Πόλεμος στην Ουκρανία: Αγωνιώδεις εκκλήσεις Ζελένσκι για βοήθεια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αγωνιώδεις εκκλήσεις Ζελένσκι για βοήθεια

Αρμαγεδδώνα προβλέπουν οι Ουκρανοί στο Ντονμπάς

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τελευταίο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, που μεταδόθηκε αργά τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στη Δύση για επείγουσα βοήθεια ενόψει της αναμενόμενης ολομέτωπης ρωσικής επίθεσης στα ανατολικά. «Η Ουκρανία χρειάζεται όπλα που θα της προσφέρουν τα μέσα για να νικήσει στο πεδίο της μάχης, όπως χρειάζεται και τις σκληρότερες δυνατές κυρώσεις κατά της Ρωσίας», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος. Στο ίδιο μήνυμα υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Μποροντιάνκα, στα περίχωρα του Κιέβου, ενδεχομένως είναι «πολύ περισσότερο απαίσια» από εκείνη στην Μπούτσα, που προκάλεσε κύμα διεθνούς κατακραυγής εις βάρος των ρωσικών στρατευμάτων.

Την αίσθηση του επείγοντος για τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση έδωσε και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, κάνοντας σαφές ότι μιλάει «για μέρες και όχι για εβδομάδες» και προειδοποιώντας ότι «αν η βοήθεια έρθει αργότερα, θα είναι πλέον αργά». Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας έκανε τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι η επικείμενη σύγκρουση στο Ντονμπάς θα παραπέμπει σε φονικές μάχες τεθωρακισμένων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με συμμετοχή δυνάμεων πυροβολικού και αεροπορίας.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι η Ρωσία εξέφρασε κατ’ επανάληψη τη δυσαρέσκειά της στον Ταγίπ Ερντογάν για τη διοχέτευση στο Κίεβο τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), που παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναχαίτιση των ρωσικών στρατευμάτων. Αυτό εκμυστηρεύτηκε, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, Τούρκος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters. «Οι Ρώσοι είναι αναστατωμένοι και από καιρού εις καιρόν διαμαρτύρονται για τις πωλήσεις drones (στην Ουκρανία). Ωστόσο, τους απαντάμε ότι πρόκειται για ιδιωτικές εταιρείες και ότι οι εν λόγω αγορές drones συνομολογήθηκαν προτού αρχίσει αυτός ο πόλεμος», δήλωσε ο εν λόγω αξιωματούχος σε συνάντησή του με εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.

Κατηγορούν το Κίεβο

Στο μεταξύ, κατηγορίες για παραβιάσεις των διεθνών συμβάσεων για τον πόλεμο αρχίζουν να βαρύνουν και το Κίεβο. Οι New York Times αναγνώρισαν ως αυθεντικό βίντεο που έδειχνε την εν ψυχρώ εκτέλεση τραυματισμένων και εξουδετερωμένων Ρώσων στρατιωτών από Ουκρανούς στην Ντμιτρόβκα, δυτικά του Κιέβου, ενώ η γαλλική Le Monde καταγγέλλει ότι Ρώσοι αιχμάλωτοι με δεμένα χέρια πυροβολήθηκαν αναίτια στα πόδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT