Τουρκία: Τον Μακρόν προσεγγίζει ο Ερντογάν

Τουρκία: Τον Μακρόν προσεγγίζει ο Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το βράδυ της Πέμπτης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Εμανουέλ Μακρόν και προκάλεσε εντύπωση η αναφορά του κ. Ερντογάν πως «οι σχέσεις Τουρκίας – Γαλλίας είναι πολύ σημαντικές, ως μέρος του παγκόσμιου ρόλου της Ευρώπης».

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το βράδυ της Πέμπτης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Εμανουέλ Μακρόν και προκάλεσε εντύπωση η αναφορά του κ. Ερντογάν πως «οι σχέσεις Τουρκίας – Γαλλίας είναι πολύ σημαντικές, ως μέρος του παγκόσμιου ρόλου της Ευρώπης».

Σύμφωνα με την Αγκυρα, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών έγινε με αφορμή την επανεκλογή του Γάλλου προέδρου. Ο Τούρκος πρόεδρος συνεχάρη τον Γάλλο ομόλογό του για την επανεκλογή του. Στην τηλεφωνική επικοινωνία συζητήθηκαν τα βήματα για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις. Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως πρέπει να συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες για τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, όπως και να ενισχυθούν οι προσπάθειες των διαβουλεύσεων.

Ερντογάν και Μακρόν έχουν πολλές τηλεφωνικές επαφές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής του από τη Σαουδική Αραβία είχε ερωτηθεί για την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν και είχε δήλωσε ότι «εμείς τον Μακρόν τον ξέρουμε, τον γνωρίζουμε. Οι επαφές μας βρίσκονται σε συγκεκριμένο επίπεδο. Αρα η νίκη του Μακρόν στις εκλογές θα έχει θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις των χωρών μας».

Τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου προέδρου με τον Γάλλο ομόλογό του με αφορμή την επανεκλογή του δευτέρου.

Εκανε στροφή

Η προσπάθεια προσέγγισης του Γάλλου προέδρου από τον Τούρκο ομόλογό του προκαλεί εντύπωση, αφού τον Οκτώβριο του 2020 τον είχε χαρακτηρίσει «ψυχοπαθή». Συγκεκριμένα, είχε δηλώσει: «Ποιο είναι το πρόβλημα αυτού του ατόμου που λέγεται Μακρόν με τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ; Ο Μακρόν χρειάζεται θεραπεία σε ψυχολογικό επίπεδο». Τον Οκτώβριο του 2021, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τη Γαλλία ότι έχει κάνει σφαγές και γενοκτονίες στη Ρουάντα και στην Αλγερία.

Η διαμάχη των δύο ανδρών θεωρείται πως ήταν αποτέλεσμα του ανταγωνισμού Γαλλίας – Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αναλυτές εκτιμούν πως η Αγκυρα, έπειτα από υποχωρήσεις με Ισραήλ και Αίγυπτο, τώρα προσπαθεί να βρει τρόπους συμβιβασμού με το Παρίσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT