O Μακρόν μπροστά στην οργή

ΠΑΡΙΣΙ. «Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, έως τα τέλη της χρονιάς οι Γάλλοι θα είναι ξανά στους δρόμους»

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. «Οποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, έως τα τέλη της χρονιάς οι Γάλλοι θα είναι ξανά στους δρόμους». Αυτή είναι η εκτίμηση του αρθρογράφου της ιστοσελίδας Politico, Πολ Τέιλορ, σταθμίζοντας τα επίπεδα της οργής που υποβόσκουν στη γαλλική κοινωνία και τα οποία εκτιμάει ότι δεν μπορούν να βρουν επαρκή έκφραση στις κάλπες. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά οι αναλυτικές ερωτήσεις για την αιτιολόγηση της ψήφου περιγράφουν μια πιο περίπλοκη εικόνα.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι ψηφοφόροι επιλέγουν τον Εμανουέλ Μακρόν είναι για να μην εκλεγεί η Μαρίν Λεπέν, ενώ μόλις το 25% τον επιλέγει γιατί συμφωνεί με το εκλογικό του πρόγραμμα. Μόλις το 25% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο Μακρόν είναι σε θέση να καταλάβει τα προβλήματά τους (46% για τη Μαρίν Λεπέν), ενώ ακόμη και στο ερώτημα αν είναι «υπερβολικά αυταρχικός» απαντάει θετικά το 55% των ερωτηθέντων (το 51% δίνει την ίδια απάντηση για τη Λεπέν).

Πού υπερέχει

Από την άλλη πλευρά, ο Μακρόν υπερέχει συντριπτικά της Λεπέν στα ερωτήματα της καταλληλότητας για την προεδρία, της διαχείρισης κρίσεων και της εξασφάλισης καλής εικόνας της Γαλλίας στο εξωτερικό.

Στο παρά πέντε της εκλογικής αναμέτρησης, ο Γάλλος πρόεδρος έχει πολλαπλασιάσει τα μηνύματα προς το εκλογικό σώμα της Αριστεράς και του οικολογικού χώρου, προκειμένου να δώσει στους ψηφοφόρους του Ζαν-Λικ Μελανσόν και του Γιανίκ Ζαντό ένα λόγο να τον ψηφίσουν.

Ο Μελανσόν, ο υποψήφιος της Αριστεράς –που απέσπασε 22% στον πρώτο γύρο και βρέθηκε μόλις μιάμιση μονάδα πίσω από τη Μαρίν Λεπέν–, έδωσε στους ψηφοφόρους του έναν πολύ απλό λόγο να επιλέξουν τον Εμανουέλ Μακρόν. Τους είπε ότι ο «τρίτος γύρος» των προεδρικών εκλογών είναι οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Η δύναμη της παράταξης «Ανυπότακτη Γαλλία» σε συνδυασμό με τα προβλήματα της Republique en Marche, του κομματικού μηχανισμού για τη στήριξη του Γάλλου προέδρου, οδήγησαν τον Μελανσόν να απευθυνθεί στους Γάλλους με ένα απλό μήνυμα. «Εκλέξτε με πρωθυπουργό», δηλαδή ψηφίστε τώρα Μακρόν και τον Ιούνιο «Ανυπότακτη Γαλλία», ώστε ο Μακρόν να υποχρεωθεί να επιλέξει τον Μελανσόν ως πρωθυπουργό. Κάτι τέτοιο θα ήταν φυσικά αδύνατο με πρόεδρο τη Μαρίν Λεπέν.

«Η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη Γαλλία σήμερα είναι το “dégagisme” (το “να φύγουν όλοι”)», τονίζει ο πολιτικός αναλυτής Αλέν Ντιαμέλ.

Ο κατακερματισμός και η έλλειψη πλειοψηφικού ρεύματος για οποιοδήποτε πολιτικό σχέδιο είναι το χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών. «Οποιος και αν εκλεγεί πρόεδρος, δεν θα έχει πίσω του την κοινωνική πλειοψηφία», είπε ο πρύτανης των Γάλλων πολιτικών σχολιαστών, Αλέν Ντιαμέλ, σύμφωνα με το Politico. «Η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη Γαλλία σήμερα είναι το “dégagisme” (το “να φύγουν όλοι”)».

Οι προκλήσεις

To γεγονός ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έκανε σχεδόν καθόλου προεκλογική εκστρατεία μπορεί να μη βλάψει τις εκλογικές του προοπτικές, βλάπτει όμως τη νομιμοποίησή του στους κόλπους του εκλογικού σώματος. Αντίστροφα, οι πολυπληθείς και δυναμικές συγκεντρώσεις του Μελανσόν δείχνουν ότι η δεύτερη θητεία του Μακρόν θα έχει έναν ισχυρό αντίπαλο στους δρόμους.

«Η κοινωνική οργή έχει θριαμβεύσει αντί της πραγματιστικής, φιλοευρωπαϊκής κυβερνώσας Αριστεράς, επί των ημερών της οποίας διευρύνθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες», επισημαίνει ο Τέιλορ. Η πρόκληση για τον Μακρόν είναι να μιλήσει σε αυτό το ακροατήριο, ώστε, πρώτον, να παραμείνει στην προεδρία και, δεύτερον, να μην το βρει απέναντί του στους πρώτους μήνες της νέας θητείας του.

Από την άλλη πλευρά, σε περίπτωση εκλογής της Λεπέν, οι κοινωνικές διαμαρτυρίες είναι δεδομένες λόγω των αμφιλεγόμενων πολιτικών που έχει υποσχεθεί ότι θα εφαρμόσει.

Πηγή: POLITICO, LE MONDE

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT