Νέες κυρώσεις ΕΕ κατά Ρωσίας: Τέλος η εισαγωγή άνθρακα, «μπλόκο» στα λιμάνια

Νέες κυρώσεις ΕΕ κατά Ρωσίας: Τέλος η εισαγωγή άνθρακα, «μπλόκο» στα λιμάνια

Η ΕΕ υιοθετεί πέμπτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τη στρατιωτική της επίθεση κατά της Ουκρανίας

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ αποφάσισε την επιβολή στη Ρωσία πέμπτου πακέτου οικονομικών και ατομικών κυρώσεων.

Το συμφωνηθέν πακέτο περιλαμβάνει σειρά μέτρων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της πίεσης στη ρωσική κυβέρνηση και την οικονομία και στον περιορισμό των πόρων του Κρεμλίνου για την επίθεση.

Το πακέτο περιλαμβάνει:

– απαγόρευση αγοράς, εισαγωγής ή μεταφοράς άνθρακα και άλλων στερεών ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ, εάν προέρχονται από τη Ρωσία ή εξάγονται από τη Ρωσία, από τον Αύγουστο του 2022. Οι εισαγωγές άνθρακα στην ΕΕ ανέρχονται επί του παρόντος σε 8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

– απαγόρευση πρόσβασης στα λιμάνια της ΕΕ σε πλοία υπό ρωσική σημαία. Υπάρχουν εξαιρέσεις που αφορούν σε γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, ανθρωπιστική βοήθεια και ενέργεια.

– απαγόρευση οποιασδήποτε ρωσικής και λευκορωσικής επιχείρησης οδικών μεταφορών έτσι ώστε να μην μεταφέρονται εμπορεύματα οδικώς εντός της ΕΕ. Παρόλα αυτά, υπάρχουν εξαιρέσεις για ορισμένα προϊόντα, όπως φαρμακευτικά, ιατρικά, γεωργικά και τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του σίτου καθώς και για οδικές μεταφορές για ανθρωπιστικούς σκοπούς.

– περαιτέρω απαγορεύσεις εξαγωγών, με στόχο τα καύσιμα αεριωθουμένων και άλλα αγαθά, όπως κβαντικούς υπολογιστές και προηγμένους ημιαγωγούς, ηλεκτρονικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, λογισμικό, ευαίσθητα μηχανήματα και εξοπλισμό μεταφοράς και νέες απαγορεύσεις εισαγωγών προϊόντων, όπως: ξύλο, τσιμέντο, λιπάσματα, θαλασσινά και οινοπνευματώδη ποτά.

– μια σειρά στοχευμένων οικονομικών μέτρων που αποσκοπούν στην ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων και στο κλείσιμο των κενών, όπως: γενική απαγόρευση της ΕΕ για τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στις δημόσιες συμβάσεις στα κράτη μέλη, αποκλεισμός κάθε χρηματοδοτικής στήριξης σε ρωσικούς δημόσιους φορείς.

Επιπλέον, το Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε εταιρείες των οποίων τα προϊόντα ή η τεχνολογία έπαιξαν ρόλο στην εισβολή, ολιγάρχες και επιχειρηματίες, υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Κρεμλίνου, υποστηρικτές της παραπληροφόρησης και χειραγώγησης πληροφοριών καθώς και σε μέλη οικογενειών ατόμων που έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι κυρώσεις της ΕΕ δεν καταστρατηγούνται.

Επιπλέον, επιβάλλεται πλήρης απαγόρευση συναλλαγών σε τέσσερις βασικές ρωσικές τράπεζες που αντιπροσωπεύουν το 23% του μεριδίου αγοράς στον ρωσικό τραπεζικό τομέα. Μετά την κατάργηση του SWIFT, αυτές οι τράπεζες θα υπόκεινται πλέον σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, με αποτέλεσμα να αποκοπούν πλήρως από τις αγορές της ΕΕ.

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και προκαλεί τεράστιες απώλειες ζωών και τραυματισμό αμάχων», αναφέρει η ανακοίνωση του Συμβουλίου.

Τονίζεται ότι «τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι υπεύθυνοι και οι συνεργοί τους θα λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η πολιορκία της Μαριούπολης και άλλων ουκρανικών πόλεων και η άρνηση πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι απαράδεκτες. Οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να προβλέψουν αμέσως ασφαλείς οδούς προς άλλα μέρη της Ουκρανίας, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια που θα παραδοθεί στη Μαριούπολη και σε άλλες πολιορκημένες πόλεις».

Απαιτείται από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική της επίθεση στο έδαφος της Ουκρανίας, να αποσύρει αμέσως και άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Βρετανία: Kυρώσεις σε βάρος των δύο θυγατέρων του Πούτιν

Η Βρετανία πρόσθεσε σήμερα τις κόρες του Βλαντίμιρ Πούτιν στον κατάλογο κυρώσεών της, ακολουθώντας την κίνηση των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια, όπως τη χαρακτήρισε, να στοχοποιηθεί ο τρόπος ζωής αυτών που βρίσκονται στον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου.

Ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Βρετανία και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι ανακοίνωσαν πακέτα κυρώσεων σε βάρος της πλούσιας ελίτ της Μόσχας, βασικών βιομηχανιών της χώρας καθώς και της πρόσβασής της στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Με βάση την επικαιροποίηση του βρετανικού καταλόγου κυρώσεων που ανακοινώθηκε σήμερα, ‘παγώνουν’ τα περιουσιακά στοιχεία των ενηλίκων θυγατέρων του Πούτιν, της Κατερίνα Τιχόνοβα και της Μαρία Βορόντσοβα, καθώς και της Σεργκέγεβνα Βινοκούροβα, κόρης του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Και στις τρεις επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Το πακέτο πρωτόγνωρων κυρώσεών μας πλήττει την ελίτ και τις οικογένειές τους, ενώ υποβαθμίζει τη ρωσική οικονομία σε μια κλίμακα που η Ρωσία δεν έχει ξαναδεί από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης», δήλωσε σε ανακοίνωση η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας.

Η Βρετανία δήλωσε επίσης ότι η ανάλυσή της καταδεικνύει πως η Ρωσία οδεύει προς τη βαθύτερη ύφεσή της από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Η Βρετανία εκτιμά ότι το 60% των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Ρωσίας έχει ‘παγώσει’ ως αποτέλεσμα των διεθνών κυρώσεων.

Χθες, το Κρεμλίνο, που υποστηρίζει ότι οι ενέργειές του είναι μια ‘ειδική στρατιωτική επιχείρηση’ για τον αφοπλισμό και την ‘αποναζιστικοποίηση’ της Ουκρανίας, δήλωσε ότι η κίνηση σε βάρος των θυγατέρων του Πούτιν εντάσσεται σε μια ευρύτερη φρενίτιδα της Δύσης εναντίον της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT