Τόσο το ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) όσο και το EMA (European Medicines Agency) θεωρούν ότι είναι νωρίς να γίνει σύσταση για τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό. Από την άλλη πλευρά, το FDA (Food and Drug Administration) και το CDC (Center for Disease Control and Prevention) των ΗΠΑ ενέκριναν την τέταρτη δόση των εμβολίων Pfizer και Moderna για άτομα άνω των 50 ετών. Αυτή η απόφαση δέχτηκε κριτική ως προς την ταχύτητα έγκρισης χωρίς τη συμβουλευτική των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων που διαθέτουν στις ΗΠΑ.
Εκεί που θεωρείται ουσιαστική η προστασία είναι στα άτομα άνω των 80 ετών. Για τα άτομα από 60 έως 79 ετών, αν έχουν κάνει την 3η δόση πιθανώς δια-τηρείται η προστασία από σοβαρή νόσηση, αν έχουν ένα καλό ανοσοποιητικό σύστημα. Σε περίπτωση όμως υποκείμενης σοβαρής νόσου, όπως κακοήθειας, ανοσοανεπάρκειας ή γενικά συννοσηρότητας που οδηγεί άμεσα ή έμμεσα σε μειωμένη λειτουργικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, η τέταρτη δόση προσφέρει καλή προστασία από τη βαριά λοίμωξη από τον κορωνοϊό.
Από την άλλη, σημαντικό είναι να δούμε τι δείχνει η ανάλυση των στοιχείων σε νεότερο πληθυσμό ως προς μία ακόμη δόση. Σε δημοσιευμένη μελέτη στο New England Journal of Medicine (NEJM) είδαμε ότι η τέταρτη δόση σε νέους και υγιείς υγειονομικούς υπαλλήλους με το εμβόλιο της Pfizer προσέφερε μόνο οριακά επιπρόσθετη προστασία.
Στην ίδια χώρα, σε ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους άνω των 60, μία τέταρτη δόση ήταν τρεις φορές πιο αποτελεσματική ως προς την προστασία που έδινε ενάντια στη σοβαρή νόσηση.
Μελέτη έδειξε ότι η τέταρτη δόση σε νέους και υγιείς υγειονομικούς υπαλλήλους προσέφερε οριακά επιπρόσθετη προστασία.
Πάντως, στη συζήτηση για την προστασία της τρίτης ηλικίας είναι χρήσιμο να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι αν κάποιος έχει ήδη νοσήσει (μαζί με τον τριπλό εμβολιασμό) μπορεί να έχει πλέον πολύ σημαντική και σταθερή ανοσία που διαρκεί. Και τέλος, το γεγονός ότι είναι χρήσιμο τα άτομα αυτά να έχουν πολύ καλά αντισώματα και στην αρχή του επόμενου φθινοπώρου και χειμώνα, όταν οι δραστηριότητες θα μεταφερθούν πλέον στους εσωτερικούς χώρους.
Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντική η συζήτηση με τον οικογενειακό ή τον θεράποντα γιατρό μας για τον προγραμματισμό της εμβολιαστικής μας κάλυψης.
* Η κ. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου είναι παθολόγος και καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.