Πούτιν: Συναντήθηκε με 37 Ρώσους μεγιστάνες την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία

Πούτιν: Συναντήθηκε με 37 Ρώσους μεγιστάνες την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία

Παρά τις σχέσεις τους με τον Πούτιν και τη θέση τους εντός της Ρωσίας, πολλοί από αυτούς μετέφεραν εδώ και χρόνια τον πλούτο τους εκτός της χώρας, σύμφωνα με έγγραφα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε στο Κρεμλίνο μια ομάδα από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της χώρας.

Η εισβολή ήταν ένα «απαραίτητο μέτρο», τους είχε πει ο Πούτιν, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία. Αναφερόμενος στις οικονομικές κυρώσεις που θα αντιμετώπιζε η χώρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε, «Όλοι καταλαβαίνουμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε».

Όλοι οι προσκεκλημένοι ήταν μεγιστάνες της ρωσικής οικονομίας. Δεκατέσσερις από αυτούς έχουν καταταχθεί ως δισεκατομμυριούχοι. Οι εταιρείες τους αντιπροσωπεύουν τους πιο σημαντικούς βιομηχανικούς τομείς της χώρας – το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τις τράπεζες και τα χημικά. 

Όμως, παρά τις σχέσεις τους με τον Πούτιν και τη θέση τους εντός της Ρωσίας, πολλοί από αυτούς μετέφεραν εδώ και χρόνια τον πλούτο τους εκτός της χώρας, σύμφωνα με έγγραφα. 

Από τους 37 παρευρισκόμενους, περισσότεροι από τους μισούς συνδέονται άμεσα ή μέσω ενός κοντινού συγγενή με εταιρείες offshore που διαχειρίζονταν συναλλαγές αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, πραγματοποιώντας επενδύσεις, δίνοντας δάνεια και δημιουργώντας οικογενειακά καταπιστεύματα, σύμφωνα με καταμέτρηση της Washington Post που βασίζεται σε μυστικά έγγραφα γνωστά και ως Pandora Papers και Paradise Papers.  

Τουλάχιστον 21 από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Κρεμλίνο, ή κάποιος στενός συγγενής τους, έχουν μετοχές στις βρετανικές Παρθένες Νήσους, στην Κύπρο ή σε άλλα νησιά που είναι γνωστά για τη φορολογική μυστικότητα και τα φορολογικά οφέλη τους, σύμφωνα με τα έγγραφα. 

Η επικράτηση των offshore περιουσιακών στοιχείων μεταξύ εκείνων που προσκάλεσε ο Πούτιν αντικατοπτρίζει τον βαθμό στον οποίο επιχειρηματίες στην κορυφή της ρωσικής οικονομίας έχουν μεταφέρει πλούτο εκτός της χώρας τους και βασίζονται σε μυστικές συμφωνίες που καθιστούν δύσκολη την παρακολούθηση των συναλλαγών τους. 

Η χρήση offshore εταιρειών μπορεί να προστατεύσει τις προσωπικές τους περιουσίες από τους ερευνητές, τις φορολογικές αρχές και τους ανταγωνιστές μεγιστάνες μέσα στο ίδιο το ρωσικό κράτος.

Παρόλο που δημιουργήθηκαν πριν από χρόνια για διαφορετικούς σκοπούς, οι offshore εταιρείες μπορεί επίσης να αποτρέψουν τις πρόσφατες οικονομικές κυρώσεις που υιοθέτησε η Δύση για να τιμωρήσει τους συμμάχους του Πούτιν. Όλοι εκτός από δύο εκ των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στη συνάντηση του Κρεμλίνο,  έχουν γίνει στόχος τέτοιων μέτρων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Πούτιν έχει κάνει δημόσια εκστρατεία εδώ και χρόνια κατά των «offshore» και έχει συνδέσει τη χρήση τους με την φοροαποφυγή και το ξέπλυμα χρήματος. Αλλά μπορεί να έχει αθόρυβα συναινέσει στην πρακτική και μάλιστα να έχει επωφεληθεί από αυτήν, λένε ορισμένοι ειδικοί στη ρωσική οικονομία.

Πηγή: Washington Post

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT