Νέο λουτρό αίματος στον βωμό της οπλοκατοχής

Νέο λουτρό αίματος στον βωμό της οπλοκατοχής

Οι Ρεπουμπλικανοί κωφεύουν στις εκκλήσεις για αυστηροποίηση της αγοράς όπλων

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ θρηνούν. Την Τρίτη, 19 μαθητές και δύο δασκάλες του δημοτικού σχολείου Ρομπ της πόλης Ουβάλντε του Τέξας δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ, μέσα στη σχολική αίθουσα, μετά την εισβολή ενός 19χρονου ενόπλου. Μία ακόμη αναίτια τραγωδία. Πίσω από τους αριθμούς που ανακοίνωσαν οι Αρχές «κρύβονται» 21 άνθρωποι, ξεχωριστοί και ιδιαίτεροι.

O δεκάχρονος Ξαβιέ Λόπεζ, ο οποίος ξεψύχησε στην τάξη του χτυπημένος από τις σφαίρες, είχε πάρει άριστα την ημέρα που δολοφονήθηκε. Δεν έβλεπε την ώρα να μοιραστεί τον μικρό του θρίαμβο με τα τρία αδέλφια του. Ομως προτίμησε να παραμείνει στο σχολείο του προκειμένου να παρακολουθήσει την τελετή για το τέλος της σχολικής χρονιάς. Η συνομήλική του Τζαϊλά Σιλγκουέρο ήταν το στερνοπούλι της οικογένειάς της, το μικρότερο από τα τέσσερα αδέλφια της. Λάτρευε το σχολείο και τους φίλους της. Μία ημέρα πριν από την τραγωδία, τη Δευτέρα το βράδυ, είχε ζητήσει από τον πατέρα της, να μην πάει σχολείο την επομένη, κάτι που του έκανε μεγάλη εντύπωση. Το επόμενο πρωί το είχε ξεχάσει. Ντύθηκε και πήγε σχολείο όπως κάθε μέρα. Οταν τον αποχαιρέτησε ήταν η τελευταία φορά που την είδε ζωντανή.

Νέο λουτρό αίματος στον βωμό της οπλοκατοχής-1

Η Τζάκι Σεζάρες και η Αναμπελ Ροντρίγκεζ ήταν ξαδέλφες και φοιτούσαν στην ίδια τάξη. Η Τζάκι, που πριν από 15 ημέρες είχε λάβει την πρώτη Θεία Κοινωνία. Η Αμελί Τζο Γκάρτζα ήταν ένα χαρούμενο δεκάχρονο κορίτσι και της άρεσε να παίζει με πλαστελίνες. Ο πατέρας της θυμάται ότι ήταν «ένα παιδί γεμάτο ζωή, πάντα έκανε αστεία, πάντα χαμογελούσε. Ηταν εξαιρετικά κοινωνική και μιλούσε με όλους. Παρότι δεν μιλούσε για το σχολείο, λάτρευε τις συμμαθήτριές της και τα παιχνίδια τους στο διάλειμμα». Ο εννιάχρονος Ουζίγια Γκαρσία, όπως λέει ο παππούς του, ήταν «το πιο γλυκό αγόρι». Λάτρευε τα αυτοκίνητα, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, το ποδόσφαιρο και την οικογένειά του.

Η άγρια δολοφονία 19 μικρών μαθητών και δύο δασκάλων σε δημοτικό σχολείο του Τέξας και η υποκριτική συγκίνηση συντηρητικών κύκλων.

Μία από τις δασκάλες που σκοτώθηκαν, η Ιρμα Γκαρσία, ήταν «δεύτερη μητέρα» για τους μαθητές της και η οικογένειά της πιστεύει ότι κατά τη διάρκεια της επίθεσης θα έκανε ό,τι μπορούσε για να τους προστατεύσει. Η άλλη δασκάλα που δολοφονήθηκε, η Εύα Μιράλες, λάτρευε τους μαθητές της. Οι γείτονές της θυμούνται ότι ήταν «ένας θαυμάσιος άνθρωπος, μια χρυσή καρδιά».

Oλοι τους χάθηκαν μέσα σε σαράντα λεπτά χωρίς κανένα λόγο. Οι δικοί τους άνθρωποι δεν θα τους ξαναδούν, ούτε θα τους αγκαλιάσουν ξανά. Τα ποτάμια αίματος που αφήνει η απολύτως ανεξέλεγκτη οπλοκατοχή στις ΗΠΑ δεν θα στερέψουν. Οι Ρεπουμπλικανοί, άλλωστε, δεν προτίθενται να κάνουν τίποτα για να μπει τέλος σε αυτή την τραγωδία. Εχουν επανειλημμένως απορρίψει τη θέσπιση οποιουδήποτε μέτρου για την αυστηροποίηση της αγοράς όπλων, όπως είναι ο έλεγχος του ιστορικού του επίδοξου αγοραστή. Οι περισσότεροι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, εξάλλου, εκλέγονται σε ακραία συντηρητικές πολιτείες, όπου η οπλοκατοχή θεωρείται αδιαμφισβήτητο «ιερό δικαίωμα» θεσμοθετημένο από το σύνταγμα.

«Δεν είναι δυνατόν να αποστερήσουμε δικαιώματα από τους νομιμόφρονες πολίτες», εξηγεί ο γερουσιαστής του Ουαϊόμινγκ, Τζον Μπαράσο, επαναλαμβάνοντας το μάντρα των ομοϊδεατών του. Για τους Ρεπουμπλικανούς οποιοσδήποτε περιορισμός στην αγορά και κατοχή όπλων θεωρείται αντισυνταγματικός. Τώρα, μετά την τραγωδία της Πέμπτης, προσπαθούν να προτείνουν κάποια δευτερεύοντα μέτρα, όπως η ενίσχυση προγραμμάτων ψυχικής υγείας ή ακόμη και η θωράκιση των σχολείων έναντι μελλοντικών επιθέσεων. Μοναδικός στόχος τους, όμως, είναι ο κατευνασμός της κοινής γνώμης και η δημιουργία της εντύπωσης ότι δεν αδιαφορούν για τις ζωές που χάθηκαν.

Η Εθνική Ενωση Οπλων (NRA), το πανίσχυρο λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής, σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη επιρροή στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, κυρίως μέσω των γενναίων οικονομικών δωρεών και της υποστήριξής τους, ενισχύοντας την αντίσταση των γερουσιαστών σε οποιαδήποτε νομοθετική μεταρρύθμιση. Παρότι το συνέδριο της Εθνικής Ενωσης Οπλων πραγματοποιήθηκε πριν από την τραγωδία στο Χιούστον του Τέξας, μιας πολιτείας που θρηνεί, ανώτατα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο κυβερνήτης της πολιτείας, Τεντ Κρουζ, παρευρέθησαν. Φυσικά από τη συγκέντρωση δεν θα μπορούσε να λείπει ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Ενδιαφέρον ήταν το γεγονός ότι κανένα από τα μέλη της ΝRA δεν μπορούσε να οπλοφορεί ενόσω ο τέως πρόεδρος βρισκόταν στην αίθουσα.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT