Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδισμός κατά αμάχων σε σιδηροδρομικό σταθμό – 39 νεκροί, 300 τραυματίες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδισμός κατά αμάχων σε σιδηροδρομικό σταθμό – 39 νεκροί, 300 τραυματίες

Τουλάχιστον 39 νεκροί και 300 τραυματίες είναι ο απολογισμός από τον βομβαρδισμό σιδηροδρομικού σταθμού στο Κραματόρσκ.

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 39 νεκροί και περισσότεροι από 300 τραυματίες σε διπλή πυραυλική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία το πρωί της Παρασκευής, καθώς άμαχοι προσπαθούσαν να απομακρυνθούν σε ασφαλέστερες περιοχές της χώρας, ανακοίνωσε η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων.

Ειδικότερα, ο σιδηροδρομικός σταθμός στο Κραματόρσκ, που χρησιμοποιείται για την εκκένωση αμάχων στην ανατολική Ουκρανία χτυπήθηκε από δύο ρωσικούς πυραύλους, προκαλώντας μεγάλο αριθμό θυμάτων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων της Ουκρανίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ σκληρές εικόνες

Ο πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε ανάρτηση του, τόνισε: «Οι εισβολείς χτύπησαν τον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ, όπου χιλιάδες ειρηνικοί Ουκρανοί περίμεναν την εκκένωση… Περίπου 30 σκοτώθηκαν, περίπου 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Αστυνομία και διασώστες βρίσκονται ήδη στο σημείο. Απάνθρωποι Ρώσοι δεν αφήνουν τις μεθόδους τους. Μη έχοντας τη δύναμη και το θάρρος να μας αντιμετωπίσουν στο πεδίο της μάχης, καταστρέφουν κυνικά τον άμαχο πληθυσμό. Αυτό είναι το κακό που δεν έχει όρια. Και αν δεν τιμωρηθεί δεν θα σταματήσει ποτέ».

Μιλώντας αργότερα στο Φινλανδικό κοινοβούλιο έκανε λόγο για 30 νεκρούς και 300 τραυματίες.

«Αστυνομικοί και διασώστες που εργάζονται στο σημείο λένε ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν», τόνισε σε ανάρτηση του ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ, Πάμπλο Κιριλένκο. Ο ίδιος σημειώνει ότι «κατά τη διάρκεια της πυραυλικής επίθεσης στο σταθμό βρίσκονταν χιλιάδες άνθρωποι, καθώς εξελίσσεται η εκκένωση κατοίκων της περιοχής του Ντονέτσκ προς ασφαλέστερες περιοχές της Ουκρανίας».

Τονίζει ότι «οι Ρώσοι ήξεραν καλά πού στοχεύουν και τι θέλουν: θέλουν να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερους ειρηνικούς ανθρώπους ομήρους, θέλουν να καταστρέψουν ό,τι ουκρανικό. Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι χώρα μη ανθρώπων και εγκληματιών. Το κακό πρέπει να σταματήσει και πρέπει να τιμωρηθεί».

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε τα πτώματα τουλάχιστον 20 ανθρώπων σε σάκους για τη μεταφορά νεκρών. Ο ίδιος, βρισκόμενος νωρίτερα στο σημείο αυτό, είδε εκατοντάδες ανθρώπους που ήλπιζαν να βρουν ένα τρένο για να εγκαταλείψουν την πόλη, υπό την απειλή μεγάλης ρωσικής επίθεσης. 

Σε μήνυμά του στο Telegram, ο πρόεδρος των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων, Ολεξάντερ Καμίσιν, έγραψε ότι χτυπήθηκε σιδηροδρομικός σταθμός στο Ντόνετσκ. Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν θύματα». Το δημοτικό συμβούλιο έχει προειδοποιήσει τους ανθρώπους να παραμείνουν σε καταφύγια.

ΠΡΟΣΟΧΗ σκληρές εικόνες

Υπενθυμίζεται ότι και χθες σημειώθηκε ρωσική αεροπορική επιδρομή σε σιδηροδρομική γραμμή κοντά στο σταθμό Μπαρνίκοβ στην περιφέρεια του Ντονέτσκ εμπόδισε την έξοδο τριών τρένων εκκένωσης.

Τρία τρένα που μετέφεραν αμάχους ακινητοποιήθηκαν στην ίδια περιοχή. Χιλιάδες επιβάτες που επρόκειτο να φύγουν με τα τρένα εγκλωβίστηκαν στο σταθμό.

Η Ρωσία αρνείται την ευθύνη για την επίθεση

Η Ρωσία αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση με πυραύλους στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, που προκάλεσε τουλάχιστον 30 νεκρούς και 100 τραυματίες.

Ο Έντουαρντ Αλεξάντροβιτς Μπασουρίν, εκπρόσωπος της διοίκησης της «λαϊκής πολιτοφυλακής» της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ», δήλωσε ότι τα χτυπήματα ήταν μια «ουκρανική πρόκληση».

Το ρωσικό TASS μετέδωσε ότι η «το τακτικό πυραυλικό σύστημα Tochka-U δεν είναι επιχειρησιακό στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ ή στη Ρωσία, αλλά χρησιμοποιείται ενεργά από τον ουκρανικό στρατό, δήλωσε το αρχηγείο εδαφικής άμυνας της ΛΔΔ».

Και συνεχίζει: «Ένα χτύπημα πυραύλων Tochka-U πραγματοποιήθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ που ελέγχεται από το Κίεβο, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η εκκένωση αμάχων, ανέφερε την Παρασκευή το αρχηγείο εδαφικής άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ (DPR)».

Το RIA Novosti σημειώνει ότι «ο ουκρανικός στρατός οργάνωσε μια πρόκληση στον σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, σκοτώνοντας περίπου 30 ανθρώπους εκεί, δήλωσε ο Έντουαρντ Αλεξάντροβιτς Μπασουρίν, εκπρόσωπος της Λαϊκής Πολιτοφυλακής της ΛΔΚ. Νωρίτερα, το αρχηγείο της εδαφικής άμυνας του DPR ανέφερε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επίθεση Tochka-U στο Κραματόρσκ, τα συντρίμμια έπεσαν κοντά στο σταθμό. Η πρόκληση έγινε στο Κραματόρσκ. Οι ουκρανικές αρχές δεν έκρυψαν το γεγονός ότι ετοίμαζαν άλλη μια πρόκληση. Πρώτα, ανακοίνωσαν εκκένωση από τις πόλεις Κραματόρσκ, Κωνσταντίνοβκα, Σλαβιάνσκ. Ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται σε μέρη όπου μπορούσαν να φύγουν».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT