Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 81η ημέρα ρωσικής εισβολής
πόλεμος-στην-ουκρανία-όλες-οι-εξελίξε-561860440
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλες οι εξελίξεις από την 81η ημέρα ρωσικής εισβολής

09:32

Για ουκρανική επίθεση σε ρωσικά χωριό κοντά στα σύνορα μιλά η Μόσχα

Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε όταν δυνάμεις από την Ουκρανία άνοιξαν πυρ κατά ρωσικού χωριού που βρίσκεται κοντά στα σύνορα των δύο χωρών, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο περιφερειάρχης της Μπελγκορόντ στη Ρωσία Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Το Reuters δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία αυτή.

09:19

Καναδή ΥΠΕΞ στη Σύνοδο ΝΑΤΟ: Ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας «εντός εβδομάδων» 

Η Καναδή υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα για μια ταχεία διαδικασία ένταξης Φινλανδίαςκ και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. 

«Ελπίζω όλα να γίνουν εντός εβδομάδων», εάν οι δύο χώρες αποφασίσουν να προχωρήσουν, είπε η Μέλανι Τζόλι. 

 

09:14

Βρετανία: Η ρωσική επίθεση στο Ντονμπάς έχει επιβραδυνθεί

Η επίθεση της Ρωσίας στην περιοχή του Ντονμπάς στην Ουκρανία «έχει χάσει την ορμή της και έχει μείνει σημαντικά πίσω από το πρόγραμμα», ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας.

«Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η Ρωσία δεν είναι πιθανόν να επιταχύνει σημαντικά τον ρυθμό προέλασής της τις επόμενες 30 ημέρες», διευκρινίζει ο βρετανικός στρατός σε τακτική ενημέρωσή του μέσω Twitter.

Την Παρασκευή, οι ουκρανικές δυνάμεις απέτρεψαν απόπειρα των ρωσικών δυνάμεων να διασχίσουν ποταμό στο Ντονμπάς, μια ανατολική περιοχή της Ουκρανίας στην οποία περιλαμβάνονται οι περιφέρειες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του πολέμου.

09:12

ΝΑΤΟ: Θα βρεθεί η συναίνεση για ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στις ενστάσεις της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία, δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συναίνεση.

«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμαμχος και εξέφρασε ενστάσεις που απευθύνονται σε φίλους και συμμάχους», είπε κατά την άφιξή του στη δεύτερη ημέρα εργασιών της συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ. 

«Είμαι πεπεισμένος ότι αν οι δύο χώρες αποφασίσουν να ενταχθούν, θα είμαστε σε θέση να τις καλωσορίσουμε και να βρούμε το έδαφος για συναίνεση», πρόσθεσε. 

 

08:41

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας καταγγέλλει απειλές κατά διπλωματών στην Ουάσιγκτον

Ρώσοι διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον απειλούνται με βία και οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ προσπαθούν να έλθουν σε επαφή μαζί τους, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το TASS που φιλοξενεί δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Ανατόλι Αντόνοφ δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση ότι από την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία -- όπως αποκαλεί η Ρωσία την εισβολή στη γειτονική της Ουκρανία -- οι κατά πρόσωπο συναντήσεις με αμερικανούς αξιωματούχους έχουν σταματήσει.

«Μοιάζει με πολιορκημένο φρούριο. Βασικά, η πρεσβεία μας λειτουργεί σε ένα εχθρικό περιβάλλον… Οι υπάλληλοί της πρεσβείας δέχονται απειλές, συμπεριλαμβανομένων απειλών για σωματική βία», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Πράκτορες των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας τριγυρνούν έξω από τη ρωσική πρεσβεία, μοιράζοντας αριθμούς τηλεφώνων της CIA και του FBI, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να υπάρξει επικοινωνία».

Τόσο η CIA όσο και το FBI αρνήθηκαν οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ το γραφείο του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ανταποκρίθηκαν σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για σχολιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα ο ρώσος πρεσβευτής στην Πολωνία δέχθηκε επίθεση με κόκκινη μπογιά από διαδηλωτές που εξέφραζαν την αντίθεσή τους στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εμπλακεί σε διαμάχη σχετικά με το μέγεθος και τη λειτουργία των διπλωματικών αποστολών τους πολύ πριν η Μόσχα εισβάλει στην Ουκρανία.

Η Μόσχα απέλασε αρκετούς αμερικανούς διπλωμάτες τον Μάρτιο, αφότου η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την απέλαση 12 ρώσων διπλωματών στον ΟΗΕ.

08:30

Ρωσικά πλήγματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Λβιβ

Σύμφωνα με τις αρχές του Λβιβ, το πρωί της Κυριακής οι Ρώσοι πραγματοποίησαν επίθεση σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της περιοχής, που βρίσκεται κοντά στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας. Προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες. 

08:28

Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Η G7 προειδοποίησε ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν από την πείνα αν η Ρωσία δεν άρει το εμπάργκο για τις εξαγωγές σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια. 
  • Μια μεγάλη οχηματοπομπή από τη Μαριούπολη που μετέφερε αμάχους έφτασε στη Ζαπορίζια, που παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο.
  • Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον  κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες απειλούν με βία Ρώσους διπλωμάτες.
  • Ένα βήμα πριν την ένταξη στο ΝΑΤΟ βρίσκεται η Φινλανδία, ενώ κατά τα φαινόμενα θα ακολουθήσει και η Σουηδία. Πιθανό τον Ελσίνσκι να ανακοινώσει την τελική του απόφαση σήμερα. Χθες ο Φινλανδός πρόεδρος ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πούτιν για την πρόθεση ένταξης στη Συμμαχία, ο οποίος, από πλευράς του, έκανε λόγο για «λάθος απόφαση». Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη δεύτερη ημέρα της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο και κυρίως στη στάση της Τουρκίας, της μοναδικής χώρας που έχει εκφράσει ενστάσεις. 
  • Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι η Μόσχα σχεδιάζει να διεξαγάγει δημοψήφισμα, ενδεχομένως και άμεσα, σχετικά με το αν η Μαριούπολη επιθυμεί να προσαρτηθεί στη Ρωσία. Ήδη, έχει γνωστοποιηθεί ανάλογη πρόθεση από τις αρχές της αποσχισθείσας περιοχής της Οσετίας, στη Γεωργία, ενώ η Δύση εκτιμά ότι το ίδιο σχεδιάζει το Κρεμλίνο, με «στημένα δημοψηφίσματα» και για άλλες περιοχές, όπως η Χερσώνα, προκειμένου να δικαιολογήσει στρατιωτικές επεμβάσεις.  
  • Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί από το Χάρκοβο, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης. Χθες, στρατιωτικοί αναλυτές έκαναν λόγο για «νίκη της Ουκρανίας» στην περιοχή. 
07:23

Φινλανδία και Σουηδία στο κατώφλι του ΝΑΤΟ – Δεύτερη ημέρα συνομιλιών στο Βερολίνο

Το «αγκάθι» της Τουρκίας αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της δεύτερης ημέρας της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ - Οι πρώτες αντιδράσεις της Ρωσίας

06:57

 

Ζελένσκι: «Η κατάσταση στο Ντονμπάς παραμένει πολύ δύσκολη»

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η κατάσταση στην περιοχή του Ντονμπάς παραμένει πολύ δύσκολη και πρόσθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν ακόμη να αναδείξουν κάποιο είδος νίκης.

«Στην 80ή ημέρα της ολομέτωπης εισβολής φαίνεται παρανοϊκό, αλλά δεν σταματούν τις προσπάθειες», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

 

MHT