Η ιταλική πόλη που «υποδύεται» την αρχαία Ιερουσαλήμ στις ταινίες

Η ιταλική πόλη που «υποδύεται» την αρχαία Ιερουσαλήμ στις ταινίες

Η πόλη Ματέρα βρίσκεται σε μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Ιταλίας και συγκεκριμένα την περιοχή Μπαζιλικάτα στη νότια Ιταλία. Ωστόσο, είναι μια από τις πιο σαγηνευτικές και πιο παλιές πόλεις στον κόσμο

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πόλη Ματέρα βρίσκεται σε μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της Ιταλίας και συγκεκριμένα την περιοχή Μπαζιλικάτα στη νότια Ιταλία. Ωστόσο, είναι μια από τις πιο σαγηνευτικές και πιο παλιές πόλεις στον κόσμο. 

Εκτός από τους επισκέπτες, η Ματέρα έχει μαγέψει και κινηματογραφιστές που χρησιμοποίησαν τη φυσική ομορφιά της για τα γυρίσματα ταινιών. Το 1964, ο αμφιλεγόμενος σκηνοθέτης Πιέρ Πάολο Πασολίνι επέλεξε τη Ματέρα ως την τοποθεσία για την περίφημη ασπρόμαυρη θρησκευτική ταινία του «Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» από το 1964. 

Πέρα από το γεγονός ότι η Ματέρα ήταν κατάλληλη για να απεικονίσει τα στοιχεία και τους συμβολισμούς της αρχαίας Ιερουσαλήμ, ο σκηνοθέτης επέλεξε φτωχούς κατοίκους αντί για επαγγελματίες ηθοποιούς ώστε να αποδώσει καλύτερα το όραμα του Ματθαίου. 

Η Ματέρα άρχισε να μεταμορφώνεται τις δεκαετίες του 1970 και 1980 και άλλαξε ακόμα περισσότερο όταν ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1993. 

Δέκα χρόνια αργότερα, ο Αμερικανός σκηνοθέτης και ηθοποιός Μελ Γκίμπσον ακολούθησε τα βήματα του Παζολίνι με τη σύγχρονη κινηματογραφική μεταφορά της ζωής του Χριστού στην ταινία – υπερπαραγωγή «Τα Πάθη του Χριστού» («The Passion of the Christ»). 

Η ιταλική πόλη που «υποδύεται» την αρχαία Ιερουσαλήμ στις ταινίες-1
Φωτ. Shutterstock

To 2019, η Ματέρα έλαβε παγκόσμια αναγνώριση όταν ανακηρύχθηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Σήμερα, η εικόνα της Ματέρα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που ήταν παλιά. Είναι μια πόλη γεμάτη με παμπ, καφέ, μπαρ, πολυτελή ξενοδοχεία και προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Όμως σε αντίθεση με τη σύγχρονη καθημερινότητα, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν στο παλιό τμήμα της πόλης για μια εντυπωσιακή και αξέχαστη εμπειρία και περιήγηση στις μοναδικές εκκλησίες, αλλά και τα Σάσι – ένα συγκρότημα από σπίτια, εκκλησίες, μοναστήρια και ερημητήρια χτισμένα σε σπηλιές.  

Χάρη στην υπέροχη σκηνογραφία που προσφέρουν τα Σάσι μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο, τα τελευταία χρόνια έχουν αποτελέσει ένα εξαίρετο σκηνικό για δεκάδες σκηνοθέτες. 

Μερικές από τις ταινίες των οποίων σκηνές έχουν γυριστεί με φόντο τις ιδιαιτερότητες της Ματέρα είναι οι: «Wonder Woman», «Ben-Hur», «The Omen» και η τελευταία ταινία του Τζέιμς Μποντ, «No Time To Die». 

Με πληροφορίες από το Sassi Web, το Aleteia 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT