Βρετανία: Συμφωνία απελάσεων στη Ρουάντα

Βρετανία: Συμφωνία απελάσεων στη Ρουάντα

Μνημόνιο συνεργασίας της βρετανικής κυβέρνησης για παράτυπους μετανάστες

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε χθες την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη Ρουάντα, προκειμένου να μεταφέρονται στην αφρικανική χώρα αιτούντες άσυλο που φθάνουν στις βρετανικές ακτές. Η πλειονότητα της βρετανικής κοινής γνώμης διαφωνεί με τα σχέδια αυτά, ενώ οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ετοιμάζονται για δικαστικές προσφυγές.

Το πρόγραμμα, η πρώτη φάση του οποίου θα κοστίσει 120 εκατομμύρια στερλίνες, προβλέπει την απέλαση αιτούντων άσυλο με στρατιωτικά αεροπλάνα και τη μεταφορά τους στο Κιγκάλι της Ρουάντας, σε απόσταση 6.800 χιλιομέτρων, όπου θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για χορήγηση ασύλου στις αρχές της Ρουάντας. Προ πενταετίας, όταν είχε δοκιμάσει παρόμοιο πρόγραμμα το Ισραήλ, οι απελαθέντες έπεφταν αυτομάτως στα χέρια δικτύων διακινητών, οι οποίοι τους έστελναν στη Βόρεια Αφρική ώστε να προσπαθήσουν εκ νέου να φθάσουν στην Ευρώπη διαμέσου της Μεσογείου.

«Παράνομο και ανέφικτο»

«Αν υποθέσουμε ότι αυτό πρόκειται να υλοποιηθεί –υπάρχουν πολλά εμπόδια και ο πρωθυπουργός το παραδέχθηκε–, η εκτίμησή μου είναι ότι πρώτα από όλα είναι απάνθρωπο, δεύτερον ηθικά κατακριτέο, τρίτον πιθανώς παράνομο και πιθανώς ανέφικτο σε πρακτική βάση», είπε στο ΒBC ο πρώην γενικός γραμματέας του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών Ντέιβιντ Νόρμινγκτον.

Περίπου 28.000 άτομα έφθασαν στη Βρετανία με βάρκες από τη Γαλλία την περασμένη χρονιά, ενώ η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πάτελ, παρουσίασε το μέτρο ως εξοικονόμηση πόρων από το σύστημα ασύλου.

Επίσης, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει «ελληνικού τύπου» κέντρα υποδοχής και ότι το πολεμικό ναυτικό θα αναλάβει ενεργό ρόλο για την αποτροπή των διελεύσεων της Μάγχης από μικρές βάρκες. Προ ολίγων μηνών, 27 άνθρωποι πνίγηκαν όταν το φουσκωτό σκάφος τους βυθίστηκε στην προσπάθεια να φτάσουν στη Βρετανία.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας επέκρινε σφόδρα τα σχέδια του Λονδίνου. «Πρόκειται για εξωφρενική πολιτική», σημείωσε ο γραμματέας εξωτερικών υποθέσεων της κυβέρνησης της Σκωτίας. «Το υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να κοιτάξει πώς θα βελτιώσει το σύστημα ασύλου, όχι πώς θα βρει νέους τρόπους να κάνει πιο δύσκολη τη ζωή όσων αναζητούν ασφαλές καταφύγιο. Η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει πώς θα προστατευθούν οι ευάλωτοι».
Δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov έδειξε υποστήριξη στο μέτρο αυτό από το 35% των ερωτηθέντων, ενώ αντίθετο ήταν το 42%.

Δύο μέτρα και σταθμά

Αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι εντελώς διαφορετική διαδικασία ακολουθείται για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία, που είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν αντίστροφα προβλήματα, καθώς η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζήτησε να μην επιτρέπεται σε άνδρες που ζουν μόνοι τους να φιλοξενήσουν γυναικόπαιδα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT