Πόλεμος στην Ουκρανία: Μακελειό στην πόλη Κραματόρσκ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μακελειό στην πόλη Κραματόρσκ

Δεκάδες σκοτώθηκαν από πυραυλική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προάγγελος της εξαιρετικά σκληρής και φονικής μάχης για τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής Ντονμπάς, όπου εστιάζονται πλέον οι κύριες προσπάθειες του ρωσικού στρατού, θεωρείται η νέα σφαγή αμάχων που σημειώθηκε χθες στην πόλη Κραματόρσκ της επαρχίας Ντονέτσκ. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι (ανάμεσά τους 5 παιδιά) έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν από πυραυλική επίθεση του ρωσικού στρατού στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, όπου συνωστίζονταν εκατοντάδες γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Το Κραματόρσκ βρίσκεται στο βόρειο Ντονέτσκ, στο τμήμα της επαρχίας που απέτυχαν να καταλάβουν οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές της περιοχής στον εμφύλιο του 2014 και αναμένεται να δεχθεί σύντομα ολομέτωπη επίθεση από ρωσικά στρατεύματα και τεθωρακισμένα. Το τελευταίο τριήμερο, η ουκρανική κυβέρνηση καλεί επίμονα τους αμάχους να εγκαταλείψουν το Ντονμπάς όσο είναι ακόμη καιρός.

«Εξοντώνουν αμάχους»

«Καθώς δεν έχουν το σθένος και το θάρρος να σταθούν απέναντί μας στο πεδίο της μάχης, εξοντώνουν με κυνισμό τον άμαχο πληθυσμό», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφορικά με το μακελειό στο Κραματόρσκ. Για «φρικιαστικές και ολέθριες εικόνες» έκανε λόγο η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, διαβεβαιώνοντας για την ακλόνητη υποστήριξη της Ουάσιγκτον προς τον αγώνα των Ουκρανών για απόκρουση της ρωσικής εισβολής. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ένοπλες δυνάμεις της χώρας επιτέθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό και έκανε λόγο για «προβοκάτσια» από την πλευρά του Κιέβου. Στην ίδια ανακοίνωση, υποστηρίζεται ότι ο πύραυλος Tochka-U που έπληξε το Κραματόρσκ χρησιμοποιείται μόνο από τα ουκρανικά και όχι από τα ρωσικά στρατεύματα. Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν τι ακριβώς συνέβη στο χθεσινό επεισόδιο.

Την ίδια ώρα, η μάχη της Μαριούπολης φαινόταν να εισέρχεται στην τελική φάση της, καθώς η αντίσταση των ουκρανικών στρατευμάτων είχε περιοριστεί στο τεράστιο συγκρότημα της χαλυβουργίας Azovstal και στην περιοχή του λιμανιού. Παρότι δεκάδες χιλιάδες άμαχοι συνεχίζουν να είναι παγιδευμένοι χωρίς ρεύμα και με λιγοστές προμήθειες, ούτε χθες έγινε δυνατό να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος, με αποτέλεσμα οι άμαχοι να μην έχουν άλλη δυνατότητα εξόδου παρά μόνο πεζή ή με το δικό τους όχημα. Οι ουκρανικές αρχές σκόπευαν χθες να δημιουργήσουν έως και δέκα διαδρόμους εκκένωσης για αμάχους σε άλλες περιοχές της πρώτης γραμμής, στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας.

Ρωσικές απώλειες

Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή τοποθέτηση του Κρεμλίνου, με την οποία για πρώτη αφορά περιγράφονται με τόσο σκοτεινές αποχρώσεις οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο της Ουκρανίας. «Ναι, έχουμε σημαντικές απώλειες στρατευμάτων και αυτό είναι μια τεράστια τραγωδία για εμάς», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky News. Μάλιστα, ο Ρώσος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί πως ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει «στο προβλέψιμο μέλλον». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT