Σουηδία: «Πράσινο φως» από το κυβερνών κόμμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Σουηδία: «Πράσινο φως» από το κυβερνών κόμμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ενέκρινε την υποψηφιότητα της Σουηδίας για την ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας έδωσε την έγκρισή του στην υποψηφιότητα της χώρας για την ένταξή της το ΝΑΤΟ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την υποβολή αίτησης ένταξης στην Συμμαχία από την σουηδική κυβέρνηση, ταυτόχρονα με την Φινλανδία.

Κατά την διάρκεια έκτακτης συνόδου σήμερα, η ηγεσία του αποφάσισε ότι το κόμμα «θα υποστηρίξει στην υποψηφιότητα της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», αναφέρεται σε ανακοίνωση, ανατρέποντας την πολιτική γραμμή που ακολουθούσε ανέκαθεν.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα διευκρινίζει πάντως ότι είναι αντίθετο στην εγκατάσταση μόνιμων βάσεων του ΝΑΤΟ, καθώς και πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Σουηδίας, δύο στοιχεία που δεν αποτελούν προϋποθέσεις για την ένταξη μίας χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Οι εσωτερικές διαβουλεύσεις έφεραν στο φως και διαφορετικές γνώμες στους κόλπους του κόμματος, καθώς εκδηλώθηκαν επικριτικές φωνές που θεωρούν ότι η απόφαση είναι εσπευσμένη ώστε η Σουηδία να ακολουθήσει το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Φινλανδία.

Με την αλλαγή της πολιτικής γραμμής των σοσιαλδημοκρατών, διαμορφώνεται ευρεία πλειοψηφία υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ στο σουηδικό κοινοβούλιο.

Ιστορική χαρακτήρισε την απόφαση η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε.

«Η Σουηδία χρειάζεται τις επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ»

Οι ανάγκες ασφαλείας της Σουηδίας υπηρετούνται με το καλύτερο τρόπο από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε κατά την διάκρεια συνέντευξης Τύπου η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον, μετά την απόφαση του κόμματός της.

«Το καλύτερο για την ασφάλεια της Σουηδίας και του σουηδικού λαού είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε η σουηδή πρωθυπουργός.

«Πιστεύουμε ότι η Σουηδία χρειάζεται τις επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας που συνοδεύουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Σουηδία: «Πράσινο φως» από το κυβερνών κόμμα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ-1
TT News Agency/Fredrik Persson via REUTERS 

Η Φινλανδία καταθέτει επίσημα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα την απόφαση της Φινλανδίας να καταθέσει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν και επίσημα ο Φινλανδός πρόεδρος, Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν. 

Η ανακοίνωση έγινε σε κοινή συνέντευξη τύπου των δύο ηγετών της χώρας, στο Προεδρικό Μέγαρο του Ελσίνκι. «Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος.

Η φινλανδική Βουλή αναμένεται να εγκρίνει το αίτημα τις προσεχείς ημέρες, ωστόσο πρόκειται για μια τυπική διαδικασία. 

Στη συνέχεια, η επίσημη αίτηση θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες, στα κεντρικά της Συμμαχίας, πιθανότατα εντός της επόμενης εβδομάδας. 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT