Εναγώνιες εκκλήσεις από Μαριούπολη

Μετράμε μέρες ή και ώρες, διαμηνύει ο επικεφαλής των τελευταίων μαχητών

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτή η έκκλησή μας προς τον κόσμο μπορεί να είναι η τελευταία. Μας έχουν μείνει μόνο λίγες μέρες ή ώρες. Οι εχθρικές δυνάμεις είναι δεκάδες φορές μεγαλύτερες από τις δικές μας». Με αυτά τα λόγια απηύθυνε δραματική έκκληση στη διεθνή κοινότητα για επείγουσα βοήθεια ο Ουκρανός ταξίαρχος Σεργκίι Βόλνια, επικεφαλής των τελευταίων μαχητών που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, οχυρωμένοι στο βιομηχανικό συγκρότημα Azovstal. Χθες στις 2 μ.μ. εξέπνευσε το νέο τελεσίγραφο των Ρώσων προς τους μαχητές του Azovstal να καταθέσουν τα όπλα, αλλά μόνο πέντε Ουκρανοί στρατιώτες είχαν παραδοθεί, σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό. Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανέφερε ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν διατρητικές βόμβες για να ανατινάξουν τα υπόγεια, θωρακισμένα καταφύγια, όπου εκτός από μαχητές βρίσκονται και γυναικόπαιδα – καταγγελία που δεν είχε διασταυρωθεί από ανεξάρτητα Μέσα. Πάντως το απόγευμα άμαχοι άρχισαν να απομακρύνονται με λεωφορεία από τη Μαριούπολη, ύστερα από συμφωνία μεταξύ των αντιμαχομένων. Παράλληλα συνεχίζονταν οι προσπάθειες του ρωσικού στρατού να διασπάσει τις αμυντικές γραμμές των αμυνομένων σε όλη τη γραμμή του ανατολικού μετώπου, στο Ντονμπάς, αλλά χωρίς ουσιώδη, μέχρι στιγμής, αποτελέσματα λόγω της σθεναρής αντίστασης των Ουκρανών.

Στο μεταξύ, η Μόσχα ανακοίνωσε τη δοκιμή νέου διηπειρωτικού πυραύλου τύπου Sarmat, ο οποίος εκτοξεύθηκε από την περιοχή του Αρχαγγέλου, στο βορειοδυτικό άκρο της Ρωσίας, και έπληξε στόχο στη χερσόνησο Καμτσάτκα, στην Aπω Ανατολή. Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε ότι «δεν υπάρχει διεθνές αντίστοιχο» αυτού του πυραύλου, ο οποίος προσφέρει «τροφή για σκέψη» σε όσους απειλούν τη Ρωσία.

5 εκατ. πρόσφυγες

Ψίθυροι ανησυχίας για τον πόλεμο αρχίζουν να ακούγονται στο Κρεμλίνο.

Οκτώ εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, οι διαστάσεις της ανθρωπιστικής κρίσης συνεχίζουν να μεγαλώνουν. Οπως ανακοίνωσε χθες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, πάνω από 5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν φύγει στο εξωτερικό, ενώ οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ξεπερνούν τα 7 εκατομμύρια. Ο Μικίτα Ποτουράγεφ, επικεφαλής της επιτροπής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ουκρανικού Κοινοβουλίου, κατήγγειλε ότι περίπου 500.000 ομοεθνείς του έχουν εκτοπιστεί στη Ρωσία παρά τη θέλησή τους και ζήτησε βοήθεια από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό για να διαπιστωθεί η τύχη τους.

Ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg αναφέρει ότι μικρός αριθμός ανώτερων στελεχών του κρατικού μηχανισμού και των δημοσίων επιχειρήσεων εκφράζει έντονες αμφισβητήσεις για τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν, εκτιμώντας ότι θα πάει τη ρωσική οικονομία, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και τη διεθνή θέση της Ρωσίας δεκαετίες πίσω. Ορισμένοι από αυτούς, μάλιστα, συμμερίζονται τις ανησυχίες Δυτικών για το ενδεχόμενο ένας απογοητευμένος από την πορεία του πολέμου Πούτιν να κάνει περιορισμένη χρήση πυρηνικών όπλων.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς ίδρωσε για να βγάλει τον Ρώσο πρόεδρο από την πλάνη του ότι ο Ζελένσκι είναι ένας ασήμαντος ηθοποιός, που θα φύγει από την Ουκρανία μπροστά στη θέα των ρωσικών τεθωρακισμένων. Οι συντάκτες του πρακτορείου αναφέρουν εξάπλωση της δυσαρέσκειας στους κόλπους της μυστικής υπηρεσίας FSB, αν και αναγνωρίζουν ότι ο Πούτιν συνεχίζει να υποστηρίζεται από τη μεγάλη πλειονότητα των ελίτ, όπως και του ρωσικού λαού.

Πηγή: REUTERS, BLOOMBERG

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT