Η «πρώτη κυρία» της Ουκρανίας περιγράφει πώς ο πόλεμος άλλαξε την οικογένειά της

Η «πρώτη κυρία» της Ουκρανίας περιγράφει πώς ο πόλεμος άλλαξε την οικογένειά της

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια σπάνια κοινή τηλεοπτική συνέντευξη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι και η πρώτη κυρία Ολένα Ζελένσκα είπαν ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει «διαλύσει» την οικογένειά τους, όπως και για εκατομμύρια άλλα νοικοκυριά σε όλη τη χώρα.

Η Ζελένσκα, η οποία έχει δύο παιδιά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας εν καιρώ πολέμου, παραδέχτηκε ότι μόλις και μετά βίας είχε δει τον Ζελένσκι από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τα στρατεύματά τους να εισβάλουν στην Ουκρανία.

Τόνισε ότι η ίδια και ο σύζυγός της επικοινωνούσαν κυρίως τηλεφωνικά από τότε. «Η οικογένειά μας διαλύθηκε, όπως κάθε άλλη ουκρανική οικογένεια», είπε και πρόσθεσε: «Ζει στη δουλειά του. Δεν τον είδαμε καθόλου για 2 ½ μήνες».

Ωστόσο, έσπευσε να απορρίψει την ιδέα που διατύπωσε ένας από τους δημοσιογράφους του ουκρανικού τηλεοπτικού δικτύου ICTV, ότι ο πόλεμος «βασικά της είχε αφαιρέσει τον σύζυγό της». «Κανείς δεν μου παίρνει τον άντρα μου, ούτε καν ο πόλεμος», απάντησε. 

Η συνέντευξη σηματοδότησε τη δεύτερη φορά που το ζευγάρι, που παντρεύτηκε το 2003, εμφανίστηκε μαζί μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η Ζελένσκα είπε ότι ήταν «ευγνώμων» για την κοινή τους τηλεοπτική εμφάνιση γιατί σήμαινε ότι θα μπορούσαν επιτέλους να ξοδέψουν χρόνο μαζί. «Ένα ραντεβού στην τηλεόραση, ευχαριστώ», αστειεύτηκε. Ο Ζελένσκι έγνεψε δίπλα της. 

Στις πρώτες μέρες του πολέμου, ο Ζελένσκι είπε ότι ήταν ο «στόχος Νο. 1» της Ρωσίας και ότι η οικογένειά του ήταν «ο στόχος Νο. 2». «Θέλουν να καταστρέψουν πολιτικά την Ουκρανία καταστρέφοντας τον αρχηγό του κράτους», είπε στους Ουκρανούς σε ομιλία του τον Φεβρουάριο. Ο Ζελένσκι βγήκε στους δρόμους της πρωτεύουσας, δημοσιεύοντας βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η γυναίκα και τα παιδιά του βρίσκονταν σε μια άγνωστη τοποθεσία για την ασφάλειά τους. 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής τους, η Ζελένσκα τόνισε πως θυμόταν ότι ξύπνησε από «περίεργους θορύβους» καθώς η Ρωσία άρχισε την εισβολή της και παρατήρησε ότι ο σύζυγός της δεν ήταν δίπλα της. Ο Ζελένσκι ήταν ήδη ξύπνιος και στο διπλανό δωμάτιο, φορούσε ένα κοστούμι. «Έχει αρχίσει», τον θυμάται να της είπε πριν φύγει – τα λόγια που είπε την άφησαν σε μια κατάσταση «ανησυχίας και λήθαργου». 

Ο πόλεμος ανέβασε το προφίλ του προέδρου της Ουκρανίας, ο οποίος κάθε βράδυ κάνει μία δήλωση-ενημέρωση προς τον ουκρανικό λαό και έχει μιλήσει σε κοινοβούλια σε όλο τον κόσμο. 

Έχει εμφανιστεί -εικονικά, με βιντεοδιάσκεψη- σε εκδηλώσεις όπως τα Grammy και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Προτού γίνει πρόεδρος, πριν από τρία χρόνια, ο Ζελένσκι ήταν κωμικός και ηθοποιός που έπαιζε τον ρόλο του προέδρου στην οθόνη. Ο 44χρονος έκανε επίσης τη φωνή του Paddington Bear και, το 2006, κέρδισε την Ουκρανική εκδοχή του “Dancing with the Stars”. 

Η Ζελένσκα, 44 ετών επίσης, είναι σεναριογράφος και είναι εξαιρετικά σπάνιες οι δημόσιες εμφανίσεις της μετά την εισβολή της Ρωσίας. 

Κατά τη διάρκεια της ωριαίας συνέντευξης του ζευγαριού, η Ζελένσκα εξέφρασε την ελπίδα ότι μόλις τελειώσει ο πόλεμος θα μπορούσε να επικεντρωθεί σε θέματα που επηρεάζουν τις γυναίκες της Ουκρανίας, όπως η άνιση αμοιβή. «Μετά τη νίκη, θα θυμόμαστε τον ηρωισμό των Ουκρανών γυναικών μας», υπογράμμισε.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT