Ουκρανία: Ρώσος ολιγάρχης «κρύβει» το γιοτ του στα ΗΑΕ για να αποφύγει τις κυρώσεις

Ουκρανία: Ρώσος ολιγάρχης «κρύβει» το γιοτ του στα ΗΑΕ για να αποφύγει τις κυρώσεις

Σε έναν κολπίσκο, στο εμιράτο Ρας αλ Χαϊμά, είναι ελλιμενισμένο το αξίας 300 εκατ. δολαρίων Motor Yacht A, που ανήκει στον Αντρέι Μελνιτσένκο

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έναν κολπίσκο, στο εμιράτο Ρας αλ Χαϊμά, είναι ελλιμενισμένο το Motor Yacht A. Το μήκους 118 μέτρων σκάφος ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Αντρέι Μελνιτσένκο, η περιουσία του οποίου, σύμφωνα με το Forbes, αγγίζει τα 23,5 δισ. δολάρια.

Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα ΗΑΕ αποτελούν καταφύγιο για Ρώσους που είναι απελπισμένοι σχετικά με το μέλλον της χώρας τους, αλλά και για δισεκατομμυριούχους που ανησυχούν για τις δυτικές κυρώσεις.

Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπεριέλαβε το όνομα του Μελνίτσενκο σε λίστα κυρώσεων κατά ρωσικών εταιρειών και προσώπων που βρίσκονται στο περιβάλλον του Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο ολιγάρχης, σύμφωνα με την ΕΕ, φέρεται να συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα έναρξης της εισβολής.

Ουκρανία: Ρώσος ολιγάρχης «κρύβει» το γιοτ του στα ΗΑΕ για να αποφύγει τις κυρώσεις-1

«Το γεγονός ότι προσκλήθηκε να παραστεί σε αυτή τη συνάντηση δείχνει ότι είναι μέλος του στενότερου κύκλου του Βλαντιμίρ Πούτιν και ότι υποστηρίζει ή εφαρμόζει ενέργειες και πολιτικές που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», ανέφερε η ΕΕ.

Ήδη, οι ιταλικές αρχές έχουν κατασχέσει ένα από τα πλοία του, το Sailing Yacht A αξίας 600 εκατ. δολαρίων. Η Γαλλία, η Ισπανία και η Βρετανία επίσης προσπάθησαν να βάλουν στο στόχαστρο γιοτ που συνδέονται με Ρώσους ολιγάρχες, ως μέρος μιας παγκόμιας προσπάθειας να ασκήσουν πίεση στον Πούτιν και σε ανθρώπους που βρίσκονται στο περιβάλλον του.

Ωστόσο, το Motor Yacht A αξίας 300 εκατ. δολαρίων μέχρι στιγμής δεν έχει κατασχεθεί. Σύμφωνα με δημοσιογράφους του AP που επισκέφθηκαν τα ΗΑΕ, το σκάφος φέρει σημαία των Εμιράτων, ενώ στο κατάστρωμα παρατήρησαν μέλη του πληρώματος.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT