Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Ατυχείς» και «αβάσιμοι» οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Ατυχείς» και «αβάσιμοι» οι ισχυρισμοί των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε «ατυχή» και «αβάσιμα» όσα αναφέρονται για τη χώρα στην Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2021

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε «ατυχή» και «αβάσιμα» όσα αναφέρονται για τη χώρα στην Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2021, η οποία δημοσιεύτηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 12 Απριλίου, ενώ πρόσθεσε ότι τα απορρίπτει πλήρως.

«Λυπούμαστε που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει τον αγώνα που διεξάγει η χώρα μας ενάντια σε όλες τις μορφές τρομοκρατίας, ειδικά κατά του PKK/YPG, του FETO, του DAESH και του DHKP-C», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

«Το γεγονός ότι τα ψέματα του FETO, δράστη της προδοτικής απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, καλύπτονται ευρέως στην έκθεση, δείχνει ότι, παρά τα συγκεκριμένα στοιχεία που έχουμε παρουσιάσει, οι ΗΠΑ κλείνουν τα μάτια τους για την οργάνωση αυτή , και συνεχίζουν να βρίσκονται υπό την επιρροή της προπαγάνδας αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης», υποστηρίζει το υπουργείο.

Όπως αναφέρει, «είναι απαράδεκτο να συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση ισχυρισμοί που αγνοούν το καθεστώς του PKK ως τρομοκρατικής οργάνωσης και υποστηρίζουν τις συζητήσεις κύκλων που σχετίζονται με την τρομοκρατία».

«Όπως έχουμε τονίσει στο πλαίσιο προηγούμενων εκθέσεων, η βούληση της χώρας μας για προστασία και ανάπτυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πλήρης», λέει το υπουργείο.

«Η συνεργασία μας με τους διεθνείς μηχανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Στρατηγική για τη Μεταρρύθμιση του Δικαίου του 2019 και το Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του 2021 είναι μόνο μερικοί από τους συγκεκριμένους δείκτες αυτής της βούλησης», προσθέτει.

Επιπλέον, το τουρκικό ΥΠΕΞ προτρέπει «τις Ηνωμένες Πολιτείες να επικεντρωθούν στη δική τους ατζέντα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και να τερματίσουν τις συνεργασίες τα παρακλάδια άλλων τρομοκρατικών ομάδων με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Τέλος, αναφέρει ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για την προστασία και την ανάπτυξη των δικαιωμάτων των πολιτών της και των εκατομμυρίων ανθρώπων που φιλοξενεί».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT