Ιδρύτρια Pussy Riot: «Η Ρωσία και όχι η Ουκρανία, χρειάζεται αποναζιστικοποίηση»

Ιδρύτρια Pussy Riot: «Η Ρωσία και όχι η Ουκρανία, χρειάζεται αποναζιστικοποίηση»

Η Ρωσία και όχι η Ουκρανία, χρειάζεται αποναζιστικοποίηση είπε η Μαρία (Μάσα) Αλιόχινα, ιδρύτρια του ρωσικού φεμινιστικού πανκ-ροκ μουσικού συγκροτήματος και ακτιβιστικής ομάδας Pussy Riot, πριν την περιοδεία συναυλιών τους εναντίον του πολέμου

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ρωσία και όχι η Ουκρανία, χρειάζεται αποναζιστικοποίηση είπε η Μαρία (Μάσα) Αλιόχινα, ιδρύτρια του ρωσικού φεμινιστικού πανκ-ροκ μουσικού συγκροτήματος και ακτιβιστικής ομάδας Pussy Riot, πριν την περιοδεία συναυλιών τους εναντίον του πολέμου.  

Η Αλιόχινα απέδρασε από τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα, μεταμφιεσμένη σε διανομέα φαγητού ώστε να αποφύγει την αστυνομία της Μόσχας που παρακολουθούσε το διαμέρισμα μιας φίλης της στην οποία διέμενε. 

Σε πρόβα του συγκροτήματος την Πέμπτη στη Γερμανική πρωτεύουσα, η Αλιόχινα είπε ότι οι Ρώσοι θα χρειαστεί να σκεφτούν προσεκτικά όσον αφορά τον πόλεμο. «Δεν έχω ιδέα πώς θα τελειώσει αυτό ωστόσο η χώρα δεν έχει το δικαίωμα να υπάρχει – όπως η Γερμανία μετά την Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη Ρωσία πρέπει να έχουμε αποναζιστικοποίηση, όχι στην Ουκρανία», δήλωσε στην τηλεόραση του ειδησεογραφικού πρακτορείο Reuters.  Επιπλέον, είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα δικαστήριο εναντίον του Ρώσου προέδρο Βλαντιμίρ Πούτιν άλλα και των στρατηγών και ηγετών του στρατού.
Η Ρωσία αποκαλεί τον πόλεμο μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» αφοπλισμού της Ουκρανίας και προστασίας της από τους φασίστες. Η χώρα αρνείται ότι στοχεύει σε αμάχους.  

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει τα λόγια της Αλιόχινα σχετικά με την αποναζιστικοποίηση είναι απαραίτητη στη Ρωσία και όχι στην Ουκρανία και το γεγονός ότι ο Πούτιν και οι στρατηγοί του πρέπει να δικαστούν. 

Για να ξεφύγει από τον κατ’οίκον περιορισμό στον οποίο βρισκόταν, η Αλιόχινα φόρεσε μια στολή διανομέα φαγητού που η σύντροφός της είχε αγοράσει από το Διαδίκτυο και έφυγε στα κρυφά από μια πίσω πόρτα του κτιρίου στο οποίο διέμενε, αποφεύγοτας την αστυνομία της Ρωσίας. «Πήγα σε ένα άλλο διαμέρισμα, χωρίς το κινητό μου τηλέφωνο». 

Η Αλιόχινα είπε ότι οι συμπατριώτες ήθελαν την αλλαγή αλλά πολλοί φοβούνταν μήπως τους φυλακίσουν για το γεγονός ότι θα μιλούσαν δημόσια. «Πολλοί άνθρωποι φοβούνται πραγματικά επειδή τώρα μπορεί κάποιος να φυλακιστεί για 10 χρόνια μόνο για το ότι δημοσίευσε φωτογραφίες από την Μπούτσα», είπε. 

Ρώσοι αξιωματούχοι είπαν ότι ο νέος νόμος για να σταματήσει η σκόπιμη διάδοση ψευδών ειδήσεων είναι απαραίτητος για να προστατεύσει τον στρατό του και να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση σχετικά με τη στρατιωτική του εκστρατεία στην Ουκρανία.

Η 33χρονη είπε σε πρόσφατη συνέντευξη στους New York Times ότι ένας φίλος της, ο Ισλανδός καλλιτέχνης Ράγκναρ Κάρτανσον έπεισε μια ευρωπαϊκή χώρα να εκδώσει στην Αλιόχινα ένα ταξιδιωτικό έγγραφο που ουσιαστικά της έδινε το ίδιο καθεστώς ως πολίτης της Ευρώπης. 

Με πληροφορίες από το Reuters 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT