Ανηφόρα στο τέλος για τη Λεπέν

Κατηγορείται από τις Βρυξέλλες για υπεξαίρεση κοινοτικών κονδυλίων

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ευνοϊκό άνεμο άρχισε για τον Εμανουέλ Μακρόν η τελευταία εβδομάδα ενόψει του δεύτερου και αποφασιστικού γύρου των προεδρικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή. Οι χθεσινές δημοσκοπήσεις έφεραν τον Γάλλο πρόεδρο να επανεκλέγεται με ποσοστά μεταξύ 54,4% και 56% έναντι της Μαρίν Λεπέν. Η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού αδυνατεί να διεισδύσει στους ψηφοφόρους του προοδευτικού χώρου, που θα κρίνουν την αναμέτρηση, ενώ ταυτόχρονα έχει να αντιμετωπίσει καινούργια βαρομετρικά χαμηλά, που έρχονται από τις Βρυξέλλες.

Την Κυριακή, οι εισαγγελικές αρχές στο Παρίσι ανακοίνωσαν ότι μελετούν αναφορά της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την καταπολέμηση της απάτης (OLAF) περί υπεξαίρεσης κοινοτικών κονδυλίων από τη Λεπέν και στενούς συνεργάτες της. Μια ημέρα νωρίτερα, η ιστοσελίδα ερευνητικής δημοσιογραφίας Mediapart είχε αποκαλύψει ότι, σύμφωνα με την OLAF, η Λεπέν χρησιμοποίησε κοινοτικά κονδύλια ύψους 617.000 ευρώ για να καλύψει πολιτικές καμπάνιες και έξοδα λειτουργίας του κόμματός της στο εσωτερικό της Γαλλίας.

Ανηφόρα στο τέλος για τη Λεπέν-1
Σύμφωνα με την OLAF, η Λεπέν χρησιμοποίησε ευρωκονδύλια 617.000 ευρώ για να καλύψει πολιτικές καμπάνιες και έξοδα λειτουργίας του κόμματός της στο εσωτερικό της Γαλλίας. Φωτ. EPA/YOAN VALAT

«Οι Γάλλοι δεν θα πέσουν θύματα των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ευρωπαϊκών θεσμών να παρέμβουν στην προεδρική εκστρατεία και να βλάψουν τη Μαρίν Λεπέν», δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, προσθέτοντας ότι το κόμμα του έχει ήδη καταθέσει δύο προσφυγές εναντίον της OLAF.

Φαβορί ο Μακρόν στον β΄ γύρο – Την αποχή επιλέγει το 66% των ψηφοφόρων του αριστερού Μελανσόν.

Σημαντικό ρόλο στην έκβαση της αναμέτρησης Μακρόν – Λεπέν θα παίξει η εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων του αριστερού υποψηφίου Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος συγκέντρωσε 7,7 εκατομμύρια ψήφους, ή ποσοστό 22%, στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης. Αμέσως μόλις αποσαφηνίστηκε η εικόνα για τον δεύτερο γύρο, ο Μελανσόν κάλεσε τους οπαδούς του «να μη δώσουν ούτε μία ψήφο στη Λεπέν», χωρίς ωστόσο να τους συστήσει ψήφο υπέρ του Μακρόν.

Χθες έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της διαδικτυακής, συμβουλευτικής ψηφοφορίας μεταξύ των μελών της Ανυπότακτης Γαλλίας, δηλαδή του κόμματος του Μελανσόν, για το ίδιο θέμα. Από τους 215.000 που συμμετείχαν στην ψηφοφορία, το 66% τάχθηκε υπέρ της αποχής, του λευκού ή του άκυρου και το 33% υπέρ της ψήφου στον Μακρόν (δεν υπήρχε στις εναλλακτικές επιλογές ψήφος στη Λεπέν). Πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας IPSOS έφερε το 33% των ψηφοφόρων του Μελανσόν να στρέφεται προς τον Μακρόν και το 16% να ευνοεί τη Λεπέν, ενώ περισσότεροι από τους μισούς προσανατολίζονται προς την αποχή ή είναι αναποφάσιστοι.

Στην προσπάθειά του να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους της Αριστεράς, ο Μακρόν μίλησε σε συγκέντρωση στη Μασσαλία, οχυρό του Ζαν-Λικ Μελανσόν, όπου υιοθέτησε και το σύνθημα του αριστερού πολιτικού για «οικολογικό σχεδιασμό» της οικονομίας. Σήμερα Μακρόν και Λεπέν θα προετοιμαστούν για το αυριανό ντιμπέιτ, που αναμένεται να καθηλώσει μπροστά στη μικρή οθόνη περισσότερους από τους 15 εκατ. Γάλλους που παρακολούθησαν την πρώτη τηλεοπτική μονομαχία των δύο υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές του 2017, όταν ήταν και πάλι αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο.

Πηγή: REUTERS, ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT