Ντράγκι: Μοντέλο πανδημίας για την Ουκρανία

Ντράγκι: Μοντέλο πανδημίας για την Ουκρανία

Για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της ρήξης με τη Ρωσία, ενώ ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για αντίποινα

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απεξάρτηση της Ε.Ε. από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και οι εκατέρωθεν κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα από τα κράτη-μέλη παρά μόνον σε κοινοτικό επίπεδο. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. «Χρειαζόμαστε ισχυρές και γρήγορες αποφάσεις», δήλωσε ο Ντράγκι, υποστηρίζοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μείζονες κρίσεις, όπως στα πεδία της ενέργειας και της ασφάλειας, κάτι που καθιστά αναγκαία τη ριζική μεταρρύθμισή τους. «Αν αυτό σημαίνει μια διαδικασία που θα οδηγήσει στην αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, ας εμπλακούμε σε αυτό το έργο με θάρρος και αυτοπεποίθηση», τόνισε. Κατά τον Ιταλό πρωθυπουργό, η αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία απαιτεί έκτακτα μέτρα, ανάλογης φιλοσοφίας με εκείνα που έλαβε η Ενωση απέναντι στην κρίση της COVID-19. Μεταξύ άλλων, πρότεινε να παραταθεί το πρόγραμμα SURE για την προστασία της εργασίας, να ληφθούν μέτρα για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας και τη στήριξη των μισθών μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων και να εξασφαλισθούν μακροπρόθεσμες επενδύσεις στους τομείς άμυνας, ενέργειας και διατροφικής ασφάλειας βάσει του μοντέλου Next Generation EU.

Τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. ετοιμάζονται να λάβουν αποφάσεις για την απεξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ενώ η Κομισιόν επεξεργάζεται το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Χθες, ο Ούγγρος ΥΠΕΞ Πέτερ Σιγιάρτο ανακοίνωσε από το Καζακστάν ότι η Βουδαπέστη θα αντιταχθεί σε κυρώσεις που θα καταστήσουν αδύνατες τις αποστολές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ουγγαρία, διότι η χώρα δεν διαθέτει εναλλακτικές λύσεις. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας της Σλοβακίας δήλωσε ότι η χώρα επιδιώκει να εξαιρεθεί από το εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου.

Στη Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα για την επιβολή απαντητικών μέτρων στις «μη φιλικές πράξεις συγκεκριμένων κρατών και διεθνών οργανισμών». Το διάταγμα προβλέπει απαγόρευση εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων και πρώτων υλών στις χώρες που θα στοχοποιηθούν, χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά σε αυτές, με μόνη εξαίρεση τις ΗΠΑ. Η ρωσική κυβέρνηση έχει προθεσμία δέκα ημερών να συγκεκριμενοποιήσει όσους περιληφθούν στη μαύρη λίστα.

Οι δυτικές κυρώσεις έχουν προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις του Ρώσου προέδρου με ισχυρούς ολιγάρχες. Ρεπορτάζ της Washington Post αναφέρει ότι την πρώτη ημέρα του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν κάλεσε στο Κρεμλίνο 37 από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της χώρας για να τους προετοιμάσει για τα επερχόμενα και να ζητήσει τη στήριξή τους. Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς εξ αυτών είχαν διοχετεύσει μεγάλο μέρος των κεφαλαίων τους στο εξωτερικό, μέσω εταιρειών offshore.

Η Ουκρανία θα βγει νικήτρια από τον πόλεμο, δηλώνει ο Μπόρις Τζόνσον, καθώς η Βρετανία αυξάνει τη στρατιωτική βοήθεια.

Επικοινωνία με Μακρόν

Χθες το απόγευμα, ο Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, από τον οποίο ζήτησε –σύμφωνα με το Κρεμλίνο– να σταματήσει να προμηθεύει η Δύση όπλα στην Ουκρανία. Στο μεταξύ, ο Πάπας Φραγκίσκος αποκάλυψε, με συνέντευξή του στην Corriere Della Sera, ότι ζήτησε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο με αντικείμενο την ειρήνευση στην Ουκρανία, αλλά περιμένει ακόμη την απάντησή του. Εξάλλου χθες το πρωί ο Μπόρις Τζόνσον έγινε ο πρώτος ξένος ηγέτης που απευθύνθηκε με τηλεδιάσκεψη στο ουκρανικό Κοινοβούλιο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Παραφράζοντας ιστορική ομιλία του Ουίνστον Τσώρτσιλ την περίοδο του αγώνα κατά της ναζιστκής Γερμανίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ουκρανία «ζει την πιο λαμπρή ώρα της», προέβλεψε ότι θα βγει νικήτρια από αυτόν τον πόλεμο και τόνισε ότι «κατέρριψε τον μύθο περί ανίκητου Πούτιν».

Στο πεδίο των πολεμικών επιχειρήσεων, οι Ρώσοι βομβάρδισαν στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Οδησσό και εκ νέου τη χαλυβουργία Azovstal, μία ημέρα μετά την εκκένωση 127 αμάχων.

Προσάρτηση βλέπουν οι ΗΠΑ

CNN

Την προσάρτηση των αυτόκλητων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στη Ρωσική Ομοσπονδία περί τα μέσα Μαΐου, ύστερα από τοπικά δημοψηφίσματα κατά το πρότυπο της Κριμαίας, σχεδιάζει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τον Μάικλ Κάρπεντερ, πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος επικαλέστηκε «πολύ αξιόπιστες» πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών και προσέθεσε ότι είναι πιθανό οι Ρώσοι να δημιουργήσουν και τρίτη «Λαϊκή Δημοκρατία» στη Χερσώνα για να την προσαρτήσουν και αυτή στη συνέχεια. Το CNN, επικαλούμενο Αμερικανούς και άλλους Δυτικούς αξιωματούχους, πιθανολογεί ότι ο Πούτιν θα κηρύξει δημόσια στις 9 Μαΐου –κατά τον επίσημο εορτασμό της αντιφασιστικής νίκης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο– πόλεμο κατά της Ουκρανίας, κάτι που έως τώρα αποφεύγει, κάνοντας λόγο για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Κάτι τέτοιο θα οφείλεται, κατά το CNN, στις αποτυχίες της πολεμικής προσπάθειας που καθιστούν αναγκαία την επιστράτευση εφέδρων, κάτι που βάσει της ρωσικής νομοθεσίας απαιτεί να βρίσκεται η χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT