Σκηνές χάους εκτυλίσσονται στη Σαγκάη, μετά την επιβολή σκληρού lockdown, με τις αρχές να χρησιμοποιούν ακόμη και δαγκάνες για να ακινητοποιήσουν πολίτες και να τους μεταφέρουν σε κέντρα καραντίνας.
Οι μαρτυρίες από τη οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας είναι χαρακτηριστικές των δυσκολιών που βιώνουν οι κάτοικοι, οι οποίοι αναγκάζονται να απομονωθούν σε ειδικά κέντρα με άθλιες συνθήκες υγιεινής ακόμη και εάν είναι πλήρως ασυμπτωματικοί.
Προκειμένου να στεγάσουν τον αυξανόμενο αριθμό ασθενών με Covid-19, οι αρχές της Σαγκάης μετατρέπουν κτίρια κατοικιών σε κέντρα καραντίνας, όμως η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει οργή και αντιδράσεις από τους γείτονες που ανησυχούν ότι κινδυνεύουν να μολυνθούν.
Σε ένα περιστατικό που μεταδόθηκε απευθείας στην κινεζική πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat φαίνονται περίπου 30 άνθρωποι που φορούν προστατευτικές στολές με τη λέξη «αστυνομία» στην πλάτη τους να συγκρούονται με άλλους ανθρώπους έξω από ένα συγκρότημα κατοικιών και να συλλαμβάνουν τουλάχιστον έναν.
Meanwhile in Shanghai…pic.twitter.com/2Jw0mDAoh0
— Avi Yemini (@OzraeliAvi) April 14, 2022
Μία γυναίκα ακούγεται να κλαίει την ώρα που μαγνητοσκοπεί τη σκηνή. Το βίντεο παρακολούθησαν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι προτού κατέβει αιφνιδιαστικά από την πλατφόρμα, η οποία ανακοίνωσε ότι περιείχε «επικίνδυνο περιεχόμενο». «Δεν είναι ότι δεν θέλω να συνεργαστώ με το κράτος, αλλά πώς θα νιώθατε αν ζούσατε σε ένα συγκρότημα κτιρίων (…) όπου όλοι έχουν βρεθεί αρνητικοί (στην covid-19) και επιτρέπεται να εισέλθουν αυτοί οι άνθρωποι;», διερωτήθηκε η γυναίκα που τραβούσε το βίντεο.
There is no stopping the #shanghai stormtroopers. You can live in a 5 million dollar apartment in one of the most cosmopolitan cities in the world. Once the QR code on your phone turns red (no test or positive test), off to quarantine cage you go. Resistance is futile…. pic.twitter.com/8UZwzDTLiq
— John Ford (@PDXFato) April 13, 2022
Ο όμιλος Zhangjiang, στον οποίο ανήκει το συγκρότημα κτιρίων, ανακοίνωσε ότι οι αρχές μετέτρεψαν πέντε από τα άδεια κτίριά του σε εγκαταστάσεις καραντίνας και τον ενημέρωσαν ότι το ίδιο θα γίνει και με ακόμη εννέα. Ο όμιλος πρόσθεσε ότι μετέφερε 39 ενοικιαστές σε δωμάτια σε άλλο σημείο του συγκροτήματος κατοικιών και τους προσέφερε αποζημίωση. «Το απόγευμα της 14ης Απριλίου, όταν η εταιρεία μας οργάνωσε την ανέγερση του φράκτη απομόνωσης, κάποιοι ένοικοι εμπόδισαν την κατασκευή του», επεσήμανε ο όμιλος, ενώ πρόσθεσε ότι πλέον το πρόβλημα έχει επιλυθεί.
#Shocking scenes coming from #forced #Quarantine facilities in #Shanghai as the #rain #water soaks inhabitants#China #chinalockdown #chinacovid #COVID19 pic.twitter.com/INTIjMszwa
— Harry Spencer (@H_B_Spencer) April 13, 2022
Βάσει της πολιτικής μηδενικής Covid-19 που ακολουθεί η Κίνα όποιος βρίσκεται θετικός στον κορωνοϊό μεταφέρεται σε κέντρο καραντίνας, ακόμη κι αν δεν εμφανίζει συμπτώματα, ενώ οι γείτονές του παραμένουν σε απομόνωση στα σπίτια τους για 14 ημέρες. Για τον λόγο αυτό οι ένοικοι των συγκροτημάτων κατοικιών που μετατρέπονται σε χώρους καραντίνας ανησυχούν μήπως κολλήσουν.
Σε βίντεο φαίνεται ένας άντρας που βγαίνει στο μπαλκόνι του για να αποφύγει τις αρχές που θέλουν να τον μεταφέρουν σε κέντρο καραντίνας. «Είστε κακοποιοί, υπόκοσμος», φωνάζει. Εκείνοι όμως βγαίνουν τον χτυπούν και τον περιορίζουν. Με ειδικά εξαρτήματα που μοιάζουν με δαγκάνες, αστυνομικοί αρπάζουν και χτυπούν πολίτες που δεν τηρούν τα μέτρα. Σε άλλο βίντεο χτυπούν και κλωτσούν μια γυναίκα για να μπει σε λεωφορείο καραντίνας. Οι πολίτες βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς είναι «φυλακισμένοι» και πεινασμένοι. Πολλοί αναγκάζονται να λεηλατήσουν σούπερ μάρκετ. Επίσης, μικρά παιδιά με ειδικές στολές απομακρύνονται από τις οικογένειές τους και οδηγούνται σε μονάδες καραντίνας.
Κάτοικοι σε απόγνωση
Μετά τις καταγγελίες ότι σφραγίστηκαν, με αλυσίδες ποδηλάτων και λουκέτα, οι εξώθυρες πολυκατοικιών προκειμένου να παραμείνουν οι ένοικοι στο εσωτερικό τους, ο ανταποκριτής του CNN στην πόλη, Ντέιβιντ Κούλβερ, δήλωσε ότι οι Αρχές σφράγισαν με ταινία την πόρτα του διαμερίσματός του προκειμένου να διαπιστώσουν αν εξέρχεται από αυτό παραβιάζοντας τα μέτρα. «Δεν μπορώ να βγω έξω από την πόρτα διότι έχει σφραγιστεί. Αν το έπραττα, θα έσπαγα τη σφραγίδα και αυτό θα είχε σοβαρές συνέπειες». Οι αρχές της πόλης, άλλωστε, δεν κρύβουν ότι όταν εφαρμόζουν την πολιτική «μηδενικής ανοχής στην COVID-19», το εννοούν.
Τα πακέτα βοήθειας που διανέμει η κυβέρνηση περιέχουν ελάχιστα φαγητά, που δεν αρκούν ούτε για τη σίτιση ενός ανθρώπου για μία ημέρα. «Αν πιστεύατε ότι οι εικόνες που είδαμε στη Γουχάν το 2020 ήταν άσχημες, δεν έχετε δει τίποτα», τόνισε ο δημοσιογράφος. «Αυτό που βιώνουν οι κάτοικοι της Σαγκάης δεν έχει προηγούμενο, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι είναι η πιο πλούσια, κοσμοπολίτικη πόλη της Κίνας». Τις νύχτες εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης βγαίνουν στα μπαλκόνια τους και ουρλιάζουν «δεν αντέχουμε άλλο».
Έλληνας περιγράφει το lockdown – Πώς γίνεται η διανομή τροφίμων
Επί 25 ημέρες παραμένει στο σπίτι του στη Σαγκάη, ο καθηγητής ψηφιακής διοίκησης Γιώργος Καπογιάννης, μαζί με τη σύζυγό του και το εννέα μηνών μωρό τους.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πως «ξεκινήσαμε με αυτοαπομόνωση, μετά είχαμε έξοδο ανά 48ωρο». Σημείωσε επιπλέον ότι η οικογένειά του δεν έβγαινε από το σπίτι, προκειμένου να αποφύγει τις επαφές, με αποτέλεσμα να παραμένει στο διαμέρισμα όλο αυτό το διάστημα. Όπως τόνισε, «είμαστε τυχεροί γιατί είχαμε τέσσερις ημέρες για να προετοιμαστούμε πριν από το lockdown και να προμηθευτούμε τα αναγκαία αγαθά αφού έχουμε και παιδάκι μηνών».
Επεσήμανε, δε, ότι πολλοί κάτοικοι δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν τα απαραίτητα καθώς ενημέρωθηκαν την τελευταία στιγμή, ωστόσο διευκρίνισε ότι υπάρχει δυνατότητα ανεφοδιασμού online -με κάποιες καθυστερήσεις- ενώ υπάρχει και δυνατότητα δωρεάν διανομής φαγητού από την κυβέρνηση. Όπως εξήγησε, τα προϊόντα (λαχανικά και γάλα κυρίως), πηγαίνουν στην κεντρική πύλη του συγκροτήματος πολυκατοικιών, όπου εθελοντές τα απολυμαίνουν, προτού κατέβουν οι κάτοικοι για να τα παραλάβουν.
Ο Έλληνας κάτοικος Σαγκάης ανέφερε ότι προσωπικά δεν έχει βιώσει εμπειρία με βίαια rapid τεστ ή άλλες ακραίες καταστάσεις. Όπως είπε, ο διαχειριστής του συγκροτήματος όπου ζουν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι ενημερώνει για το πότε πρέπει να διαξαχθούν νέα rapid test ή μοριακά, με προθεσμία για να κοινοποιηθούν ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα.
Ο κ. Καπογιάννης σημείωσε ότι υπάρχει πενταψήφιο τηλέφωνο «έκτακτης ανάγκης», ενώ τόνισε ότι απαγορεύεται να βγουν στον κήπο ή άλλα σημεία του συγκροτήματος και σημείωσε ότι ρομπότ χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν την ομαλότερη οργάνωση και διαχείριση αυτής της κρίσης, κάνοντας λόγο για θετικά αποτελέσματα σε απομακρυσμένες περιοχές.
«Έμφραγμα» στην εφοδιαστική αλυσίδα
Νέα αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα προκαλούν στο μεταξύ τα πρόσφατα lockdowns στην Κίνα –κυρίως αυτό στη Σαγκάη–, με τις επιχειρήσεις πλέον και στην Ελλάδα να μοιάζουν σαν να βρίσκονται ανάμεσα σε συμπληγάδες πέτρες. Πριν καλά καλά ομαλοποιηθεί η κατάσταση από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα που ξεκίνησαν πέρυσι και οφείλονταν στην απότομη επανεκκίνηση της οικονομίας παγκοσμίως, και ενώ από τα τέλη Φεβρουαρίου η κρίση στην Ουκρανία έχει προκαλέσει νέα προβλήματα, τώρα επανέρχονται στο προσκήνιο οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις παραγγελιών από την Κίνα.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr