Twitter: Βυθίστηκε η αξία του πρώτου «τιτιβίσματος»

Twitter: Βυθίστηκε η αξία του πρώτου «τιτιβίσματος»

Επιχειρηματίας κατέβαλε 2,9 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει το tweet Τζακ Ντόρσεϊ και στην προσπάθειά του να το δημοπρατήσει «έπιασε» 6.800 δολάρια.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαιξε και έχασε, όπως φαίνεται, ο επιχειρηματίας Σίνα Εσταβί, ο οποίος απήλαυσε παγκόσμια δημοσιότητα πέρυσι τον Μάρτιο όταν ανακοίνωσε την αγορά του πρώτου «τιτιβίσματος», του ιδρυτή του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ, ως «Μη Εναλλάξιμο Κρυπτοπαραστατικό» (NFT), για την απόκτηση του οποίου κατέβαλε το ποσό των 2,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι μετέπειτα προσπάθειες πώλησής του στέφθηκαν από αποτυχία. Η μεγαλύτερη προσφορά για την αγορά του, στη σχετική δημοπρασία, δεν υπερέβη τα 6.800 δολάρια.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό και μη αναμενόμενο, καθώς η αρχική αγορά του tweet υπήρξε μεταξύ των πιο ακριβών της κατηγορίας των NFT και είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον όσων συναλλάσσονται σε κρυπτονομίσματα.

Ο Εσταβί προσπάθησε να δημοπρατήσει το απόκτημά του στη δημοφιλή αγορά κρυπτονομισμάτων OpenSea, ορίζοντας ως τιμή εκκίνησης τα 48 εκατομμύρια δολάρια. Ομως κανείς δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να το αποκτήσει, με τις προσφορές τις πρώτες εβδομάδες να κυμαίνονται σε μερικές εκατοντάδες δολάρια. Την Πέμπτη η υψηλότερη προσφορά για την αγορά του πρώτου tweet ήταν 2,2 κρυπτονομίσματα ether, δηλαδή περίπου 6.800 δολάρια.

Ο Εσταβί δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η τιμή που ζήτησε ήταν προφανώς υψηλή και δεν υπήρχαν «πολλοί άνθρωποι που θα μπορούσαν να αντέξουν μια τέτοια επένδυση». Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν είναι βέβαιος κατά πόσο θα εξακολουθήσει την πώληση, κυρίως διότι δεν πιστεύει ότι όλοι είναι άξιοι για να έχουν κάτι τέτοιο στην ιδιοκτησία τους.

Τα «Μη Εναλλάξιμα Κρυπτοπαραστατικά» (NFT) είναι κρυπτονομίσματα που καταγράφουν την ιδιοκτησία ενός ψηφιακού αρχείου, όπως π.χ. μιας φωτογραφίας, βίντεο, κειμένου ή, σε αυτή την περίπτωση, ενός tweet. Προφανώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τέτοιες αγοραπωλησίες καρποφορούν.

Η αγορά, άλλωστε, των κρυπτονομισμάτων είναι γεμάτη με απάτες, πλαστογραφίες, χειραγώγηση της αγοράς και κάθε είδους κίνδυνο. Ο Εσταβί δεν χάνει, όμως, το κουράγιο του και λέει ότι «εδώ δεν μιλάμε απλώς για ένα NFT. Αυτό το tweet είναι η Μόνα Λίζα του ψηφιακού κόσμου». Ο επιχειρηματίας, ο οποίος σήμερα κατοικεί στη Μαλαισία, τον περασμένο Μάιο συνελήφθη κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στο Ιράν. Αφέθηκε ελεύθερος τον Φεβρουάριο. Τα ιρανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι κατηγορείτο για «διατάραξη του οικονομικού συστήματος της χώρας».

Ο Εσταβί δεν το δέχεται αυτό, αλλά ισχυρίζεται ότι φυλακίστηκε επειδή το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων που είχε δημιουργήσει αναπτύχθηκε υπερβολικά γρήγορα. Το πρακτορείο Reuters δεν κατάφερε να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT