Μπάιντεν: «Οχι στην εκμετάλλευση του μίσους»

Μπάιντεν: «Οχι στην εκμετάλλευση του μίσους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατακεραύνωσε χθες «αυτούς που διασπείρουν το ψέμα της μεγάλης αντικατάστασης για να κερδίσουν δύναμη, πολιτική εξουσία και κέρδη», μιλώντας σε κλειστό γυμναστήριο στην υποβαθμισμένη κοινότητα του ανατολικού Μπάφαλο, στη Νέα Υόρκη

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΑΦΑΛΟ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατακεραύνωσε χθες «αυτούς που διασπείρουν το ψέμα της μεγάλης αντικατάστασης για να κερδίσουν δύναμη, πολιτική εξουσία και κέρδη», μιλώντας σε κλειστό γυμναστήριο στην υποβαθμισμένη κοινότητα του ανατολικού Μπάφαλο, στη Νέα Υόρκη. Χθες ήρθαν στο φως νέα στοιχεία για τον δράστη του μακελειού του Σαββάτου, ο οποίος είχε κάνει δύο αναγνωριστικές επισκέψεις πριν σκορπίσει τον θάνατο σε ανυποψίαστους πελάτες σούπερ μάρκετ.

Τον λόγο χθες πήρε πρώτη η Τζιλ Μπάιντεν απευθυνόμενη στις οικογένειες των 10 νεκρών και στους τρεις τραυματίες. «Σας ευχαριστούμε που μας επιτρέψατε να είμαστε μαζί σας σήμερα στον πόνο σας», είπε η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε έναν προς έναν τους νεκρούς, τις ηλικίες και κάποια χαρακτηριστικά τους, απευθύνοντας λόγια παρηγοριάς.

Ο Μπάιντεν κατήγγειλε όσους μιλούν για λευκή ανωτερότητα με στόχο πολιτικά οφέλη και κέρδη.

«Η ιδεολογία περί ανωτερότητας της λευκής φυλής είναι δηλητήριο. Διαδίδεται μπροστά στα μάτια μας. Δεν έχει καμία θέση στην Αμερική. Πρέπει να το πούμε, η σιωπή είναι συνενοχή», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Δεν με ενδιαφέρει τι είπε ο πρόεδρος, το θέμα είναι αν θα προστατευθούμε», σχολίασε παρευρισκόμενος. Η ομιλία του Μπάιντεν δεν περιείχε εξαγγελίες συγκεκριμένων μέτρων, πέρα από την έκκληση να γίνει πιο δύσκολη η προμήθεια επιθετικών όπλων όπως αυτό που χρησιμοποίησε ο 18χρονος δράστης. Ο δράστης, φορέας ακροδεξιάς ρατσιστικής ιδεολογίας, διήνυσε πάνω από 300 χιλιόμετρα προκειμένου να βρει μια περιοχή στην οποία να πλειοψηφούν οι μειονότητες, που αποτέλεσαν το αντικείμενο του μίσους του. Εδώ και πέντε μήνες είχε ξεκινήσει να ετοιμάζει την επίθεσή του μετέχοντας σε συζητήσεις στις ανώνυμες εφαρμογές 4chan και 8chan. Του είχε επιτραπεί να αγοράσει νομίμως ημιαυτόματο όπλο, το οποίο ο ίδιος μετέτρεψε σε αυτόματο, καθώς και αλεξίσφαιρο γιλέκο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT