Τη γνησιότητα έργων του Μπασκιά ερευνά το FBI

Τη γνησιότητα έργων του Μπασκιά ερευνά το FBI

Το ενδιαφέρον για τα έργα ζωγραφικής του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά συνεχίζεται αμείωτο, προσελκύοντας –πέρα από συλλέκτες– τις αμερικανικές διωκτικές υπηρεσίες.

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδιαφέρον για τα έργα ζωγραφικής του Ζαν-Μισέλ Μπασκιά συνεχίζεται αμείωτο, προσελκύοντας –πέρα από συλλέκτες– τις αμερικανικές διωκτικές υπηρεσίες. Ειδική ομάδα του FBI ερευνά έτσι εάν 25 έργα του πρόωρα χαμένου ζωγράφου φιλοτεχνήθηκαν όντως από τον ίδιο. Τα επίμαχα έργα εκτίθενται στο Μουσείο Τέχνης του Ορλάντο, στη Φλόριντα.

Το μουσείο εξέθεσε τα έργα αποδεχόμενο τον ισχυρισμό του ιδιοκτήτη τους ότι βρέθηκαν σε αποθήκη στο Λος Αντζελες το 2012. Σε άρθρο τους, οι New York Times είχαν αμφισβητήσει τη γνησιότητα των έργων. Ο διευθυντής του μουσείου, όμως, και οι ιδιοκτήτες των έργων επιμένουν ότι δημιουργός τους ήταν ο Μπασκιά, που πέθανε το 1988. Πράκτορες του FBI, που ανέλαβαν την υπόθεση, εστίασαν στους ιδιοκτήτες, οι οποίοι είχαν ήδη εκφράσει την πρόθεση να πουλήσουν τα έργα και ήλπιζαν να τονώσουν την τιμή τους, έχοντας κανονίσει με το μουσείο του Ορλάντο να στείλουν τις ελαιογραφίες σε έκθεση του Μπασκιά στην Ιταλία. Η δημοσίευση έργου σε κατάλογο έκθεσης αυξάνει αμέσως την αξία του.

Διάλυση της επιτροπής

Οι πράκτορες ερευνούν κατά πόσον πίνακες που επρόκειτο να πουληθούν, έπειτα από έκθεση στην Ιταλία, έχουν φιλοτεχνηθεί από τον ίδιο τον ζωγράφο.

Οι πωλητές, που ίσως γνωρίζουν ότι τα έργα είναι πλαστά, εκμεταλλεύονται τη διάλυση της επιτροπής πιστοποίησης γνησιότητας του ιδρύματος Μπασκιά. Η επιτροπή γνησιότητας του ιδρύματος, όπως και άλλες τέτοιες, διέκοψε τη λειτουργία της εξαιτίας των υψηλών νομικών εξόδων που αντιμετώπιζε από αγωγές εναντίον της. Οι ισχυρισμοί υπέρ της γνησιότητας των 25 έργων βασίζονται στον λόγο δύο καταδικασθέντων εμπόρων ναρκωτικών. Ο Ουίλιαμ Φορς συνελήφθη το 1973 για εισαγωγή 500 κιλών κάνναβης από την Τζαμάικα στις ΗΠΑ, ενώ ο Λι Μαντζίν καταδικάσθηκε δύο φορές για διακίνηση κοκαΐνης, το 1979 και το 1991. Το 1996, οι ομοσπονδιακές διωκτικές υπηρεσίες τον συνέλαβαν για χρηματιστηριακή απάτη, για να καταδικασθεί από δικαστήριο του Μανχάταν. Οι ειδικοί περιμένουν τώρα να πιστοποιήσουν τη γνησιότητα των έργων.

Ανάρπαστα

Τα εξπρεσιονιστικά έργα του Μπαστιά, που υπήρξε άστεγος προτού «ανακαλυφθεί» από τον Αντι Γουόρχολ, έχουν γίνει ανάρπαστα στον κόσμο των συλλεκτών. Την περασμένη εβδομάδα, νεαρό ζευγάρι που επισκέφθηκε γκαλερί στη συνοικία Τσέλσι του Μανχάταν αφαίρεσε μεταξοτυπία του ζωγράφου από τον τοίχο της γκαλερί και προσπάθησε να απομακρυνθεί, προτού γίνει αντιληπτό από υπάλληλο, ο οποίος κάλεσε την αστυνομία. Οι δύο δράστες είχαν, όμως, διαφύγει, ενώ ο υπάλληλος της γκαλερί είπε στην αστυνομία ότι οι δράστες της κλοπής είχαν «ασαφή» ευρωπαϊκή προφορά. Η μεταξοτυπία του Μπασκιά πωλείτο έναντι 45.000 δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT