Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι σύμμαχοι εξοπλίζουν το Κίεβο, έντονη αντίδραση από Μόσχα – Στο «κάδρο» η Μολδαβία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι σύμμαχοι εξοπλίζουν το Κίεβο, έντονη αντίδραση από Μόσχα – Στο «κάδρο» η Μολδαβία

Σύνοψη της 62ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι βομβαρδισμοί και οι συγκρούσεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας συνεχίζονται, ωστόσο κατά την 62η ημέρα από τη ρωσική εισβολή το επίκεντρο της επικαιρότητας μοιράστηκε ανάμεσα σε τρεις χώρες – στη Ρωσία, όπου Πούτιν και Λαβρόφ είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στη Μολδαβία όπου η πρόεδρος της χώρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μετά τα επεισόδια στην Υπερδνειστερία, και στη Γερμανία, όπου εκπρόσωποι 40 χωρών συναντήθηκαν στην Αμερικανική βάση στο Ραμστάιν προκειμένου να οργανώσουν την αποστολή όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία. 

Την ίδια ώρα, η Μόσχα κατηγορεί τις ΗΠΑ για «πόλεμο διά αντιπροσώπων», αδιαφορώντας –όπως διαμήνυσε ο Σεργκέι Λαβρόφ– για την πιθανότητα να κλιμακωθεί η ένταση σε σημείο πυρηνικής αντιπαράθεσης. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, πάντως, έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι ουδείς επιθυμεί ένα πυρηνικό επεισόδιο.

Στο Κρεμλίνο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε (στο μακρύ τραπέζι) τον Αντόνιο Γκουτέρες και -όπως γνωστοποίησε η πλευρά του Γ.Γ. του ΟΗΕ- ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε «κατ’ αρχήν» στη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Επιτροπής για τον Ερυθρό Σταυρό στην εκκένωση πολιτών από το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έχει καταλάβει όλη την περιφέρεια της Χερσώνας, καθώς και κομμάτια της Ζαπορίζια, του Μικολάιβ και του Χαρκόβου. Την ιδία ώρα, η Γερμανία γνωστοποίησε ότι στέλνει βαρύ οπλισμό στον Ουκρανικό στρατό.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι σύμμαχοι εξοπλίζουν το Κίεβο, έντονη αντίδραση από Μόσχα – Στο «κάδρο» η Μολδαβία-1
REUTERS/Alexander Ermochenko

Σύνοψη της 62ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

  • Την πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Πολωνία προτίθεται να υλοποιήσει η Ρωσία. Η είδηση οδήγησε σε άλμα 17% στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η Μόσχα κλείνει τη στρόφιγγα και στη Βουλγαρία.
  • Εκρήξεις συγκλόνισαν την Υπερδνειστερία, αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας, που συνορεύει με την Ουκρανία κι όπου έχουν αναπτυχθεί εκατοντάδες ρωσικά στρατεύματα. Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι προκάλεσε τις εκρήξεις ως πρόσχημα για να εισβάλει στην Ουκρανία από τα δυτικά.
  • Η πρόεδρος της Μολδαβίας χαρακτήρισε τα γεγονότα ως απόπειρα κλιμάκωσης, καταδικάζοντας κάθε προσπάθεια να διασαλευθεί η ειρήνη στη χώρα της. Η Ρωσία διαμήνυσε ότι θα ήθελε να αποφύγει ένα σενάριο, στο οποίο η Μόσχα θα πρέπει να παρέμβει στην Υπερδνειστερία, μετέδωσε  το RIA.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το κτίριο του Δημοτικού Συμβουλίου στη Χερσώνα, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης. Ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία σχεδιάζει ένα οργανωμένο δημοψήφισμα για να διεκδικήσει την κυριαρχία στην περιφέρεια.
  • Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ταξίδεψε στη Μόσχα σε μια προσπάθεια να θέσει τον ΟΗΕ στο επίκεντρο των προσπαθειών της ουκρανικής διαμεσολάβησης. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, είπε ότι ο ΟΗΕ είναι «έτοιμος να κινητοποιήσει πλήρως τους ανθρώπινους και υλικοτεχνικούς πόρους του για να βοηθήσει να σωθούν ζωές στη Μαριούπολη». 
  • Ο Ρώσος πρόεδρος συμφώνησε «κατ’ αρχήν» στη συμμετοχή των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Επιτροπής για τον Ερυθρό Σταυρό στην εκκένωση πολιτών από το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη. Ο Πούτιν περιέγραψε την κατάσταση στη Μαριούπολη ως «τραγική» και «περίπλοκη». 
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους υποσχέθηκαν νέες προμήθειες με βαρύτερα όπλα για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια συνάντησης στην αεροπορική βάση Ραμστάιν, παρά την απειλή της Μόσχας ότι η υποστήριξή τους στο Κίεβο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό πόλεμο. Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε την προμήθεια περίπου 50 αντιαεροπορικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Πρόκειται για αλλαγή πολιτικής. 
  • Σφοδρές μάχες εξελίσσονται στις ανατολικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ. Ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Ντόνετσκ, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλικές επιθέσεις κατά της πόλης Αβντίιβκα, κοντά στις γραμμές του μετώπου.
  • Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας δήλωσε ότι η πολιτική της Δύσης και της ουκρανικής κυβέρνησης οδηγεί στη διάλυση της Ουκρανίας.
  • «Το ΝΑΤΟ, στην ουσία, εμπλέκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία διά αντιπροσώπου και τον εξοπλίζει. Πόλεμος σημαίνει πόλεμος», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο πυρηνικής κλιμάκωσης.
  • «Πιστεύω ότι οποιαδήποτε φασαρία σχετικά με την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων είναι πολύ επικίνδυνη και καθόλου χρήσιμη», δήλωσε –απαντώντας- ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και πρόσθεσε: «Κανείς δεν θέλει να δει έναν πυρηνικό πόλεμο. Κανείς δεν μπορεί να τον κερδίσει».

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις από την 62η ημέρα από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι σύμμαχοι εξοπλίζουν το Κίεβο, έντονη αντίδραση από Μόσχα – Στο «κάδρο» η Μολδαβία-2
Sputnik/Vladimir Astapkovich/Kremlin via REUTERS 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT