Γερμανία: Περισσότερα χρήματα για τον στρατό

Γερμανία: Περισσότερα χρήματα για τον στρατό

Δεν θα επηρεαστεί το φρένο χρέους της Γερμανίας, διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από χρονοβόρες και δύσκολες διαπραγματεύσεις, ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας ήρθε σε συμφωνία με τη συντηρητική αντιπολίτευση (CDU/CSU) για τροποποίηση του συντάγματος, που θα επιτρέψει τη δημιουργία ειδικού ταμείου για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. Τρεις ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Ολαφ Σολτς είχε αναγγείλει, από το βήμα της γερμανικής Βουλής, ότι θα αφιερώσει 100 δισ. ευρώ για τη δημιουργία του εν λόγω ταμείου και ότι θα αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της χώρας του στο 2% του γερμανικού ΑΕΠ. Η συμφωνία κυβέρνησης – CDU/CSU επήλθε το βράδυ της Κυριακής, αφού η κυβερνητική πλευρά δεσμεύτηκε ότι τα κονδύλια για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων και η στρατιωτική βοήθεια προς τρίτες χώρες δεν θα καλύπτονται από το ειδικό ταμείο –όπως πρότειναν οι Πράσινοι– αλλά από τον τακτικό προϋπολογισμό. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ικανοποιήθηκε μια βασική αξίωση της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, η οποία ανησυχούσε για το ενδεχόμενο χαλάρωσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Τις ανησυχίες της γερμανικής Δεξιάς συμμερίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ηγέτης των Φιλελευθέρων. «Ενώ κατά το παρελθόν ήταν δυνατό λόγω των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του πολέμου και της κρίσης να κινητοποιούμε ειδικά ταμεία, τώρα θα τερματίσουμε την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική στη Γερμανία», δήλωσε ο Λίντνερ.

Την ίδια ώρα, δίνονταν στη δημοσιότητα οι επίσημες εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, κατά τις οποίες ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού ανέβηκε τον Μάιο σε 7,9%, το υψηλότερο επίπεδο από τη μεγάλη πετρελαϊκή κρίση τον χειμώνα του 1973-74. Η εκτίναξη των τιμών έχει επιφέρει πτώση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και έχει καταστήσει τη χαλιναγώγηση του πληθωρισμού «κορυφαία προτεραιότητα» στην οικονομική πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο Λίντνερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT