ΗΠΑ: Κυρώσεις σε πολιτικούς των δυτικών Βαλκανίων – Ποιοι μπήκαν στο στόχαστρο

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε πολιτικούς των δυτικών Βαλκανίων – Ποιοι μπήκαν στο στόχαστρο

Οι ΗΠΑ επέβελαν κυρώσεις σε επτά πολιτικά πρόσωπα στα δυτικά Βαλκάνια, τα οποία κατηγόρησαν ότι αποτελούν «απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα»

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβελαν σήμερα Δευτέρα κυρώσεις σε επτά πολιτικά πρόσωπα στα δυτικά Βαλκάνια, τα οποία κατηγόρησαν ότι αποτελούν «απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα», συμπεριλαμβανομένου του τελευταίου προέδρου της βραχύβιας ένωσης Σερβίας και Μαυροβουνίου.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στοχοποίησε τον Σβετοζάρ Μαρόβιτς, ο οποίος διετέλεσε επίσης πρώην αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου μέχρι το 2015, όταν και συνελήφθη από τις αρχές της χώρας για ύποπτη συμμετοχή σε υποθέσεις διαφθοράς που αφορούσαν κατασκευαστικά έργα.

Ο ίδιος υπέγραψε δύο δηλώσεις το 2016, αποδεχόμενος όλες τις κατηγορίες διαφθοράς σε βάρος του, σύμφωνα με το υπουργείο, αλλά έφυγε για τη Σερβία προτού εκτίσει την ποινή του.

Το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε επίσης κυρώσεις στον Ακίγ Ρακίπι, πρώην βουλευτή από την Αλβανία, τον Ασίμ Σαραϊλίτς, μέλος του κοινοβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και άλλους από τις ίδιες χώρες καθώς και από τη Βόρεια Μακεδονία.

«Οι άνθρωποι που τίθενται σήμερα στο στόχαστρο αποτελούν σοβαρή απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα, τη θεσμική εμπιστοσύνη και τις φιλοδοξίες όσων επιδιώκουν δημοκρατική και συνετή διακυβέρνηση στα Δυτικά Βαλκάνια», ανέφερε στη δήλωση ο Μπράιαν Νέλσον, υφυπουργός Οικονομικών για ζητήματα Τρομοκρατίας και Οικονομικών Πληροφοριών.

Η σημερινή απόφαση παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία των εν λόγω ατόμων στις ΗΠΑ και γενικά απαγορεύει στους Αμερικανούς να συναλλάσσονται μαζί τους.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε επίσης απαγόρευση βίζας για τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας καθώς και σε άλλα πολιτικά πρόσωπα τόσο στη Βόρεια Μακεδονία όσο και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ανέφερε το υπουργείο, απαγορεύοντας σε τρεις εξ αυτών να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT