Μπόρις Τζόνσον: Υπέγραψε αμυντικό σύμφωνο με τη Σουηδία

Μπόρις Τζόνσον: Υπέγραψε αμυντικό σύμφωνο με τη Σουηδία

Να προστατεύσει τη Σουηδία σε περίπτωση που η χώρα θα αντιμετώπιζε επίθεση δεσμεύθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, υπογράφοντας σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας με τη Σουηδή ομόλογό του, Μαγκνταλένα Αντερσον.

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ. Να προστατεύσει τη Σουηδία σε περίπτωση που η χώρα θα αντιμετώπιζε επίθεση δεσμεύθηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, υπογράφοντας σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας με τη Σουηδή ομόλογό του, Μαγκνταλένα Αντερσον.

Σουηδία και Φινλανδία εξετάζουν εάν θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Ο Τζόνσον μετέβη και στη Φινλανδία όπου υπέγραψε και εκεί σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας με τον πρόεδρο της χώρας, Σαουλί Νιινίστο. «Το σύμφωνο θα οχυρώσει τη Βόρεια Ευρώπη και θα αποτελέσει μόνιμο σύμβολο της στρατηγικής μας εμπλοκής στην περιοχή», ανέφερε ο Τζόνσον σε ανακοινωθέν της βρετανικής κυβέρνησης. Το Κρεμλίνο, από τη μεριά του, προειδοποίησε για «στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες» από ενδεχόμενη απόφαση Σουηδίας και Φινλανδίας να καταθέσουν υποψηφιότητες ένταξης στη Συμμαχία.

Μετέβη και στη Φινλανδία για υπογραφή αντίστοιχης συμφωνίας.

Ο Τζόνσον συναντήθηκε με τη Σουηδή ομόλογό του στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στην κωμόπολη Χάρπσουντ, 90 χλμ. νοτιοδυτικά της Στοκχόλμης. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ενίσχυση των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφος της Σουηδίας.

Η Βρετανία έχει ήδη στρατιωτική παρουσία στη Βαλτική Θάλασσα, ως μέλος της Ενιαίας Εκστρατευτικής Δύναμης, στην οποία συμμετέχουν δέκα ευρωπαϊκά κράτη: Βρετανία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία, Εσθονία, Ισλανδία, Λετονία, Ολλανδία και Νορβηγία, Λιθουανία. Το 2017, η Σουηδία έγινε μέλος της δύναμης ταχείας αντίδρασης, υπό τη διοίκηση της Βρετανίας, σχεδιασμένη ως πιο ευέλικτη εκδοχή του ΝΑΤΟ. Η δύναμη αξιοποιεί το αμυντικό δόγμα και εξοπλισμό συμβατό με αυτόν της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και μπορεί έτσι να συμμετάσχει σε νατοϊκές επιχειρήσεις. Το στρατιωτικό σώμα έχει πραγματοποιήσει ικανό αριθμό γυμνασίων και θεωρείται έτοιμο να αναλάβει επιχειρησιακή δράση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT