Πόλεμος στην Ουκρανία: Μέχρι και τριπλάσιες ρωσικές δυνάμεις στο Ντονμπάς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μέχρι και τριπλάσιες ρωσικές δυνάμεις στο Ντονμπάς

Ο Αλεξάντρ Ντβορνίκοφ, ο Ρώσος στρατηγός που διέσωσε το καθεστώς Ασαντ στη Συρία, ανέλαβε τη διεύθυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος εισέρχεται σε νέα φάση.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Ο Αλεξάντρ Ντβορνίκοφ, ο Ρώσος στρατηγός που διέσωσε το καθεστώς Ασαντ στη Συρία, ανέλαβε τη διεύθυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος εισέρχεται σε νέα φάση. Η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της στην ανατολική Ουκρανία, με στόχο, κατά την εκτίμηση του Κιέβου, μία νέα επίθεση.

Δυτικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει «να διπλασιάσει ή και να τριπλασιάσει» τις δυνάμεις της στο Ντονμπάς, μετά την απόσυρση στρατευμάτων από το Κίεβο, αλλά επεσήμαναν ότι κάτι τέτοιο θα απαιτήσει αρκετό χρόνο. Οι ρωσικές δυνάμεις θα έχουν ελεύθερο πεδίο ώστε να στραφούν εναντίον του κύριου όγκου ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή όταν ολοκληρώσουν τις επιχειρήσεις για την κατάληψη του λιμανιού της Μαριούπολης. Οι τελευταίες ουκρανικές δυνάμεις, που βρίσκονταν οχυρωμένες στη χαλυβουργία Αζοφστάλ, διατηρούσαν και χθες επικοινωνία με το Κίεβο, αν και την Κυριακή, η 36η ταξιαρχία πεζοναυτών του ουκρανικού στρατού δημοσίευσε αποχαιρετιστήριο μήνυμα στο Facebook, αναφέροντας ότι ξεκινάει η «τελευταία μάχη» καθώς τα πυρομαχικά τελειώνουν και οι μισοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί.

«Είμαι ο πρώτος που βρίσκει τη δύναμη να το πει, η απελευθέρωση της Μαριούπολης (από τις ρωσικές δυνάμεις) είναι πλέον στρατιωτικά αδύνατη», είχε δηλώσει την Κυριακή ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, Ολέξι Αρέστοβιτς.

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας αναφέρθηκε στην πιθανότητα να κάνει η Ρωσία χρήση όπλων φωσφόρου στη Μαριούπολη.

Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας, στην πιο πρόσφατη έκθεσή του για τη Μαριούπολη, αναφέρθηκε στην πιθανότητα να κάνει η Ρωσία χρήση όπλων φωσφόρου στην πόλη. Η Ρωσία, από την πλευρά της ισχυρίστηκε ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες βοηθούν την Ουκρανία «να στήσει νέες προβοκάτσιες» εναντίον της Ρωσίας.

Η Ρωσία ισχυρίστηκε επίσης ότι πύραυλος του ρωσικού ναυτικού κατέστρεψε αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300 που είχαν παραχωρηθεί στην Ουκρανία από ευρωπαϊκή χώρα. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κατά 90% γυναίκες και παιδιά, συνεχίζουν να εγκαταλείπουν καθημερινά την Ουκρανία, με αποτέλεσμα ο αριθμός των προσφύγων να έχει ήδη φθάσει τα 4,5 εκατομμύρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT