Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η ειδική επιχείρηση θα συνεχιστεί», διαμηνύει ο Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η ειδική επιχείρηση θα συνεχιστεί», διαμηνύει ο Πούτιν

Σύνοψη της 48ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δικό του μήνυμα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία επιδίωξε να στείλει ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, καθιστώντας σαφές ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αποσυρθεί. «O πόλεμος θα πετύχει», ενώ «οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν φτάσει σε αδιέξοδο», υπογράμμισε.

Όπως είπε, οι στόχοι της επιχείρησης επικεντρώθηκαν στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές πολεμούν από το 2014. Ήταν η πρώτη φορά που ο ίδιος ο Πούτιν προσδιόρισε έναν πιο περιορισμένο στόχο, εστιάζοντας στον έλεγχο του Ντονμπάς και όχι για την κατάληψη ολόκληρης της Ουκρανίας.

Οι δηλώσεις του κ. Πούτιν -συμπεριλαμβανομένου του ισχυρισμού ότι οι φρικαλεότητες στην Μπούκα ήταν «ψευδείς» – έγιναν την ώρα που η Ρωσία αναπτύσσει όλο και περισσότερα στρατιωτικά οχήματα, πυροβολικό και στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η ειδική επιχείρηση θα συνεχιστεί», διαμηνύει ο Πούτιν-1
REUTERS/Marko Djurica

Σύνοψη της 48ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

  • Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε «αδιέξοδη κατάσταση» τις ειρηνευτικές συνομιλίες, fake news τη θηριωδία της Μπούκα και επέμεινε ότι η «ειδική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία κινείται βάσει σχεδίου και οι στόχοι του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία είναι «ευγενείς». Ο Ουκρανός διαπραγματευτής, Μιχαήλο Ποντόλιακ, απαντώντας, τόνισε ότι οι συνομιλίες είναι δύσκολες, αλλά συνεχίζονται.
  • Η Μαριούπολη εξακολουθεί να παραμένει διαφιλονικούμενη μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Δεν επιβεβαιώθηκε πάντως η χρήση χημικών παραγόντων κατά του Ουκρανικού στρατού στην πόλη. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε ότι, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση, περίπου 21.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
  • Η Ρωσία βομβαρδίζει όλο το εικοσιτετράωρο την ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ της Ουκρανίας, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.
  • Ο Ζελένσκι δημοσιοποίησε μια φωτογραφία φιλορώσου πολιτικού με χειροπέδες. Ο Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ηγέτης του κόμματος «Αντιπολιτευόμενη Πλατφόρμα – Για τη Ζωή», είχε διαφύγει από κατ’ οίκον περιορισμό, αφότου βρέθηκε αντιμέτωπος με την κατηγορία της προδοσίας.
  • Ο συλληφθείς είναι κουμπάρος του Πούτιν, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος έχει βαφτίσει την κόρη του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Κρεμλίνο τον προόριζε για αντικαταστάτη του Ζελένσκι.
  • Ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε ότι το Κίεβο αρνήθηκε την επίσκεψη του στην Ουκρανία. Επρόκειτο να μεταβεί με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα και τους αρχηγούς κρατών της Λιθουανίας, Λετονίας και Εσθονίας για να «στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα κοινής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης με την Ουκρανία».
  • Ο δήμαρχος της Μπούκα είπε ότι οι αρχές έχουν εντοπίσει 403 πτώματα ανθρώπων που εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της κατοχής τους στην περιοχή. Αυτός ο αριθμός εξακολουθούσε να αυξάνεται, είπε, προσθέτοντας ότι είναι πολύ νωρίς για τους κατοίκους να επιστρέψουν στην πόλη.
  • Μέλη του τμήματος εγκληματολογικών επιστημών της Γαλλικής Χωροφυλακής βρίσκονται στην Μπούκα, προκειμένου να συλλέξουν στοιχεία και να συνεισφέρουν σε έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.
  • Ο Ζελένσκι κατήγγειλε «εκατοντάδες περιστατικά βιασμών» σε περιοχές που προηγουμένως είχε καταλάβει ο ρωσικός στρατός. Δήλωσε ότι «ανήλικα κορίτσια και πολύ μικρά παιδιά συγκαταλέγονται» στα θύματα βιασμών. Περίπου 4,8 εκατομμύρια από τα 7,5 εκατομμύρια παιδιά της Ουκρανίας έχουν εκτοπιστεί από την αρχή του πολέμου, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.
  • Η Παγκόσμια Τράπεζα σχεδιάζει οικονομική στήριξη στην Ουκρανία αξίας 1,5 δισεκ. δολαρίων για να βοηθήσει στη διατήρηση της λειτουργίας των κρίσιμων υπηρεσιών.
  • Ρώσοι χάκερ επιχείρησαν να εξαπολύσουν κυβερνοεπίθεση στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Διαβάστε λεπτό προς λεπρό τις εξελίξεις από την 48η ημέρα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η ειδική επιχείρηση θα συνεχιστεί», διαμηνύει ο Πούτιν-2
REUTERS/Marko Djurica

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT