνει το 26,5% των ψήφων, με τη Λεπέν να βρίσκεται στο 21,5%, τον Μελανσόν στο 16%, τον Ζεμούρ στο 10% και την Πεκρές στο 8,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT