Ουκρανία: Στο Κίεβο την Κυριακή ο Μπλίνκεν – Παραμένουν εγκλωβισμένοι οι άμαχοι στη Μαριούπολη

Ουκρανία: Στο Κίεβο την Κυριακή ο Μπλίνκεν – Παραμένουν εγκλωβισμένοι οι άμαχοι στη Μαριούπολη

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι την Κυριακή θα μεταβούν στο Κίεβο ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Λόιντ Όστιν - Σύνοψη της 59ης ημέρας του πολέμου στην Ουκρανία

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον άλλοι 18 τραυματίστηκαν σε ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με νέο απολογισμό που ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Επιπλέον, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι την Κυριακή θα μεταβεί στο Κίεβο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν καθώς και ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν.

Αναλυτικότερα, όσα συνέβησαν κατά την 59η ημέρα του πολέμου:

– Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τάχθηκε εκ νέου υπέρ του να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν «προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος».

– Επιπλέον, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι πιστεύει πως η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει χρήση πυρηνικού όπλου, αλλά, όπως είπε, δεν θέλει να πιστέψει πως θα το κάνει.

– Μια νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης, το οποίο τελεί σε μεγάλο βαθμό υπό ρωσικό έλεγχο, προς την πόλη Ζαπορίζια απέτυχε, έγραψε ένας αντιδήμαρχος της Μαριούπολης στον λογαριασμό του στο Telegram.

– Πλήγματα πυροβολικού στην πόλη Ζολότε που βρίσκεται στην περιφέρεια Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας προκάλεσαν τον θάνατο δύο αμάχων και τον τραυματισμό δύο άλλων, σύμφωνα με ανάρτηση του τοπικού κυβερνήτη. Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε αργότερα η περιφερειακή κυβέρνηση, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρωσικά πλήγματα κοντά στο χωριό Γκουιρσκέ.

«Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η κοινότητα του Γκουιρσκέ βρέθηκε στο στόχαστρο σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών», έγραψε ο Σεργκίι Γκαϊντάι στο Telegram.

«Έξι κάτοικοι της κοινότητας έχασαν τη ζωή τους», συμπλήρωσε.

– Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να του επιβεβαιώσει ότι η Βρετανία θα προμηθεύσει με νέα όπλα την Ουκρανία.

– Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου, Αντρίι Σιμπίγκα, οι δύο ηγέτες, κατά τη συνομιλία τους, συζήτησαν για μία «νέα φάση» στρατιωτικής βοήθειας, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προμήθεια βαρέων όπλων.

– Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ τάχθηκε εκ νέου υπέρ της παράδοσης βαρέων όπλων στο Κίεβο, τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να μην θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Γερμανίας και των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

– «Η Ιταλία μας στηρίζει πολιτικά και με όπλα και δεν φοβάται να το πει», δήλωσε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι νιώθει πως «υπάρχει μεγάλη στήριξη από τον Ιταλό πρωθυπουργό, τον Μάριο Ντράγκι».

– Δύο ακόμη Ρώσοι στρατηγοί σκοτώθηκαν κοντά στη Χερσώνα, δήλωσε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

– Ο ρωσικός στρατός επιβεβαίωσε ότι στοχοθέτησε με «πυραύλους υψηλής ακρίβειας» μια σημαντική αποθήκη όπλων που προμήθευσαν στις ουκρανικές δυνάμεις οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές χώρες, κοντά στην Οδησσό.

– Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη δήλωσε ότι εργάζεται για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση ορισμένων μελών της Ειδικής Αποστολής Παρακολούθησης (SMM) που είχαν τεθεί υπό κράτηση στην ανατολική Ουκρανία.

– Ο κυβερνήτης της ρωσικής περιοχής Κουρσκ που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία δήλωσε ότι η Ουκρανία βομβάρδισε ένα σημείο διέλευσης σε ρωσικό έδαφος.

– Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ξένες δυνάμεις θα υποστηρίξουν διάφορες ουκρανικές περιοχές ως μέρος ενός μεταπολεμικού σχεδίου ανοικοδόμησης.

– Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θα ταξιδέψει στην Ουκρανία την Πέμπτη, 28 Απριλίου, για συνομιλίες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη συνάντηση που προγραμματίζεται να έχει στη Μόσχα με τον Πούτιν.

– Ο επικεφαλής της κρατικής ουκρανικής εταιρείας ενέργειας Naftogaz δήλωσε ότι το ένα τρίτο των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την ΕΕ μέσω της Ουκρανίας κινδυνεύει να χαθεί αν οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίσουν να παρακωλύουν τις λειτουργίες στις πρόσφατα καταληφθείσες περιοχές.

– Μονάδες του ρωσικού στρατού κατέλαβαν διάφορες θέσεις στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ενημέρωση του ουκρανικού γενικού επιτελείου αργά το βράδυ της Παρασκευής.

– Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε στους New York Times ότι ο Πούτιν «ενδιαφέρεται να τελειώσει ο πόλεμος, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Όλες οι εξελίξεις από την 59η ημέρα του πολέμου

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT