Λειψή η λίστα όπλων του Βερολίνου στο Κίεβο

Λειψή η λίστα όπλων του Βερολίνου στο Κίεβο

Το γραφείο του καγκελαρίου της Γερμανίας διέγραψε πολλά βαρέα όπλα από τη λίστα που προσφέρθηκε να αγοράσει το Βερολίνο από την αμυντική του βιομηχανία εκ μέρους της ουκρανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Το γραφείο του καγκελαρίου της Γερμανίας διέγραψε πολλά βαρέα όπλα από τη λίστα που προσφέρθηκε να αγοράσει το Βερολίνο από την αμυντική του βιομηχανία εκ μέρους της ουκρανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild. Το δημοσίευμα αμφισβητεί περαιτέρω τον ισχυρισμό του Ολαφ Σολτς ότι η λίστα και η διαδικασία προμήθειας των όπλων είχε συμφωνηθεί με το Κίεβο. Σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη το βράδυ, ο Γερμανός καγκελάριος είπε πως ζήτησε από προμηθευτές όπλων να συντάξουν έναν κατάλογο οπλικών συστημάτων που θα μπορούσαν να μεταφερθούν γρήγορα και να ενισχύσουν τις αμυντικές ικανότητες της Ουκρανίας, καθώς ο γερμανικός στρατός έχει εξαντλήσει τα αποθέματά του σε όπλα. «Η Ουκρανία έχει κάνει μια επιλογή από τον κατάλογο κι εμείς θα παράσχουμε τα απαραίτητα χρήματα για την αγορά». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Bild, η προσφορά της αμυντικής βιομηχανίας περιείχε πολλά βαρέα όπλα, τα οποία χρειαζόταν το Κίεβο για να αντισταθεί στις ρωσικές επιχειρήσεις στα ανατολικά. Ανάμεσά τους θωρακισμένα οχήματα Boxer, το σύστημα πυροβολικού Panzerhaubitze (PzH) 2000 και μαχητικά τανκς Leopard 2 που κατασκευάζονται από τη γερμανική Krauss-Maffei Wegmann με έδρα το Μόναχο. Οταν στα τέλη Μαρτίου η σχετική λίστα παραδόθηκε στην ουκρανική κυβέρνηση είχε μειωθεί από 48 σε 24 σελίδες και περιείχε μόνο τρεις από τους 15 τύπους όπλων που είχε ζητήσει το Κίεβο.

Από 48 σελίδες ο κατάλογος περιορίστηκε σε 24, με τρεις από τους 15 τύπους εξοπλισμού που ζητούσε η Ουκρανία.

Αλλα δύο συμπληρωματικά αιτήματα από την ουκρανική κυβέρνηση, στις 9 και 16 Απριλίου, αγνοήθηκαν από τη γερμανική πλευρά. Το δημοσίευμα αναμένεται να εντείνει τη διπλωματική διένεξη που έχει ξεσπάσει και θέλει τη γερμανική κυβέρνηση να μην κάνει αρκετά για να συνδράμει το Κίεβο. Ο Σολτς επιμένει πως κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, αλλά οι Ουκρανοί διπλωμάτες κατηγορούν το Βερολίνο ότι κωλυσιεργεί υπό τον φόβο μήπως προκαλέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν και οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT