Βρέθηκε το ελιξήριο της νεότητας;

Βρετανοί επιστήμονες μετέτρεψαν δερματικά κύτταρα μιας 53χρονης γυναίκας στην κατάσταση που είχαν στα 23 της χρόνια.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Γύρισαν πίσω» τους δείκτες του κυτταρικού βιολογικού ρολογιού Βρετανοί επιστήμονες, μετατρέποντας δερματικά κύτταρα μιας 53χρονης γυναίκας στην κατάσταση που είχαν στα 23 της χρόνια. Οι ερευνητές του Κέμπριτζ εκτιμούν ότι μπορούν να επαναλάβουν το εγχείρημα και με άλλους ιστούς, αντιστρέφοντας τη διαδικασία της γήρανσης. Απώτερος στόχος τους είναι η αντιμετώπιση ασθενειών που συνδέονται με τα γηρατειά, όπως τα καρδιαγγειακά και νευρολογικά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης και άλλα.

O καθηγητής Βολφ Ρέικ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μπάμπρααμ του Κέμπριτζ και της ερευνητικής ομάδας, εξηγεί ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε είναι παρόμοια με αυτή που εφαρμόστηκε, πριν από 25 χρόνια, για τη δημιουργία της Ντόλι, του πρώτου κλωνοποιημένου προβάτου. Τονίζει, όμως, ότι η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στη διαδικτυακή επιθεώρηση eLife, είναι σε αρχικό στάδιο και μέχρι να βρει κλινική εφαρμογή πρέπει να υπερκεραστούν πολλά εμπόδια.

Ειδικότερα, η τεχνική IPS που εφαρμόστηκε αποτελεί εξέλιξη και απλοποίηση της τεχνικής κλωνοποίησης που εφαρμόστηκε για την Ντόλι. Στην IPS οι επιστήμονες λαμβάνουν ενήλικα κύτταρα και τα τοποθετούν σε δισκάρια με χημικά επί 50 ημέρες, γυρνώντας έτσι το «ρολόι» μέχρι να μετατραπούν σε εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα. Η ομάδα του καθηγητή Ρέικ εφάρμοσε την τεχνική σε δερματικά κύτταρα μιας 53χρονης γυναίκας. Αυτή τη φορά ωστόσο μείωσαν την περίοδο εμβάπτισής τους στα χημικά από 50 σε μόλις 12 ημέρες. Στην ολοκλήρωση του πειράματος διαπίστωσαν ότι τα ενήλικα κύτταρα δεν είχαν μετατραπεί σε εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, αλλά σε νεανικά κύτταρα, που έμοιαζαν και συμπεριφέρονταν σαν να ανήκαν σε έναν 23χρονο άνθρωπο. Ο καθηγητής Ρέικ τονίζει ότι μία από τις πρώτες εφαρμογές της μεθόδου θα είναι η ανάπτυξη σκευασμάτων για την αναγέννηση του δέρματος ηλικιωμένων που έχουν υποστεί εγκαύματα ή τραύματα, ώστε να επιταχυνθεί η επούλωση. Στη συνέχεια η ίδια τεχνική θα χρησιμοποιηθεί για την «ανανέωση» άλλων ιστών όπως μυϊκά, ηπατικά κύτταρα και αιμοσφαίρια ή συμπαγή όργανα. Το μεγάλο ερώτημα, όμως, παραμένει: η μέθοδος θα οδηγήσει στην παρασκευή ενός «ελιξηρίου της νεότητας», ενός «χαπιού κατά της γήρανσης»; O δρ Ρέικ και η ομάδα του αισιοδοξούν πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT