Μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών στην Ουκρανία

Μπαράζ ρωσικών βομβαρδισμών στην Ουκρανία

Ξεκίνησε η εκστρατεία του Ντονμπάς, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα πιο εκτεταμένα κύματα βομβαρδισμών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έλαβε χώρα το τελευταίο 48ωρο. Αργά χθες το βράδυ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ξεκίνησε η από καιρό αναμενόμενη ρωσική εκστρατεία στο Ντονμπάς, με επιθέσεις για τη διάρρηξη των ουκρανικών αμυντικών γραμμών σε όλη τη γραμμή του μετώπου.

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έφτασαν μέχρι το Λβιβ, μια πόλη που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ασφαλές καταφύγιο, σε απόσταση μόλις 60 χιλιομέτρων από τα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία. Χθες το Λβιβ θρήνησε τα πρώτα του θύματα σε αυτόν τον πόλεμο, καθώς επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και έντεκα τραυματίστηκαν ύστερα από τρεις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον αποθηκών του στρατού.

Το ρωσικό υπουργείο Aμυνας ανακοίνωσε ότι τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα η ρωσική αεροπορία βομβάρδισε 108 περιοχές όπου συγκεντρώνονταν ουκρανικά στρατεύματα, ενώ βολές πυροβολικού έπληξαν 315 ουκρανικούς στρατιωτικούς στόχους. Προχθές το μεσημέρι εξέπνευσε το τελεσίγραφο που είχαν θέσει οι Ρώσοι στους τελευταίους υπερασπιστές της Μαριούπολης, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί στο τεράστιο συγκρότημα της χαλυβουργίας Azovstal. Οι Ουκρανοί στρατιώτες αρνήθηκαν να παραδοθούν και διεμήνυσαν την απόφασή τους να πολεμήσουν μέχρι τέλους. Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Aμυνας, Ολεξάντρ Μοτουζιάνικ, δήλωσε ότι η πόλη δεν έχει τεθεί ακόμη υπό τον πλήρη έλεγχο των εισβολέων, αναγνώρισε όμως ότι η κατάσταση είναι «πολύ δύσκολη».

Ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεσούκ, κάλεσε τη Ρωσία να διευκολύνει το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη και ενός άλλου για το συγκρότημα Azovstal, στις υπόγειες εγκαταστάσεις του οποίου βρίσκονται και άμαχοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Ωστόσο οι Ρώσοι ετοιμάζονταν χθες να επιβάλουν ασφυκτικό έλεγχο κινήσεων στη Μαριούπολη, επιτρέποντας τις μετακινήσεις μόνο με ειδικό πάσο.

Απέρριψαν το ρωσικό τελεσίγραφο οι τελευταίοι υπερασπιστές της Μαριούπολης – Επιθέσεις σε όλο το μέτωπο της ανατο- λικής Ουκρανίας.

Παράλληλα συνεχίζεται η βασανιστικά αργή, αλλά σταθερή προώθηση του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς. Ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν χθες την Κρεμνίνα, στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, αυξάνοντας την πίεση στο Κραματόρσκ, στρατηγικής σημασίας πόλη στη γειτονική περιφέρεια Ντονέτσκ.

Βρετανοί μισθοφόροι

Στο μεταξύ, δύο Βρετανοί πολίτες που πολεμούσαν στη Μαριούπολη ως μισθοφόροι, στο πλευρό του ουκρανικού στρατού και αιχμαλωτίστηκαν από τους Ρώσους, εμφανίστηκαν στη ρωσική τηλεόραση και ζήτησαν από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να μεσολαβήσει για να ανταλλαγούν με τον φιλορώσο Ουκρανό πολιτικό Βίκτορ Μεντβεντσούκ, τον οποίο συνέλαβαν οι Αρχές του Κιέβου. Την ίδια ώρα, βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ουκρανική μυστική υπηρεσία SBU εμφάνιζε τον Μεντβεντσούκ να ζητάει την ανταλλαγή του με τους εγκλωβισμένους υπερασπιστές της Μαριούπολης.

Στο διπλωματικό πεδίο, οι διαβουλεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου έχουν καθηλωθεί σε νεκρό σημείο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, κατηγόρησε χθες την ουκρανική πλευρά ότι «δεν είναι συνεπής ως προς τα σημεία που είχαν συμφωνηθεί» σε προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων και ότι «αλλάζει διαρκώς θέσεις».

Πηγή: REUTERS, A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT