Στην Ουκρανία ο «χασάπης του Χαλεπίου»

Στην Ουκρανία ο «χασάπης του Χαλεπίου»

Καίριο ρόλο στον συριακό εμφύλιο έπαιξε ο στρατηγός Αλεξάντρ Ντβόρνικοφ, τον οποίο διόρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν νέο επικεφαλής της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Καίριο ρόλο στον συρια-κό εμφύλιο έπαιξε ο στρατηγός Αλεξάντρ Ντβόρνικοφ, τον οποίο διόρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν νέο επικεφαλής της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Υπό τη διοίκηση του Ντβόρνικοφ, ο ρωσικός στρατός προέβη σε δηώσεις εναντίον αμάχων και σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο 60χρονος στρατηγός χαρακτηρίζεται «παλαιάς κοπής» ανώτατος αξιωματικός και πραγματικός εθνικιστής, εκπαιδευμένος στο αμυντικό δόγμα της ΕΣΣΔ, που θεωρεί ότι ο θάνατος αμάχων είναι επιτρεπτή μέθοδος ανάκτησης της πρωτοβουλίας στο πεδίο της μάχης, όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα The Guardian. Ο Ντβόρνικοφ διορίσθηκε από τον Πούτιν τον Σεπτέμβριο του 2015 διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, σε μια προσπάθεια να στηριχθεί ο κυβερνητικός στρατός της Δαμασκού που απειλείτο με κατάρρευση.

Ηταν ήδη γνωστός από το 2000 και την αιματηρή κατάληψη του Γκρόζνι στον πόλεμο της Τσετσενίας.

Στην Ουκρανία ο «χασάπης του Χαλεπίου»-1

Ο 60χρονος στρατηγός Αλεξάντρ Ντβόρνικοφ έγινε διαβόητος από την αιματηρή κατάληψη του Γκρόζνι στον πόλεμο της Τσετσενίας το 2000.

Στη Συρία, ο Ντβόρνικοφ εξασφάλισε τον εκσυγχρονισμό αεροπορικής βάσης απ’ όπου ρωσικά βομβαρδιστικά σφυροκόπησαν την επαρχία του Ιντλίμπ. Η πτώση της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, του Χαλεπίου, οφειλόταν εν πολλοίς στους από αέρος ρωσικούς βομβαρδισμούς. Τα ρωσικά βομβαρδιστικά πετούσαν από την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ, ενώ στο στόχαστρό τους βρέθηκαν συχνά νοσοκομεία, σχολεία και άλλες ζωτικής σημασίας πολιτικές υποδομές.

Ο Ρώσος στρατηγός αντιμετωπίζει, όμως, πολύ διαφορετικές συνθήκες στην Ουκρανία, καθώς η ρωσική αεροπορία δεν διαθέτει την απόλυτη κυριαρχία του αέρα και οι επίγειες δυνάμεις της έχουν δεχθεί ισχυρά πλήγματα εξαιτίας των προηγμένων οπλικών συστημάτων που έχουν παραλάβει οι Ουκρανοί από τη Δύση.

Εξίσου δύσκολο θα είναι το έργο του Ντβόρνικοφ προκειμένου να αντιμετωπίσει την καταιγιστική ροή πληροφοριών και στοιχείων από το μέτωπο του πολέμου, τα οποία διαψεύδουν με τον χειρότερο τρόπο τους ρωσικούς ισχυρισμούς για στρατιωτικές επιτυχίες. Αν και η Συρία θεωρείτο μέχρι πρότινος η καλύτερα καταγεγραμμένη πολεμική σύρραξη της σύγχρονης εποχής, ο όγκος πληροφοριών που προέρχεται από την Ουκρανία είναι πολλαπλάσιος και ιδιαίτερα επιβαρυντικός για τη Ρωσία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT