Πόλεμος στην Ουκρανία: Πακέτο-μαμούθ από Μπάιντεν, βόμβες στο Κίεβο από Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πακέτο-μαμούθ από Μπάιντεν, βόμβες στο Κίεβο από Πούτιν

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ήταν οι βασικές εξελίξεις στην ειδησεογραφία γύρω από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ένα επιπλέον πακέτο ύψους 33 δισ. δολ. για συνδρομή στην Ουκρανία με περισσότερα πυρομαχικά, πυροβολικό και άλλες προμήθειες.

Μιλώντας στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν είπε ότι η κυβέρνησή του αναζητά νέους τρόπους για να τιμωρήσει τους ολιγάρχες που περιβάλλουν τον πρόεδρο Πούτιν. Τόνισε ότι έστειλε στο Κογκρέσο νομοθεσία που θα διευκόλυνε την κατάσχεση των γιοτ, των αεροπλάνων και άλλων περιουσιακών στοιχείων τους. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν την Ουκρανία.

Η προοπτική μιας παρατεταμένης και απρόβλεπτης σύγκρουσης διεφάνη λίγες ώρες αφότου μίλησε ο κ. Μπάιντεν, όταν δύο εκρήξεις συγκλόνισαν το κέντρο του Κιέβου, βάζοντας τέλος σε αρκετές εβδομάδες ηρεμίας στην πόλη.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν ενώ στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Ζελένσκι.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πακέτο-μαμούθ από Μπάιντεν, βόμβες στο Κίεβο από Πούτιν-1
AP Photo/Emilio Morenatti

Σύνοψη της 64ης ημέρας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

  • Δύο εκρήξεις συγκλόνισαν το Κίεβο την ώρα που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες βρισκόταν στην πρωτεύουσα για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι.
  • Πύραυλοι Κρουζ έπληξαν κτίριο κατοικιών σε κεντρική συνοικία. Οι αρχές ανέφεραν ότι τουλάχιστον 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ο υπουργός Εξωτερικών Κουλέμπα μίλησε για «ειδεχθή πράξη βαρβαρότητας».
  • Ο Γκουτέρες χαρακτήρισε τον πόλεμο «ένα παράλογο του 21ο αιώνα», καθώς περιόδευσε σε τοποθεσίες όπου οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν αμάχους κατά την αποτυχημένη προέλασή τους προς το Κίεβο. Πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να εξασφαλίσουν την απομάκρυνση των αμάχων που έχουν παγιδευτεί στη Μαριούπολη.
  • Η Αμερικανική Βουλή ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία νομοθεσία που επιτρέπει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει νόμο της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία με δάνειο. Το ν/σ εστάλη άμεσα στο Οβάλ Γραφείο, λίγες ώρες αφότου ο Τζο Μπάιντεν προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει πακέτο 33 δισ. δολ. ως πρόσθετη βοήθεια έκτακτης ανάγκης για το Κίεβο.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν «αργή» πρόοδο στις σκληρές μάχες στην ανατολική Ουκρανία και εξακολουθούν να αγωνίζονται να ξεπεράσουν τα προβλήματα εφοδιασμού, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου.
  • Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα πυρά στο χαλυβουργείο Azovstal – τα πιο σφοδρά μέχρι σήμερα, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος. Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένες ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείπουν τη Μαριούπολη και κινούνται προς τα βορειοδυτικά.
  • Από τη στιγμή που η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να βρουν πώς να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο χωρίς να παραβιάσουν τις δικές τους οικονομικές κυρώσεις και να ανταποκριθούν στην απαίτηση του Κρεμλίνου για πληρωμή σε ρούβλια.
  • Ο καγκελάριος Σολτς είπε ότι η Γερμανία πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο η Ρωσία να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου και ότι η κυβέρνηση του έχει ξεκινήσει μια διαδικασία αναθεώρησης που θα μπορούσε, εάν χρειαζόταν, να επιβάλει δελτίο στην παροχή φυσικού αερίου.
  • Η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας εντόπισε 10 Ρώσους στρατιώτες που φέρονται να εμπλέκονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Μπούτσα. Σε μια ανάρτησή της, η Ιρίνα Βενεντίκτοβα κατονόμασε τους στρατιώτες -τέσσερις στρατιώτες, τέσσερις δεκανείς και δύο λοχίες- οι οποίοι «συμμετείχαν στα βασανιστήρια ειρηνικών ανθρώπων» στην ουκρανική πόλη.
  • Η γενική εισαγγελέας τόνισε ότι οι ανακριτές έχουν εντοπίσει περισσότερες από 8.000 περιπτώσεις ύποπτων εγκλημάτων πολέμου. Τα φερόμενα εγκλήματα που τεκμηριώνονται περιλαμβάνουν «δολοφονίες αμάχων, βομβαρδισμούς πολιτικών υποδομών, βασανιστήρια και σεξουαλικά εγκλήματα», σημείωσε.
  • Ένας Βρετανός υπήκοος -που πιστεύεται ότι πολεμούσε για τις ουκρανικές δυνάμεις- σκοτώθηκε, ενώ ένας ακόμη αγνοείται.
  • Το ΝΑΤΟ λέει ότι είναι έτοιμο να στηρίξει την Ουκρανία για τα επόμενα χρόνια, καθώς προειδοποιεί ότι ο πόλεμος μπορεί να «διαρκέσει αρκετά».

Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις από την 64η ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πακέτο-μαμούθ από Μπάιντεν, βόμβες στο Κίεβο από Πούτιν-2
Daniel Berehulak/The New York Times

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT