Τουρκία – ΝΑΤΟ: Ανεβάζει τον πήχυ για Σουηδία και Φινλανδία

Τουρκία – ΝΑΤΟ: Ανεβάζει τον πήχυ για Σουηδία και Φινλανδία

Με μπαράζ δηλώσεων κορυφαίων αξιωματούχων, η κυβέρνηση Ερντογάν ανεβάζει τον πήχυ των απαιτήσεών της έναντι της Σουηδίας και της Φινλανδίας, διαμηνύοντας ότι δεν θα άρει το βέτο για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ εάν δεν αλλάξουν στάση στο Κουρδικό

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μπαράζ δηλώσεων κορυφαίων αξιωματούχων, η κυβέρνηση Ερντογάν ανεβάζει τον πήχυ των απαιτήσεών της έναντι της Σουηδίας και της Φινλανδίας, διαμηνύοντας ότι δεν θα άρει το βέτο για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ εάν δεν αλλάξουν στάση στο Κουρδικό.

«Είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις μας; Οχι. Εκείνο που θέλουμε είναι να σταματήσουν την υποστήριξη στην τρομοκρατία», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, όπου κάλεσε τις δύο σκανδιναβικές χώρες να αλλάξουν, εν ανάγκη, τη σχετική νομοθεσία τους.

Η Aγκυρα ζητάει από τις δύο χώρες να αλλάξουν τους νόμους τους περί τρομοκρατίας εάν θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ.

«Μας λένε: “Καθώς βρισκόμαστε μακριά από τις εστίες της τρομοκρατίας, οι νόμοι μας έχουν σχεδιαστεί ανάλογα”. Λοιπόν, πρέπει να τους αλλάξετε. Λένε ότι είναι επιτρεπτό τρομοκρατικές οργανώσεις να οργανώνουν εκδηλώσεις και να ανεμίζουν τα κουρέλια τους. Εν τοιαύτη περιπτώσει, οφείλουν να αλλάξουν τους νόμους τους», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, αναφερόμενος σε δημόσιες εκδηλώσεις του αποσχιστικού, κουρδικού κόμματος ΡΚΚ. Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Ατούν. «Τελικά, η κυβέρνηση της Φινλανδίας πρέπει να αποφασίσει τι είναι πιο σημαντικό: να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή να προστατεύσει οργανώσεις αυτού του είδους», ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος σε συνέντευξή του στη μεγαλύτερης κυκλοφορίας φινλανδική εφημερίδα, Sanomat. Με άρθρο του στο βρετανικό περιοδικό The Economist, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως «η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας εμπεριέχει κινδύνους για την ασφάλεια και το μέλλον του ΝΑΤΟ». Ο Τούρκος πρόεδρος εξαίρει τη συμβολή της χώρας του στη Συμμαχία και εκφράζει το παράπονο ότι «οι σύμμαχοί μας θυμούνται τη σημασία της Τουρκίας μόνο σε ταραχώδεις καιρούς, όπως οι κρίσεις στα Βαλκάνια, θεωρώντας εσφαλμένα ότι η μακροπρόθεσμη ασφάλεια μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την Τουρκία».

Χθες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους πρεσβευτές της Γαλλίας και της Γερμανίας για να τους εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας σχετικά με τις εκδηλώσεις που οργάνωσαν κουρδικές οργανώσεις στις δύο χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT