Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι παίρνουν θέση για τη μεγάλη σύγκρουση στα ανατολικά

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι παίρνουν θέση για τη μεγάλη σύγκρουση στα ανατολικά

Σύνοψη της 47ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία έχει σχεδόν ολοκληρώσει τη συγκέντρωση των δυνάμεών της για μια νέα επίθεση στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, την ώρα που παραμένουν αδιάκοποι οι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο και οι συγκρούσεις στη Μαριούπολη.

«Προβλέπουμε ότι η ενεργός μάχη θα ξεκινήσει σε αυτές τις περιοχές κατά το επόμενο διάστημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, προσθέτοντας ότι ο ουκρανικός στρατός είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τη νέα επίθεση.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι παίρνουν θέση για τη μεγάλη σύγκρουση στα ανατολικά-1
AP

Σύνοψη της 47ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

  • Τα ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται για να επιτεθούν στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς στην Ουκρανία, προειδοποίησε ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ. Από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς που δέχθηκε τη Δευτέρα το Χάρκοβο, έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένα παιδί, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Όλεχ Σινεγκούμποφ. «Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ αυτών ένα 13χρονο παιδί. Υπάρχουν 19 τραυματίες, ανάμεσά τους δύο παιδιά ηλικίας 4 και 9 ετών», δήλωσε.
  • Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα ξεκινήσει πλήρους κλίμακας πολεμικές ενέργειες στα ανατολικά: «Είμαστε έτοιμοι», τόνισε. Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι 19.500 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής.
  • Στη Μαριούπολη οι Ουκρανικές δυνάμεις γνωστοποίησαν ότι δεν έχουν υποχωρήσει και «η άμυνα συνεχίζεται». Ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Ζαλούζνι, δήλωσε: «Οι επαφές με τις μονάδες αμύνης, οι οποίες ηρωικά κρατάνε την πόλη, είναι αδιάκοπες και συνεχείς. (…) Κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για τη νίκη και τη διάσωση των μονάδων μας και των αμάχων».
  • Η πιθανότητα χρήσης χημικών όπλων από τις ρωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη είναι «πολύ υψηλή», δήλωσε πηγή που σχετίζεται με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ukrinform. Νωρίτερα, μαχητές του Τάγματος Αζόφ δήλωσαν ότι οι Ρώσοι στη Μαριούπολη έκαναν χρήση «δηλητηριώδους ουσίας άγνωστης προέλευσης, η ρίψη της οποίας έγινε από UAV».
  • Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα και πως η Ουκρανία παίρνει στα σοβαρά αυτή την απειλή. Δεν είπε ωστόσο ότι έχει ήδη γίνει χρήση τους, σύμφωνα με το Reuters.
  • Οι φιλορώσοι αυτονομιστές υποστηρίζουν πως ελέγχουν το λιμάνι της Μαριούπολης, όπως μετέδωσε το RIA. Ο ηγέτης των Τσετσένων Καντίροφ υποστήριξε ότι θα υπάρξει επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις όχι μόνο στη Μαριούπολη, αλλά και στο Κίεβο και άλλες πόλεις της Ουκρανίας.
  • Ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε ότι περισσότεροι από 10.000 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην πόλη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Ο δήμαρχος Μποϊτσένκο ανέφερε στο AP ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τις 20.000.
  • Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ έγινε ο πρώτος ηγέτης της Ε.Ε. που συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν μετά την έναρξη της εισβολής. «Δεν επρόκειτο για φιλική επίσκεψη, αλλά ήταν για μένα μια υποχρέωση», δήλωσε και πρόσθεσε: «Η συζήτηση ήταν πολύ άμεση, ανοιχτή και σκληρή».
  • Έξι ύποπτοι για κατασκοπεία Ρώσοι, που είχαν διπλωματικούς ρόλους, εκδιώχθηκαν από τη Γαλλία.
  • Συνολικά 142 παιδιά έχουν σκοτωθεί και 229 παιδιά έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε η UNICEF.
  • Συνολικά 92 άμαχοι εξακολουθούν να νοσηλεύονται αφού δέχθηκαν πυρά ενώ περίμεναν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ.
  • Ένας ακόμα Ρώσος ανώτερος αξιωματικός φέρεται να σκοτώθηκε στην Ουκρανία κι έτσι έγινε ο ένατος που πέφτει νεκρός από την έναρξη της εισβολής.
  • Γάλλοι εμπειρογνώμονες έφτασαν στην Ουκρανία για να βοηθήσουν στη διερεύνηση πιθανών εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα.
  • Η γερμανική Die Welt προσέλαβε τη Ρωσίδα δημοσιογράφο Μαρίνα Οβσιανίκοβα η οποία είχε διακόψει το δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.  
  • Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε ότι η οικονομία της Ουκρανίας θα συρρικνωθεί κατά το ήμισυ εφέτος λόγω της ρωσικής εισβολής.  
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι παίρνουν θέση για τη μεγάλη σύγκρουση στα ανατολικά-2
AP

Ειδήσεις σήμερα

Όλες οι εξελίξεις από την 47η ημέρα εισβολής

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT