ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας παρουσίασε χθες το πρωί, σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το πακέτο περιλαμβάνει τη σταδιακή επιβολή πλήρους εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαιοειδών, νέα μέτρα κατά ρωσικών τραπεζών και μέτρα κατά του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου και αξιωματικών του ρωσικού στρατού που εμπλέκονται σε εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα και στη Μαριούπολη.
Σύμφωνα με την πρόταση, που συζητήθηκε χθες από τους πρέσβεις των κρατών-μελών (επιτροπή Coreper II) και θα συζητηθεί ξανά σήμερα και (αν χρειαστεί) αύριο, «θα υπάρξει πλήρης απαγόρευση (στις εισαγωγές) του ρωσικού πετρελαίου, μεταφερόμενου διά θαλάσσης ή μέσω αγωγών, αργού ή διυλισμένου», όπως είπε στο Κοινοβούλιο η κ. Φον ντερ Λάιεν. Η μεταβατική περίοδος για το αργό πετρέλαιο θα είναι διάρκειας έξι μηνών, ενώ για τα διυλισμένα προϊόντα επεκτείνεται έως το τέλος του έτους.
Ουγγαρία και Σλοβακία
Στην Ουγγαρία και στη Σλοβακία, λόγω υπερβολικής εξάρτησης, θα δοθεί διορία μέχρι το τέλος του 2023 για να εφαρμόσουν το εμπάργκο. Στην πρώτη αντίδραση της Βουδαπέστης, ο υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σιγιάρτο είπε ότι η χώρα του δεν θα υποστηρίξει μέτρα που θα απειλήσουν την ασφάλεια των προμηθειών πετρελαίου και αερίου της. Η Σλοβακία διεκδικεί ακόμα μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής, ενώ χρονική παράταση ζητούν επίσης η Τσεχία και η Βουλγαρία.
Πέραν του εμπάργκο στις εισαγωγές, όπως αναφέρεται στο κείμενο της πρότασης, που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», προτείνεται να απαγορευτεί η μεταφορά σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα αργού πετρελαίου ή πετρελαιοειδών από τη Ρωσία από «οποιοδήποτε πλοίο με σημαία κράτους-μέλους ή όπου ανήκει, είναι ναυλωμένο, υπό τη διαχείριση ή υπό οποιαδήποτε άλλη μορφή ελέγχου υπηκόου κράτους-μέλους ή νομικού προσώπου, οντότητας ή σώματος θεσμοθετημένου υπό το δίκαιο κράτους-μέλους».
Νέα μέτρα κατά ρωσικών τραπεζών, του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου και αξιωματικών του ρωσικού στρατού.
Τι ισχύει για τα πλοία
Στην απαγόρευση περιλαμβάνονται και οι μεταφορές μεταξύ πλοίων (ship-to-ship transfers). Περιλαμβάνεται επίσης η παροχή τεχνικών, ναυλομεσιτικών, ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε πλοία που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο. Εξαιρούνται συμβόλαια που έχουν συναφθεί πριν από την ημερομηνία που θα τεθεί εν ισχύι η απόφαση για το νέο πακέτο κυρώσεων και που θα εκτελεστούν έως ένα μήνα μετά την ημερομηνία αυτή. Το μέτρο, αν εγκριθεί, θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ελληνική ναυτιλία. «Θα διασφαλίσουμε ότι η σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου θα γίνει με εύτακτο τρόπο, που θα επιτρέψει σε εμάς και στους εταίρους μας να εξασφαλίσουμε εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού και θα ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στη διεθνή αγορά», υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν. «Δεν θα είναι εύκολο», πρόσθεσε. «Είμαστε έντονα εξαρτημένοι από το ρωσικό πετρέλαιο. Αλλά πολύ απλά πρέπει να το κάνουμε». Η ανακοίνωση οδήγησε σε αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου, με τον δείκτη Brent να σκαρφαλώνει κατά 3,7%.
Στο τραπεζικό μέτωπο, προστίθενται στη λίστα των πιστωτικών ιδρυμάτων που αποκόπτονται από το σύστημα διεκπεραίωσης συναλλαγών SWIFT η Sberbank –η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα– και δύο ακόμη τράπεζες. Η πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για πλήγμα κατά τραπεζικών ιδρυμάτων που είναι «συστημικά ζωτικές για το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και για την ικανότητα του Πούτιν να εξαπολύει την καταστροφή».
Μιλώντας για τις κυρώσεις κατά των στρατιωτικών, η κ. Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Ευρώπη στέλνει ένα «σημαντικό σήμα στους αυτουργούς του πολέμου του Κρεμλίνου: Ξέρουμε ποιοι είστε και θα λογοδοτήσετε».
Κανάλια και εταιρείες
Επιπλέον, βάσει της πρότασης της Κομισιόν, θα απαγορευτεί η μετάδοση στην Ε.Ε. του προγράμματος τριών κρατικών τηλεοπτικών δικτύων της Ρωσίας, τα οποία η κ. Φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «φερέφωνα, που ενισχύουν με επιθετικό τρόπο τα ψεύδη και την προπαγάνδα του Πούτιν». Τέλος, ευρωπαϊκές εταιρείες επικοινωνίας, συμβουλευτικής και λογιστικών υπηρεσιών θα απαγορεύεται πλέον να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε ρωσικές εταιρείες.