Tέλος η μάσκα στα αεροπορικά ταξίδια στις ΗΠΑ

Tέλος η μάσκα στα αεροπορικά ταξίδια στις ΗΠΑ

Απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου κατά της δικαιοδοσίας του CDC

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απορρίφθηκε από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Φλόριντα η απόφαση της κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν για παράταση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα αεροπορικά και σιδηροδρομικά ταξίδια. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) που την επέβαλε υπερέβη τη νομική του δικαιοδοσία. Ετσι οι Αμερικανοί δεν υποχρεούνται πλέον να φορούν μάσκα σε αεροδρόμια, αεροσκάφη, ταξί, τρένα κ.ο.κ. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, χαρακτήρισε την απόφαση «απογοητευτική», επαναλαμβάνοντας ότι το CDC εξακολουθεί να συνιστά στους ταξιδιώτες να καλύπτουν το πρόσωπό τους.

Σκεπτικισμός

Η δικαστική απόφαση, ταυτόχρονα, δίνει στους ενδιαφερομένους φορείς το δικαίωμα να αποφασίσουν κατά πόσον θα διατηρήσουν την υποχρέωση ή όχι. Ηδη, αρκετοί αμερικανικοί αερομεταφορείς αμέσως επέτρεψαν στους επιβάτες των εσωτερικών πτήσεων να πετάξουν τις μάσκες τους. Αντιθέτως, οι διοικήσεις των αεροδρομίων βλέπουν την εξέλιξη με μεγαλύτερο σκεπτικισμό. Χαρακτηριστικά, τα αεροδρόμια της πόλης της Νέας Υόρκης θα διατηρήσουν την υποχρέωση.

Βρετανοί ερευνητές επιχειρούν ανάπτυξη καθολικού εμβολίου κατά των κορωνοϊών.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το CDC, ο κίνδυνος για COVID-19 παραμένει υψηλός στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη. Αυτό αναφέρεται στην τελευταία ανακοίνωση του υγειονομικού φορέα που εισήγαγε έναν νέο τρόπο αξιολόγησης των κινδύνων που διατρέχουν οι Αμερικανοί ταξιδιώτες. Ετσι, καταργήθηκε το «επίπεδο κινδύνου 4», το υψηλότερο της κλίμακας, αλλά δεν αποκλείεται κάποια κράτη να ενταχθούν εκ νέου σε αυτό, εφόσον «καταγραφούν υπερβολικά υψηλοί αριθμοί λοιμώξεων, εμφανιστούν νέες μεταλλάξεις ή καταρρεύσει το υγειονομικό τους σύστημα». Προτού καλά καλά η διεθνής κοινότητα καταφέρει να επιστρέψει στην κανονικότητα, οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον όσα συνέβησαν την τελευταία διετία.

Η βρετανική νεοφυής επιχείρηση DIOSynVax, η οποία ιδρύθηκε από τον κτηνίατρο Τζόναθαν Χίνεϊ του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, προσπαθεί να εντοπίσει το «αδύνατο σημείο» του ιού αναλύοντας περιττώματα ζώων. Στο εργαστήριό του, επίσης, προετοιμάζονται και δύο νέα εμβόλια κατά της COVID.

Ο Βρετανός ερευνητής τονίζει ότι η εταιρεία του αναλύει τις γενετικές αλληλουχίες των κορωνοϊών που εντοπίζονται σε όλα τα είδη, προκειμένου να βρεθεί η «αχίλλειος πτέρνα» τους. Με εξελιγμένη υπολογιστική τεχνολογία, οι επιστήμονες προσπαθούν να εντοπίσουν τις περιοχές του γονιδιώματος του ιού που αν μεταβληθεί θα σημάνει την αυτόματη καταστροφή του. Μάλιστα, εκτιμούν πως όταν τις ανακαλύψουν θα είναι δυνατή η παρασκευή εμβολίου και για τις μελλοντικές πανδημίες, αφού οι ίδιες περιοχές θα υπάρχουν και στα μελλοντικά στελέχη του ιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT