Βρετανία: Εκλογικό χαστούκι στον Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία: Εκλογικό χαστούκι στον Μπόρις Τζόνσον

Πέρασαν στους Εργατικούς παραδοσιακά προπύργια των Τόρις

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το Γουέστμινστερ, ο δήμος στο κεντρικό Λονδίνο στον οποίο εδρεύει η βρετανική κυβέρνηση, δεν είχε περάσει ποτέ στην Ιστορία στα χέρια του Εργατικού Κόμματος. Πέρασε χθες, όπως και το Γουόντσγορθ, που ήταν επί τέσσερις δεκαετίες προπύργιο του Συντηρητικού Κόμματος, στέλνοντας ανησυχητικό μήνυμα στον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Την ίδια στιγμή, τα πρώτα αποτελέσματα στη Βόρεια Ιρλανδία επιβεβαίωναν τις προβλέψεις για ανάδειξη του Σιν Φέιν σε πρώτο κόμμα, προδιαγράφοντας έναν πολιτικό σεισμό, δεδομένου ότι η Βόρεια Ιρλανδία δημιουργήθηκε ως πολιτική οντότητα ακριβώς επειδή εκεί είχαν την πλειοψηφία οι προτεστάντες οπαδοί της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Φανταστικά αποτελέσματα»

«Τα αποτελέσματα είναι φανταστικά, απολύτως φανταστικά», είπε ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ, ενώ αντίθετα ο Τζόνσον έκανε λόγο για «δύσκολη νύχτα». «Σε κάποια μέρη της χώρας είχαμε μια δύσκολη νύχτα. Από την άλλη πλευρά, σε άλλα μέρη υπάρχουν Συντηρητικοί που τα πήγαν πολύ καλά», σημείωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Οι εκλογές διεξήχθησαν περίπου στους μισούς από τους 300 δήμους της χώρας. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν χθες, έδειχναν απώλειες για τους Συντηρητικούς, αν και όχι στην κλίμακα που προέβλεπαν κάποιες δημοσκοπήσεις.

Ερωτηθείς για τα διδάγματα της κάλπης, ο Τζόνσον μίλησε για μήνυμα από τους ψηφοφόρους. «Το βασικό δίδαγμα από όλα αυτά είναι ότι οι ψηφοφόροι θέλουν να εστιάσουμε στα μεγάλα ζητήματα που τους αφορούν. Να πάμε τη χώρα μπροστά, να αντιμετωπίσουμε τους οικονομικούς μετασεισμούς του κορωνοϊού».

Tα πρώτα αποτελέσματα στη Βόρεια Ιρλανδία επιβεβαίωναν τις προβλέψεις για ανάδειξη του Σιν Φέιν σε πρώτο κόμμα, προδιαγράφοντας έναν πολιτικό σεισμό.

Τον περασμένο μήνα, ο Τζόνσον είχε το «προνόμιο» να είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που αποδεδειγμένα παραβιάζει τον νόμο. Στον Τζόνσον επιβλήθηκε πρόστιμο για πάρτι που έγινε στην Ντάουνινγκ Στριτ το 2020, εν μέσω σκληρής καραντίνας, ενώ εκκρεμούν πρόστιμα και για άλλες τέτοιες συναθροίσεις. Κυρίως όμως, πάνω από το κεφάλι του πρωθυπουργού επικρέμαται η δαμόκλειος σπάθη της ύφεσης και του πληθωρισμού, που σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας αναμένεται να φθάσει το 10%.

Πιέσεις στο DUP

Εν τω μεταξύ, στη Βόρεια Ιρλανδία η καταμέτρηση χθες συνεχιζόταν, με το Σιν Φέιν, κόμμα οπαδών της ιρλανδικής ενοποίησης, να προηγείται του κόμματος DUP, που υποστηρίζει ότι η Βόρεια Ιρλανδία είναι αναπόσπαστο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου. Το DUP δέχθηκε πιέσεις τόσο εκ δεξιών, από προτεστάντες που υποστήριξαν ότι ο συμβιβασμός για ειδικό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας στο Brexit την απομακρύνει από το Λονδίνο, όσο και από το Κέντρο, με την ανάδειξη κεντρώου κόμματος που απορρίπτει την παραδοσιακή διαχωριστική γραμμή της βορειοϊρλανδικής πολιτικής.

Εως τώρα, ο επικεφαλής της βορειοϊρλανδικής κυβέρνησης προερχόταν από το DUP και ο αντιπρόεδρος από το Σιν Φέιν, σε μια δύσκολη συγκατοίκηση που δύσκολα θα συνεχιστεί εφόσον αντιστραφούν οι όροι της ισχύος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT