Η Μαριούπολη (σχεδόν) έπεσε

Με τέχνασμα εξασφάλισε ο Πούτιν τον έλεγχό της – Βομβαρδίζεται το Χάρκοβο

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε χθες τις ρωσικές δυνάμεις να μπλοκάρουν το εργοστάσιο χάλυβα όπου έχουν καταφύγει ουκρανικά στρατεύματα στη Μαριούπολη, σε μια προσπάθεια να διεκδικήσει τη νίκη στη στρατηγικής σημασίας πόλη, αλλά και να αποφύγει μια ευθεία επίθεση που θα μπορούσε να έχει σοβαρές απώλειες για τη ρωσική πλευρά. Είχε προηγηθεί κοινή εμφάνισή του με τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι θα χρειαστούν 3-4 ημέρες για την κατάληψη της χαλυβουργίας, την οποία ο Πούτιν χαρακτήρισε «διόλου πρακτική» και προέβη στην ακύρωση της σχετικής επιχείρησης. Καθώς οι δυνάμεις του Πούτιν επεκτείνουν την επίθεσή τους σε όλη την ανατολική Ουκρανία και καταγράφουν εδαφικά κέρδη στη συνοριακή γραμμή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια πρόσθετη βοήθεια στο Κίεβο. Αναλυτές στη Βρετανία πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος βιάζεται να παρουσιάσει εδαφικά κέρδη ενόψει της Ημέρας της Νίκης, στις 9 Μαΐου, που αποτελεί την επέτειο για το νικηφόρο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945 και την οριστική ήττα των Γερμανών ναζί.

«Σφαγή αμάχων»

Περισσότερα από 1.000 πτώματα αμάχων βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νεκροτομεία της περιφέρειας του Κιέβου, δήλωσε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ολγα Στεφανίσινα στην πόλη Μποροντιάνκα, ενώ το Κίεβο κατηγορεί τους Ρώσους ότι «σφαγίασαν» εκατοντάδες αμάχους στο διάστημα που κατείχαν την περιοχή, τον Μάρτιο. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, Χάρκοβο, δέχθηκε χθες σφοδρό βομβαρδισμό, ενημέρωσε ο δήμαρχός της Ιχόρ Τερεχόφ. Περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι παραμένουν στην πόλη αυτή στη βορειοανατολική Ουκρανία, ενώ περίπου το 30% του πληθυσμού έχει απομακρυνθεί από αυτήν, κυρίως γυναίκες, παιδιά και οι ηλικιωμένοι.

Εκεχειρία για το ορδόδοξο Πάσχα ζήτησε ο Πάπας Φραγκίσκος – Στο Κίεβο ο Σάντσεθ.

Στο μεταξύ, τα πρώτα κονβόι με αμάχους αναχώρησαν από τη Μαριούπολη την Τετάρτη, ενώ ανάλογοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι επρόκειτο να λειτουργήσουν και χθες, στην πρώτη σοβαρή επιχείρηση απομάκρυνσης πολιτών από τη μαρτυρική πόλη από τις αρχές Απριλίου. Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε χθες σε εκεχειρία την Κυριακή, ανήμερα το ορθόδοξο Πάσχα, μετά τη συνάντησή του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν στο Βατικανό. Η έκκληση του Πάπα ήρθε να ενωθεί με ανάλογο αίτημα του γ.γ. του ΟΗΕ και του Προκαθήμενου της ελληνικής Καθολικής Εκκλησίας στην Ουκρανία. Στην ουκρανική πρωτεύουσα βρέθηκαν χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και η Δανή ομόλογός του, Μέτε Φρεντέρικσον, οι οποίοι είχαν επαφές με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο πλαίσιο των συστηματικών επισκέψεων Ευρωπαίων ηγετών στο Κίεβο τις τελευταίες εβδομάδες.

Δυσαρέσκεια Ρώσων

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της Ρωσίας αυξάνεται η δυσαρέσκεια για την παρατεταμένη σύρραξη. O Oλέγκ Τινκόφ, ένας από τους γνωστότερους επιχειρηματίες που καταφέρεται κατά του Πούτιν, έκανε λόγο για «παρανοϊκό πόλεμο» και «σφαγή». Στον αντίποδα, ο δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης Βαγκίτ Αλεκπέροφ, ο οποίος παραιτήθηκε από πρόεδρος της Lukoil μετά τις κυρώσεις εις βάρος του από Βρετανία και Ε.Ε., διατηρεί ακόμη καλές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT