Ρωσικά πλήγματα σε Κίεβο και Χάρκοβο, κλιμακώνονται οι επιθέσεις στα ανατολικά

Ρωσικά πλήγματα σε Κίεβο και Χάρκοβο, κλιμακώνονται οι επιθέσεις στα ανατολικά

Σύνοψη της 52ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες, η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση σε στρατιωτικό στόχο στο Κίεβο, σε μία προσπάθεια απομείωσης της ισχύος του ουκρανικού στρατού, λίγο πριν από την αναμενόμενη επίθεση για την κατάληψη εδαφών στα ανατολικά. Η Μόσχα πολλαπλασίασε τους βομβαρδισμούς της στο Χάρκοβο, το Λβιβ, ενώ αδιάκοπες παραμένουν οι συγκρούσεις στην Μαριούπολη

Σύμφωνα με τους New York Times, αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε ότι οι ουκρανικοί πύραυλοι κατέστρεψαν τη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου, υποστηρίζοντας την εκδοχή του Κιέβου για τα γεγονότα.

Οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν ξανά κοντά στο Κίεβο και στα δυτικά, στο Λβιβ, που βίωσε την πρώτη πυραυλική επίθεση εδώ και εβδομάδες. Αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για αντίποινα για τη βύθιση του Moskva.  

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας μπορούν να βοηθήσουν στη συντόμευση του πολέμου με «περισσότερες και ταχύτερες» παραδόσεις όπλων.

Ρωσικά πλήγματα σε Κίεβο και Χάρκοβο, κλιμακώνονται οι επιθέσεις στα ανατολικά-1
Russian Defence Ministry/Handout via REUTERS 

Σύνοψη της 52ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

  • Σφοδροί και αδιάκριτοι βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν σε πόλεις και χωριά σε όλη την ανατολική Ουκρανία. Πυρπολήθηκε διυλιστήριο πετρελαίου στο Λουγκάνσκ, ανατινάχθηκε ένα εγκαταλειμμένο πτηνοτροφείο στο Ντνίπρο. 
  • Πλήγμα με πυραύλους σε εμπορικό κέντρο στο κέντρο του Χάρκοβο – Δύο νεκροί και 18 τραυματίες. Ένα άτομο σκοτώθηκε και αρκετοί τραυματίστηκαν μετά από βομβαρδισμούς που έπληξαν το Κίεβο.
  • Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι πρώτες εικόνες με τα διασωθέντα μέλη του πληρώματος του Moskva από το λιμάνι της Σεβαστούπολης στην Κριμαία. Στο βίντεο φαίνονται Ρώσοι ένστολοι σε παράταξη να δέχονται επιθεώρηση από αξιωματικούς. Το πρακτορείο Tass μετέδωσε ότι ο αρχηγός του ρωσικού ναυτικού, ναύαρχος Νικολάι Γεβμένοφ, είπε ότι όλοι θα συνεχίσουν να υπηρετούν.
  • Η πολιορκία της Μαριούπολης είναι σε εξέλιξη. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έχει εκκαθαρίσει ολόκληρη την αστική περιοχή της πόλης από ουκρανικές δυνάμεις και έχει αποκλείσει Ουκρανούς μαχητές στο χαλυβουργείο Azovstal, μετέδωσε το πρακτορείο RIA.
  • Εάν η Μόσχα καταλάβει την Μαριούπολη θα γίνει η πρώτη μεγάλη πόλη που πέφτει από την έναρξη της εισβολής. Ο πρόεδρος Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η «εξόντωση» των τελευταίων Ουκρανών στρατιωτών εκεί «θα έθετε τέλος σε κάθε ειρηνευτική διαπραγμάτευση».
  • Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι 20.100 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 1.982 τεθωρακισμένα οχήματα προσωπικού έχουν καταστραφεί. Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι περίπου 3.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 10.000 έχουν τραυματιστεί.
  • Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και σε μέλη της κυβέρνησης του. 
  • Διακόσια παιδιά σκοτώθηκαν από την έναρξη της εισβολής, ανέφερε το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ουκρανίας.
  • Κορυφαίοι Ουκρανοί αξιωματούχοι αναμένεται να παραστούν στις εαρινές συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. 
  • Συνολικά 1.449 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων σήμερα – αρκετά λιγότεροι από τους 2.864 που διέφυγαν την Παρασκευή.          
  • Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας εξέδωσε προειδοποίηση, λέγοντας ότι η Ρωσία σχεδιάζει να ένα νέο deepfake με τον πρόεδρο Ζελένσκι.
  • Οι φιλανθρωπικές δωρεές στην Ουκρανία έφτασαν σχεδόν τα 924 εκατ. δολάρια. Το 47% των δωρεών προήλθε από φιλάνθρωπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και σχεδόν το 8% από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
  • Η ρωσική υπηρεσία των Moscow Times αποκλείστηκε στη Ρωσία λόγω της πολεμικής κάλυψης.

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις από την 52η ημέρα από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ρωσικά πλήγματα σε Κίεβο και Χάρκοβο, κλιμακώνονται οι επιθέσεις στα ανατολικά-2
Finbarr O’Reilly/The New York Times

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT