Διαρροή κινεζικών αρχείων στη Δύση

Αφορούν κρατούμενους Ουιγούρους – Διελκυστίνδα για την επίσκεψη Μπατσελέ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Μιτσέλ Μπατσελέ, ξεκίνησε χθες εξαήμερη περιοδεία στην Κίνα, με στόχο να διαπιστώσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και κυρίως στη βορειοδυτική επαρχία Σιντζιάνγκ. Η επίσκεψη συνέπεσε με τη δημοσίευση από το BBC και από συνεργαζόμενα μέσα ενημέρωσης κινεζικών αστυνομικών αρχείων από την επαρχία. Στον φάκελο περιλαμβάνονται χιλιάδες φωτογραφίες κρατουμένων, καθώς και αρχεία που καταγράφουν εντολές όπως αυτή περί θανάσιμων πυροβολισμών προς όποιους κρατούμενους επιχειρήσουν να αποδράσουν. Τα αρχεία χρονολογούνται από το 2018 και παραδόθηκαν στους δημοσιογράφους μέσω ακτιβιστή που βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Διαψεύδει το Πεκίνο

Οι κινεζικές αρχές χαρακτηρίζουν «ψέματα του αιώνα» τις κατηγορίες ακτιβιστών περί υποχρεωτικής εργασίας, εξαναγκασμού σε στειρώσεις και καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς των μουσουλμάνων Ουιγούρων. Η Κίνα υποστηρίζει ότι η πολιτική της στη Σιντζιάνγκ συνίσταται σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης, καθώς και σε παροχή τεχνικής εκπαίδευσης.

Τον Οκτώβριο, το πρακτορείο A.P. είχε αναφέρει ότι οι κινεζικές αρχές έχουν περιορίσει πολλές από τις πιο αμφιλεγόμενες μεθόδους που χρησιμοποιούσαν στη Σιντζιάνγκ. «Ο πανικός που είχε καταλάβει την περιοχή πριν από λίγα χρόνια έχει υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και μια αίσθηση κανονικότητας επιστρέφει», ανέφερε το ρεπορτάζ.

Χιλιάδες φωτογραφίες Ουιγούρων της Σιντζιάνγκ και αρχεία που καταγράφουν εντολές για πυρ κατά όσων επιχειρήσουν να αποδράσουν.

Η Μπατσελέ είναι ο πρώτος αξιωματούχος για τα ανθρώπινα δικαιώματα που επισκέπτεται την Κίνα από το 2005. Οι επικριτές της κινεζικής κυβέρνησης έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι το Πεκίνο θα οργανώσει μια περιοδεία «Ποτέμκιν», παρουσιάζοντας πλασματική πραγματικότητα.

Χθες, η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, είπε ότι τα αρχεία που διέρρευσαν περιλαμβάνουν «συγκλονιστικές λεπτομέρειες της παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων» του πληθυσμού των μουσουλμάνων Ουιγούρων από την Κίνα.

Η Μπατσελέ χθες μετέβη στην πόλη Κασγκάρ, σταθμό για τα καραβάνια στον πάλαι ποτέ Δρόμο του Μεταξιού, καθώς και στην πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ, Ουρούμκι. Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είπε τη Δευτέρα στην αξιωματούχο του ΟΗΕ ότι το ταξίδι της θα βοηθήσει στην «καταπολέμηση της παραπληροφόρησης».

Η Κίνα υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ, η Βρετανία «έχουν κατ’ επανάληψιν στήσει σκηνικό πολιτικής φάρσας γύρω από το ταξίδι της Μπατσελέ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT