Τουρκία: Μεγάλη διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη ενάντια σε καταδίκη στελέχους της αντιπολίτευσης

Τουρκία: Μεγάλη διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη ενάντια σε καταδίκη στελέχους της αντιπολίτευσης

Η Τσανάν Καφταντσίογλου καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών για προσβολή του Ερντογάν

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο για να διαμαρτυρηθούν για την καταδίκη της κορυφαίας Τούρκου πολιτικού της αντιπολίτευσης Τσανάν Καφταντσίογλου για προσβολή του προέδρου και του κράτους.

Οι διαδηλωτές στην κεντρική συνοικία του Μαλτεπέ έψαλαν τραγούδια και κυμάτισαν σημαίες της αντιπολίτευσης και της Τουρκίας.

Η κα Καφταντσίογλου, η οποία καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης, είναι επικεφαλής του τμήματος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Κωνσταντινούπολη και είναι μια από τις πιο σθεναρές φωνές σε αυτό.

Το 2019, έπαιξε σημαντικό ρόλο στις δημοτικές εκλογές στην πόλη όταν το φιλοκεμαλικό CHP ανέλαβε τη δημαρχία, την οποία κατείχαν το κόμμα AKP του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και οι ισλαμιστές προκάτοχοί του τα τελευταία 25 χρόνια.

Η δικαστική ανεξαρτησία της Τουρκίας βρίσκεται στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά την καταστολή του δικαστικού και άλλων κρατικών οργάνων μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και τη μετάβαση σε εκτελεστική προεδρία πέρυσι.

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας επικύρωσε τρεις καταδικαστικές αποφάσεις σε μια απόφαση που δημοσιοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά μείωσε τη συνολική φυλάκιση σε τέσσερα χρόνια, 11 μήνες και 20 ημέρες.

Σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, οι ποινές κάτω των πέντε ετών αναστέλλονται και δύο νομικοί εμπειρογνώμονες είπαν στο Reuters ότι η κα Καφταντσίογλου δεν θα φυλακιστεί.

Πηγή: Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT